Zo haal je met een slimme batterij meer inkomsten uit zonne-energie

Zonnepanelen en slimme batterijen vormen een sterk team. Door zonnestroom op te slaan in een batterij, ontstaan er tal van mogelijkheden om zonne-energie te gebruiken op manieren die extra inkomsten genereren. In dit artikel lees je hoe een batterijsysteem met geavanceerde software erbij helpt het maximale te halen uit je zonnestroom.

Goedkopere energierekening

Veel zonnepaneelbezitters leveren een groot deel van hun opgewekte zonne-energie terug aan het net, vaak zo’n 70-75%. Dit komt door verschillen tussen de tijden waarop ze energie produceren en wanneer ze stroom verbruiken. Een slim batterijsysteem verkleint de mismatch door overtollige zonne-energie op te slaan voor gebruik op momenten dat de zon niet schijnt, maar je wel energie nodig hebt voor je bedrijfsprocessen. Hierdoor hoef je minder elektriciteit van het net af te nemen, en bespaar je energiekosten. Door de zelf opgewekte zonnestroom lokaal te gebruiken binnen je eigen mini-grid, bespaar je daarnaast transportkosten omdat er minder elektriciteit heen en weer vloeit over jouw stroomnetaansluiting. Transportkosten zijn onderdeel van wat op je energierekening staat aangegeven als netbeheerkosten.

Zonne-energie verkopen

Een extra manier om met zonne-energie geld te verdienen, is door overtollige energie te verkopen op de energiemarkten. Een slimme batterij zorgt ervoor dat je alleen stroom verkoopt, wanneer dit lucratief is. Vaak is er ’s avonds minder zonne-energie beschikbaar, dus als je batterij op dat moment stroom teruglevert, krijg je een hogere vergoeding dan overdag wanneer er meer energie beschikbaar is. Wanneer er een overschot aan energie is op het net en de vergoeding voor stroom op dat moment te laag is, ontlaadt de batterij niet. Soms kan het zelfs voordelig zijn om stroom van het net te halen, vooral wanneer de stroom vrijwel gratis is vanwege een piek in duurzame energieopwekking. Als bedrijf kun je daarnaast een vergoeding ontvangen, wanneer je jouw zonnesysteem aanbiedt als buffer voor de netbeheerder tijdens periodes van onbalans. Onbalans op het stroomnet ontstaat wanneer de hoeveelheid elektriciteit die wordt geproduceerd en verbruikt afwijkt van de voorspellingen.

De slimme software in de batterij bepaalt de beste strategie voor het laden en ontladen op basis van factoren zoals onder andere stroom- en onbalansprijzen, jouw energiebehoefte, de weersvoorspelling en natuurlijk je beschikbare netaansluiting. Dit artikel biedt meer inzicht in de verschillende energiemarkten en hoe energiehandel in zijn werk gaat.

Curtailment

Veel bedrijven kiezen ervoor om zonnepanelen te installeren die meer zonnestroom produceren dan ze nodig hebben voor hun bedrijfsprocessen. Als gevolg hiervan kan het noodzakelijk zijn om een grotere netaansluiting of een hoger gecontracteerd vermogen aan te vragen, wat extra kosten met zich meebrengt. Een batterijsysteem vangt de pieken in zonne-energie op, door de zonnestroom op te slaan. Als dit niet voldoende is, kan het slimme batterijsysteem ook de zonnepanelen tijdelijk verminderen in een proces dat ‘curtailment’ of ‘afknijpen’ wordt genoemd. Hierbij wordt bewust de productie van zonne-energie verminderd om te voorkomen dat het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt. Dit helpt om pieken te voorkomen en de kosten van het upgraden van de netaansluiting of het overschrijden van het gecontracteerde vermogen te vermijden.

Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s)

Door zonnestroom op te slaan in een batterij kun je meer Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s) genereren. HBE’s zijn verhandelbare certificaten die je als bedrijf kunt verkrijgen door hernieuwbare energie te leveren aan verschillende vormen van vervoer. Met een batterij ben je minder afhankelijk van de zon voor het opladen van je e-trucks of elektrische auto’s. Ook wanneer de zon niet schijnt, bijvoorbeeld in de avond, kun je je elektrische wagenvloot voorzien van duurzame stroom. Daardoor kun je meer HBE’s genereren. Deze certificaten hebben een marktprijs, wat betekent dat ze een economische waarde vertegenwoordigen en extra inkomsten kunnen genereren.

Andere inkomstenbronnen van slimme batterijen

Zonne-energie is een belangrijke inkomstenbron van slimme batterijen, en gemiddeld goed voor een kwart van hun opbrengst. Naast zonne-energie zijn er nog andere inkomstenbronnen die bijdragen aan het gestapelde verdienmodel van een slimme batterij. Door deze inkomstenbronnen te combineren, kunnen bedrijven soms al binnen 4 jaar hun investering in een slimme batterij terugverdienen.

 

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.