Hoe slimme batterijen zorgen voor meer elektrisch vermogen zonder een grotere netaansluiting

Wanneer je bedrijf meer energie nodig heeft, is het noodzakelijk om het gecontracteerde vermogen te verhogen en in sommige gevallen ook een grotere netaansluiting aan te vragen. Dit brengt aanzienlijke kosten met zich mee, als het al mogelijk is om een grotere netaansluiting te verkrijgen. Met een slimme batterij kun je deze kosten vermijden. Wil je weten hoe dit precies werkt en hoe het niet hoeven uitbreiden van je netaansluiting en gecontracteerd vermogen bijdraagt aan een sterk verdienmodel? Lees er alles over in dit artikel!

Netaansluiting en gecontracteerd vermogen

Gecontracteerd transportvermogen, ook vaak gecontracteerd vermogen genoemd, is de maximale hoeveelheid elektriciteit die je bedrijf via de netaansluiting mag afnemen. Dit staat vastgelegd in het contract met de netbeheerder. De netaansluiting is de fysieke verbinding, de kabel in de grond, die je bedrijf verbindt met het stroomnet. Gecontracteerd vermogen en netaansluiting zijn twee verschillende dingen, maar ze zijn wel met elkaar verbonden: je gecontracteerd transportvermogen kan niet groter zijn dan je netaansluiting, maar andersom wel. Zowel gecontracteerd vermogen als netaansluiting worden gereguleerd door netbeheerders, en hebben invloed op kosten en elektriciteitsgebruik.

Je vermogen uitbreiden kost geld

Stel je voor dat je bedrijf groeit en meer energie nodig heeft voor processen of voor verduurzaming met (extra) laadpalen en zonnepanelen. In zo’n geval moet je het gecontracteerde vermogen verhogen, wat leidt tot extra maandelijkse kosten. Daarnaast betaal je de netbeheerder voor het ’transport’ van elektriciteit via jouw netaansluiting: hoe meer stroom er door jouw aansluiting gaat (zowel levering als teruglevering), hoe hoger deze transportkosten worden. Het kan zelfs nodig zijn om je netaansluiting fysiek uit te breiden als je het maximale gecontracteerde vermogen bereikt hebt, wat ook geld kost.

Meer vermogen zonder een grotere netaansluiting

Een slim batterijsysteem vergroot je elektrisch vermogen zonder dat je een hoger gecontracteerd vermogen of een grotere netaansluiting nodig hebt. Hierdoor ontstaat er ruimte voor groei en verduurzaming. Het batterijsysteem laadt met het beschikbare gecontracteerde vermogen en levert vervolgens een veel hoger vermogen wanneer je dat nodig hebt. Je kunt dit vergelijken met een stortbak die langzaam volloopt en bij het doortrekken een krachtige waterstroom levert. Dit betekent dat je de kosten voor een hoger gecontracteerd vermogen of een grotere netaansluiting bespaart en dat je ook veel minder transportkosten betaalt, omdat je minder gebruik maakt van je netaansluiting. Je produceert en gebruikt je energie voornamelijk lokaal binnen je eigen mini-grid. Dit zorgt bij veel bedrijven voor flinke kostenbesparingen en is doorgaans goed voor zo’n 13% van de totale opbrengst van een batterijsysteem.

Van 250 kW naar 1 MW zonder grotere netaansluiting

Ter verduidelijking hier een voorbeeld van een van onze klanten. Deze klant, een logistiek bedrijf, beschikt over een gecontracteerd vermogen van maximaal 250 kW. Bij overschrijding dreigt een boete. Ondanks dit beperkte elektrische vermogen heeft het bedrijf een zonnesysteem van 1 MWp geïnstalleerd en 10 elektrische trucks toegevoegd aan hun vloot, die worden geladen via 5 snelladers met elk 75 kW (in totaal 375 kW). Het bedrijf heeft aanzienlijk meer elektrisch vermogen nodig dan de huidige netaansluiting van 250 kW toelaat. Door een slim batterijsysteem met een vermogen van 1 MW te integreren, kan het bedrijf nu met een hoog vermogen opereren zonder de netaansluiting te hoeven vergroten. De software in de slimme batterij houdt daarbij altijd in de gaten dat het maximale gecontracteerde vermogen niet wordt overschreden, en dat in plaats daarvan de capaciteit van de batterij optimaal wordt benut.

Andere inkomstenbronnen

Naast het vermijden van kosten voor de uitbreiding van de netaansluiting en het gecontracteerd vermogen, opent je batterij deuren naar nog meer inkomstenbronnen. Met een slimme batterij kun je verschillende inkomstenbronnen combineren, wat resulteert in een gestapeld verdienmodel en optimalisatie van het rendement op je investering. Lees meer over de verdienmodellen van een slim batterijsysteem.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.