Europees Parlement stemt voor nieuwe klimaatmaatregelen

Het Europees Parlement heeft gestemd voor nieuwe klimaatmaatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Deze maatregelen gaan ervoor zorgen dat bijna alle sectoren flink moeten gaan snijden in hun eigen CO2-uistoot.

De klimaatmaatregelen moeten de EU in overeenstemming brengen met haar doelstellingen uit het pakket ‘Fit 55’. Dit pakket stelt dat de totale uitstoot van de EU in 2030 met 55% moet worden verminderd ten opzichte van het niveau van 1990. De maatregelen richten zich voornamelijk op een uitbreiding van het emissiehandelssysteem (ETS), een mechanisme dat beoogt de vervuiler te laten betalen en de ‘vergroener’ financieel te ondersteunen. Tot dusver waren veel sectoren nog uitgesloten van het ETS-systeem, maar dat gaat binnenkort veranderen.

Uitstootrechten

Compensatie als CO2-reductie wordt ook steeds lastig aangezien het aantal uitstootrechten binnen het ETS-systeem versneld wordt beperkt. Vele vervuilende sectoren waren voorheen uitgesloten van het ETS-systeem en hanteerden een strategie van compensatie. Nu dit binnenkort niet langer mogelijk is, zijn deze bedrijven genoodzaakt om eveneens CO2-reductie te overwegen binnen hun bedrijfsvoering.

Alle sectoren zullen aanzienlijk moeten reduceren met steeds minder mogelijkheden om uitstootrechten af te kopen. Deze sectoren zullen zich voor een groot deel richten op de vermindering van de energie-uitstoot. Dit kan worden bereikt door enerzijds meer zelfvoorzienend te worden en anderzijds door slim gebruik te maken van de beschikbare energie. Dit betekent dat mobiliteit en industriële processen nog sneller geëlektrificeerd moeten worden. Vanwege het toenemende probleem van netcongestie, vereist dit lokale opwekking en gebruik.

Energie autonomie

Niettemin blijft het een uitdaging om minder afhankelijk te worden en beter gebruik te maken van hernieuwbare- en berucht onvoorspelbare bronnen om de beoogde reductie van 55% te realiseren. Dit geldt zeker voor ondernemers die bijvoorbeeld worden beperkt door een te kleine netaansluiting. Daarbij helpen wij ondernemers. Met onze batterijsystemen kunnen ondernemers hun eigen CO2-uitstoot reduceren door beter en slimmer gebruik te maken van hun eigen opwekking. Zo maken we de weg vrij naar energie autonomie, met schone stroom tegen een betaalbare en voorspelbare prijs.

Wil je ook baas over eigen energie worden? Wij helpen je graag met een schone, betaalbare en meer autonome stroomvoorziening. Check onze batterij-oplossingen of doe de quick-scan.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.