Nieuws & blog

Netcongestie omzeilen met slimme opslag

Wat is netcongestie?

Het Nederlands elektriciteitsnet zit vol en bedrijven worden beperkt in hun pogingen tot verduurzaming door de beperkte netcapaciteit. Als de vraag naar elektriciteit groter is dan de netcapaciteit, dan is er sprake van netcongestie. Netbeheerders willen wel sneller maar kunnen dat vaak niet. Door gebruik te gaan maken van slimme opslag kun je toch verduurzamen.

Showstopper

Het Nederlands elektriciteitsnet zit vol, zo horen en lezen we overal in het nieuws. Verzwaren van het net lijkt de enige optie, als we de kranten mogen geloven. Dat kost miljarden en het kan tot acht jaar duren voor dat gerealiseerd is. Voor veel bedrijven is dit een enorme showstopper. Warmtepompen of zonnepanelen installeren, daar is geen capaciteit voor op het net. En acht jaar wachten? Dat is ook geen optie.

Nul op het rekest

Gelukkig kan het ook anders. Er is een alternatief waardoor je toch kunt verduurzamen, ondanks dat je nul op het rekest kreeg van de netbeheerder. Het slimme batterijsysteem van iwell slaat duurzaam opgewekte energie op. Door ons systeem aan te sluiten op zonnepanelen, wordt de belasting op het energienetwerk verlaagd. Omdat je zo ook bijdraagt aan het verminderen van de piekbelasting kan je ook nog eens gebruikmaken van een kleinere netaansluiting.

In de praktijk

Er zijn al meer dan 120 gebouwen verduurzaamd dankzij onze batterijen. Zo hebben we bijvoorbeeld aan de verbruikskant de case van a.s.r. real estate. De investeerder sloot namens het ASR Dutch Core Residential Fund een leaseovereenkomst met iwell. Dankzij ons batterijsysteem werd het wel mogelijk om duurzame energie in woningcomplexen op te slaan en konden wel laadpalen geplaatst worden. Aan de opwekkant is de case van voetbalvereniging Nieuw-Buinen een van de vele voorbeelden. De voetbalvereniging wilde de energietransitie in gang zetten, maar werd daarin geremd omdat er geen capaciteit bleek te zijn op het elektriciteitsnet van Enexis. Het aanschaffen, plaatsen én aansluiten van zonnepanelen leek daardoor op de lange baan geschoven te moeten worden. Ons batterijsysteem bracht daar verandering in door de energie van de zonnepanelen op te vangen en op te slaan voor later verbruik.

Ook netcongestie omzeilen?

Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

batterij lease icoon

Welke Cube is er voor jou?

Ontdek welke batterij de beste oplossing biedt voor duurzaamheidsdoelstelling. Doe de quick-scan

Reageer op dit artikel

2 gedachten over “Netcongestie omzeilen met slimme opslag”

  1. Scheidt dit batterijsysteem dan de zonnepanelen totaal van het net? Want ik heb begrepen dat wanneer het 2 fase voltage op het net in 10 minuten gemiddeld boven de 253 VAC komt of piekt boven de 264,5 VAC de panelen sowieso worden stil gezet.

    • Hi Eric-Jan, In het geval dat er sprake is van congestie kan de batterij i.c.m. slimme software voorkomen dat er ook maar 1 kWh wordt teruggeleverd richting het net. Uiteraard hangt dit af van de juiste dimensionering van verbruik, opwek en grootte van de batterij. Wij helpen onze klanten om daarin te optimaliseren. Grt. iwell team.

Reacties zijn gesloten.

Wij gebruiken cookies om jou de beste website-ervaring te kunnen geven. Lees er alles over in ons privacystatement.