Slim energiemanagement: bespaar kosten en verbeter duurzaamheid

Energie is voor veel bedrijven een van de belangrijkste factoren van hun business. Een transportbedrijf bijvoorbeeld draait volledig op energie, in welke vorm dan ook. Het optimaliseren van energiegebruik en -opwek is daarom essentieel voor zowel je bedrijfsbudget als onze planeet. In deze blog vertellen we meer over slim energiemanagement op basis van data, een krachtige tool die je in staat stelt om jouw energieverbruik te begrijpen, te beheren en te verbeteren.

Energiemanagement als gamechanger

Energiemanagement gaat niet alleen over minder energie verbruiken. Het is de sleutel tot het maximaliseren van de efficiëntie en duurzaamheid van je bedrijf. Het stelt je in staat om écht inzicht te krijgen in je energiegebruik. Iedere organisatie heeft een uniek verbruiksprofiel, en pas als je die kent, kun je echt gaan optimaliseren. Als je weet wanneer je piekverbruik is en wat de momenten zijn dat je juist weinig energie verbruikt, kun je strategieën ontwikkelen om kosten te besparen en het milieu te ontlasten. Zo kun je ervoor zorgen dat je energieverbruik beter wordt afgestemd op je energie-opwek, of bijvoorbeeld op dynamische energieprijzen.

Energiemanagement komt in vele soorten en maten, je zou het in de gaten houden van je energierekening en daarop handelen al energiemanagement kunnen noemen. Het wordt interessanter en slimmer wanneer het monitoren en handelen erop automatiseert. Zo kan een Energie Management Systeem (EMS) een dirigent rol pakken in jouw energiesysteem om zo slimme energiemanagement toe te passen.

Interne data: slimme beslissingen

Zoals in zoveel gebieden vandaag de dag, is data ook key als het gaat om energiemanagement. Interne gegevens, zoals je verbruiksprofiel, bieden waardevolle inzichten in je energiegebruikspatronen. Zijn er piekmomenten gedurende de dag? Hoe verhoudt je verbruik zich tot je productieprocessen? Wat voor verbruik is er in het weekend, als de operatie stil staat? Deze informatie stelt je in staat om slimme beslissingen te nemen en je energie-efficiëntie te verbeteren. Op die manier kan je bijvoorbeeld je productieprocessen zo aanpassen dat deze beter aansluiten op energieprijzen, of op eigen zonne-opwek.

Externe data: de kracht van voorspellingen

Naast interne gegevens kun je ook profiteren van externe data. Weersvoorspellingen zijn bijvoorbeeld interessant als je zonnepanelen hebt. Een slim energiemanagementsysteem kan anticiperen op bewolkte of zonnige dagen, waardoor je zonne-energie optimaal benut. In het geval van elektrische voertuigen kan dit zelfs interessante vergoedingen opleveren. Lees meer over Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s).

Dynamische energieprijzen vormen een ander goed voorbeeld. Stroom afnemen wanneer de prijs laag is en leveren wanneer deze hoog is kan ervoor zorgen dat je flink wat energiekosten bespaart.

Batterijsystemen: opslag en flexibiliteit

Een slimme batterijoplossing is de kers op de taart als het gaat om energiemanagement. Het biedt niet alleen de mogelijkheid om je energieverbruik te sturen, maar ook om energie op te slaan voor later gebruik. Hierdoor kun je profiteren van gunstige tarieven en zelfs je overtollige energie op het juiste moment terugleveren aan het net. Een slim batterijsysteem is dus een combinatie van energie-opslag en een energiemanagementsysteem. Slimme batterijsystemen bieden flexibiliteit en betrouwbaarheid, en zijn een belangrijke schakel in het optimaliseren van je energievoorziening.

Starten met slim energiemanagement

Benieuwd welke inzichten schuilen in jouw verbruiksprofielen? Of ben je benieuwd of jij je energie verbruik of opwek efficiënter kan indelen? Vul de quickscan in en we denken graag met je mee hoe slimme energiesturing jouw organisatie verder kan helpen.

Gerelateerde artikelen

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.