Hoogbouwflats uit de jaren 60 en 70 zijn niet direct het toonbeeld van duurzaamheid. De Henriëttedreef in Utrecht Overvecht gaat daar verandering in brengen. Na renovatie biedt dit gebouw een blauwdruk voor een innovatieconcept waarmee oude flats kunnen worden getransformeerd naar energieleverende woonunits. Daarbij is een mooie rol weggelegd voor de Power Cube van iwell.
Modulair renovatiesysteem
Het Inside Out-consortium heeft een modulair renovatiesysteem ontwikkeld. Hiermee moet het mogelijk worden hoogbouwflats uit de jaren 60 en 70 te renoveren naar energieleverende woningen door duurzame energieopwekking te combineren met een slimme gevel. De flat aan de Henriëttedreef, toe aan groot onderhoud, is gebombardeerd tot testflat.
Verduurzaming én kostenbesparing
Het renovatiesysteem integreert installatiecomponenten zoals verwarming, ventilatie en water tot drie multifunctionele bouwdelen. In combinatie met duurzame energieopwekking en lokale energieopslag moet dit ervoor zorgen dat er uiteindelijk zoveel stroom opgewekt wordt door zon en wind dat de flat meer energie oplevert dan er door de bewoners verbruikt wordt. Niet alleen een grote verduurzaming, maar ook kostenbesparend voor de bewoners. Op basis van deze testcase zal een blauwdruk worden gecreëerd voor de renovatie van de tienduizenden andere flats uit de jaren 60 en 70 die Nederland telt.
Impressie van de hoogbouwflat aan de Henriëttedreef in Utrecht Overvecht na renovatie.
Opvangen van piekmomenten
Om te voorkomen dat op piekmomenten het licht uitgaat, combineert het Inside Out-systeem slim energiemanagement met onze batterij. Softwarematig kun je natuurlijk al een heleboel slim regelen. Zo kan een warmtepomp best vijf minuten uit zonder dat alle woningen direct hun warmte verliezen. Het opladen van een auto kan soms ook best even uitgesteld. Toch ontkom je niet altijd aan piekmomenten. Neem een koude winterdag, wanneer de warmtepompen loeien, de liften overuren draaien en iedereen na werktijd aan het – elektrisch – koken slaat. De netaansluiting is te klein voor die piekbelasting en om te voorkomen dat er dan dikkere kabels aangelegd moeten worden, wordt onze batterij ingezet. Zijn er geen piekmomenten? Dan wordt de batterij ingezet om zoveel mogelijk zonnestroom op te slaan en daarmee het stroomnetwerk van de beheerders te ondersteunen.
Bewoners
Voor de bewoners betekent deze renovatie driedubbel glas, nieuwe verwarmingselementen, warmtepompen, en de overstap van koken op gas naar elektrisch. En een lagere energierekening!
Geïnspireerd?
Ben je ook bezig met gasloze innovatieconcepten? Dan komen we graag met je in contact om je meer te vertellen over de mogelijkheden van onze slimme batterij. Lees hier hoe wij te werk gaan of maak direct een afspraak!