Energiearmoede? Zo pak je het aan

Nederland kent een nieuw woord: energiearmoede. Een uitdaging voor onder andere woningcorporaties. Hoe kun je je huurders helpen deze energiearmoede te bestrijden? Vincent Ruijter, commercieel directeur bij iwell, neemt je mee in deze blog.

Energiearmoede

Vorige week stuurden alle Friese huurdersverenigingen, drie gemeenten, de provincie, woningcorporaties en werkvoorzieningsschappen samen een brandbrief naar minister Schouten om aandacht te vragen voor energie-armoede. Daarin staan zij niet alleen. De zorgen om energiearmoede zijn groot. Maar wat is het eigenlijk? We spreken van energiearmoede als een huishouden een energierekening heeft die eigenlijk te hoog is voor hun inkomen. Een ontwikkeling waar ook woningcorporaties mee geconfronteerd worden, want één op de zes huurders van een corporatiewoning leeft in energiearmoede. Woningcorporaties regelen vaak de energierekeningen voor hun huurders, en met de stijgende energieprijzen ziet die rekening er een stuk minder aantrekkelijk uit dan voorheen. Dat kun je oplossen door de energiekosten te verlagen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, met de huidige energieprijzen.

Verduurzamen moeilijk door file op het net

Dé oplossing is verduurzamen. Het aanleggen van eigen zonnepanelen, het installeren van warmtepompen en zo snel mogelijk van het gas. Dankzij de Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming heb je immers fiscaal voordeel als je sociale huurwoningen verduurzaamt. Maar daar schuilt een addertje onder het gras… Het net wordt steeds voller. Woningcorporaties krijgen van hun netbeheerder vaak te horen dat ze moeten stoppen met verduurzamen. Natuurlijk kun je wachten tot die netcongestie is opgelost, maar dan komt de energietransitie piepend en krakend tot stilstand en zijn je huurders niet geholpen.

Heft in eigen handen

Wat kun je als woningcorporatie dan wél doen om de energiearmoede van je huurders te tackelen? Het heft in eigen handen nemen. Door slimme batterijen in te zetten kun je zelf zorgen voor een balans in de opwek en het verbruik van schone energie binnen jouw woningcomplex. Zo kun je wel gebruikmaken van de RVV Verduurzaming en je zonnepanelen aansluiten en laadpalen plaatsen zonder jaren te wachten op een netverzwaring.

Ook aan de slag?

Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.