Een stad moet bruisen van activiteit, maar als het even kan, niet van de vervuiling en uitstoot. Als het aan Nederlandse gemeenten ligt, ligt er een toekomst van schonere steden voor ons. Het jaar 2025 markeert een keerpunt in het streven naar schonere lucht en duurzame stadsontwikkeling. Gemeenten krijgen dan de bevoegdheid om stadsgebieden aan te wijzen als zero-emissiezones, waar alleen voertuigen zonder CO2-uitstoot welkom zijn. Dat betekent een uitdaging voor ondernemers met bestelbussen en vrachtwagens die niet elektrisch zijn. Bereid je nu vast voor.
De investering en subsidies
De cijfers spreken voor zich: momenteel is slechts 1,4 procent van de bijna 1 miljoen bestelbusjes in Nederland elektrisch. De overgang naar zero-emissiezones kan een flinke impact hebben op die ondernemers, want de aanschaf van elektrische voertuigen vergt een fikse investering. Gelukkig biedt de overheid hulp en geld om de kosten te verlagen bij het kopen van emissieloze bestelauto’s of vrachtwagens. Met de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) kun je tot € 5.000 terugkrijgen voor de aankoop of het financial-leasen van een emissieloze bedrijfsauto. Met de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZet) krijg je een percentage vergoed bij de aanschaf of financial-lease van een emissieloze vrachtwagen. Je kunt in beide gevallen ook gebruikmaken van het belastingvoordeel via de Milieu-investeringsaftrek (MIA).
De uitdaging: netcongestie
Voor veel ondernemers kan netcongestie een – of misschien zelfs dé – uitdaging zijn voor de transitie naar elektrische bedrijfsvoertuigen. Om ervoor te zorgen dat de elektrische voertuigen opgeladen zijn, is er laadinfrastructuur nodig. Organisaties die niet afhankelijk willen zijn van publieke laadinfra, moeten zelf laadpalen plaatsen. Dat betekent vaak ook een zwaardere aansluiting op het energienet. We zien dat voor veel ondernemers dit een uitdaging is gezien de hoge kosten die met een zwaardere aansluiting gepaard gaan of vanwege een gebrek aan plek op het lokale energienet door netcongestie.
Een slim batterijsysteem biedt voor deze ondernemers de oplossing door hoog vermogen te kunnen leveren zonder de netaansluiting te laten verhogen. Meer hierover lees je op de pagina ‘hoe het werkt’.
Timing is alles. Begin nu al met elektrificatie
Wachten tot het laatste moment met het overstappen op elektrische bedrijfsvoertuigen kan risico’s met zich meebrengen. Niet alleen word je geconfronteerd met hoge kosten voor gelijktijdige aankopen, maar ook met beperkte netcapaciteit voor laadpalen. Als je de overstap nu maakt, profiteer je van de huidige subsidievoordelen en voorkom je dat je straks achteraan in de rij staat.