Woonzorgcentrum De Hofstee op Urk is helemaal klimaatneutraal gebouwd, precies volgens de eisen van de overheid. Omdat Urk in een gebied ligt waar het elektriciteitsnet overbelast is, kunnen de zonnepanelen niet terugleveren en zijn vervuilende dieselaggregaten nodig om de warmtepomp zijn werk te laten doen. Dat kan anders, vonden wij.
De wereld op z’n kop
Woonzorgcentrum De Hofstee is helemaal klimaatneutraal gebouwd, precies volgens de eisen van de overheid, zonder gasaansluiting, met warmtepomp. Eén probleempje: het elektriciteitsnet zit vol. Om te functioneren heeft een warmtepomp stroom nodig. Om te zorgen dat de warmtepomp toch de woningen kan verwarmen, was het woonzorgcentrum genoodzaakt twee dieselaggregaten in te zetten. Daarnaast liggen er ook 350 zonnepanelen op het dak die niet mogen terugleveren, omdat Urk in een gebied ligt waar het net overbelast is. Die liggen daar dus ook niets te doen. De wereld op z’n kop natuurlijk. Enerzijds een klimaatneutraal gebouw neerzetten, gefinancierd met subsidie van de overheid, om vervolgens twee vervuilende dieselaggregaten neer te moeten zetten, midden in een woonwijk nota bene. De Hofbar, het politieke tv-programma waarin presentator Rutger Castricum het land in trekt om de kloof tussen de samenleving en de politiek te overbruggen, bracht in februari van dit jaar een bezoek aan het woonzorgcentrum.
Wie het eerst komt, wie het eerst maalt
Er wordt rekening gehouden met een capaciteitsplanning op het net. Op dit moment geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt, ongeacht het type organisatie. Als een datacenter eerder een aanvraag doet dan een klimaatneutraal woonzorgcentrum – een maatschappelijke voorziening die ertoe doet voor de gemeenschap van Urk – gaat het datacenter voor. Toch biedt de wet wel ruimte om een prioritering te creëren, vertelt Michiel de Vries, hoogleraar bestuurskunde, in het tv-programma. Zo kunnen huishoudens die hernieuwbare energie produceren via zonnepanelen of windenergie en op die manier bijdragen aan de klimaatdoelen, toch voorrang krijgen. Volgens Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, biedt de wet die ruimte niet. Zoals hem wel is toevertrouwd legde Rutger Castricum de minister het vuur aan de schenen. Helaas kwam het niet verder dan ‘ik ga kijken hoe we de netcapaciteit zo snel mogelijk kunnen vergroten’. Een schoolvoorbeeld van hoe de energietransitie vastloopt.
Kromme tenen
Deze uitzending zorgde bij het team van iwell natuurlijk voor de nodige kromme tenen. We hebben dan ook contact gezocht met de eigenaar van het zorgcentrum. We hebben hem kennis laten maken met onze slimme batterijsystemen en hij was overtuigd. Eind 2022 worden de dieselaggregaten vervangen door onze Cube. Een prachtig voorbeeld van hoe we impact maken.
Ook aan de slag?
Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.