Wat is peak shaving en hoe werkt het?

Heel kort gezegd is peak shaving een methode om pieken in het energieverbruik glad te strijken. Met een slim batterijsysteem kan peak shaving bedrijven veel kosten besparen. In welke situaties is peak shaving interessant? En wat zijn de andere voordelen? Lees verder voor antwoorden op deze vragen en meer.

Hoe werkt peak shaving met een slimme batterij?

De netaansluiting en het gecontracteerde transportvermogen bepalen hoeveel stroom een bedrijf uit het net kan halen. Een batterijsysteem bewaakt deze grenswaarden en zorgt voor extra vermogen bovenop de grenswaarden als dat nodig is. De slimme software in de batterij leert van de bedrijfsactiviteiten en de stroom die daarvoor nodig is, en zorgt ervoor dat de batterij voldoende energie bevat om pieken in het verbruik op te vangen. Zelfs wanneer een machine plotseling veel stroom vraagt, kan de batterij in milliseconden het juiste vermogen leveren en daarmee de netaansluiting ontzien. De batterij werkt eigenlijk net als een stortbak van een wc: hij loopt vol met stroom van het net of van zonnepanelen en kan snel leegstromen wanneer er veel vraag is.

Wat zijn de voordelen van peak shaving?

Een slimme batterij inzetten voor peak shaving biedt diverse voordelen. Allereerst kun je jouw bedrijfsactiviteiten runnen op een kleinere en goedkopere netaansluiting. De netbeheerder kijkt namelijk altijd naar de hoogste verbruikswaarde per kwartier. Als je hoge pieken hebt, gaat de netbeheerder uit van deze pieken voor jouw transportvermogen en netaansluiting. Dit terwijl je buiten de pieken om waarschijnlijk voldoende hebt aan een kleinere aansluiting en minder vermogen. Ook voorkom je boetes voor het overschrijden van de netaansluiting.

Onlangs kondigde demissionair minister Rob Jetten aan dat hij bedrijven wil verplichten om bij hun netbeheerder aan te geven of ze de mogelijkheid zien om buiten de piekuren stroom af te nemen. Met een slimme batterij ben je minder afhankelijk van het overvolle stroomnet, waardoor je jouw bedrijfsactiviteiten niet hoeft te timen of terug te schroeven tijdens piekuren.

Last but not least verlicht peak shaving ook de druk op het elektriciteitsnet, dat in Nederland al overbelast is door de groeiende vraag naar stroom.

Waneer is peak shaving interessant?

Peak shaving kan interessant zijn wanneer:

– de netaansluiting of het gecontracteerde transportvermogen niet toereikend zijn voor de pieken in het energieverbruik van bijvoorbeeld zware elektrische machines of snelladers voor e-trucks;

– het bedrijf plannen heeft om flink uit te breiden of verduurzamingsmaatregelen te nemen zoals laadpalen plaatsen of elektrificeren van machines en gereedschap;

– je de netaansluiting helemaal niet kunt uitbreiden door netcongestie.

Verken de mogelijkheden voor jouw bedrijf

Als een van de bovenstaande situaties herkenbaar is voor jou en je nieuwsgierig bent naar de voordelen van een slimme batterij, plan een online gesprek in. We bekijken graag samen de voordelen voor jouw bedrijf.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.