De slimme samenwerking tussen een batterijsysteem en zonnepanelen

Ontdek hoe het batterijsysteem van iwell samenwerkt met zonnepanelen en welke voordelen dit voor jouw bedrijf met zich meebrengt.

Betrouwbare en continue stroomvoorziening

Ons slimme batterijsysteem, ook wel Cube genoemd, slaat de door de zonnepanelen opgewekte stroom op, bijvoorbeeld wanneer de zon schijnt en de zonnepanelen op volle toeren draaien, maar de zonnestroom niet meteen gebruikt kan worden. Gedurende de nacht of op hele bewolkte dagen, wanneer de zonnepanelen minder of geen elektriciteit opwekken, kun je de opgeslagen energie uit de batterijen gebruiken om je bedrijf alsnog op duurzame stroom te laten werken. Hierdoor verklein je de mismatch tussen opwek en verbruik van zonnestroom.

Minder beperkingen door het net

Sommige netbeheerders leggen beperkingen op aan de hoeveelheid zonne-energie die een bedrijf op het elektriciteitsnet mag invoeden. Dit wordt ook wel feed-in capaciteit, capaciteit voor netinvoeding of gecontracteerd vermogen op invoeding genoemd. Als je contract een beperkt vermogen toestaat, kun je niet meer zonnestroom aan het net terugleveren dan in je contract staat vastgelegd. Een slim batterijsysteem biedt in deze situatie een oplossing, omdat het de overtollige zonnestroom die niet kan worden ingevoed op het stroomnet, opslaat.

Zwaardere netaansluiting overbodig

Samen met het gecontracteerd vermogen bepaalt de netaansluiting hoeveel vermogen jij kunt afnemen van het net. De netaansluiting is de fysieke verbinding tussen jouw bedrijf en het elektriciteitsnet. Deze aansluiting varieert sterk in capaciteit en grootte, en is ooit afgestemd op de specifieke behoeften van de gebruiker. Een zwaardere netaansluiting kan een hoger elektrisch vermogen leveren. 

Wanneer de zonnepanelen meer stroom genereren dan je op dat moment gebruikt, wordt het overschot aan elektriciteit ingevoed op het net. Vooral bij grote zonnestroominstallaties kan het noodzakelijk zijn om een zwaardere aansluiting te hebben om deze extra stroom aan te kunnen. Maar een zwaardere aansluiting betekent ook hogere netbeheerkosten, als er al een zwaardere aansluiting mogelijk is in jouw regio in verband met netcongestie

Als er wel ruimte is op het net kan je dus een grotere aansluiting aanvragen. Dat heeft alleen drie nadelen. Ten eerste zijn netbeheerders druk met het uitbouwen van het net, zo druk dat er inmiddels al 6.000 bedrijven wachten om überhaupt op het net aangesloten te worden. Ten tweede is zo’n verzwaring van de aansluiting een erg kostbare ingreep waar jij als bedrijf voor betaalt. En ten derde, met een grotere netaansluiting of een hoger gecontracteerd vermogen nemen je netbeheerkosten ook toe. 

Met een batterijsysteem kun je de overtollige zonne-energie opslaan, wat de noodzaak voor een investering in een grotere netaansluiting overbodig maakt. Zo hoef je minder stroom van het net af te nemen, waardoor je netbeheerkosten, energiekosten en uiteraard CO2-uitstoot bespaart.

Netcongestie omzeilen

Steeds meer ondernemers ervaren problemen door de overbelasting van het Nederlandse elektriciteitsnet. In sommige gevallen leidt de beperkte beschikbare netcapaciteit er zelfs toe dat bedrijven geen zonnepanelen kunnen installeren. Heb je een afwijzing van je netbeheerder ontvangen voor zonnepanelen? Met een slim batterijsysteem staat de verduurzaming van je bedrijf niets meer in de weg. De opgewekte zonnestroom kan namelijk eenvoudig worden opgeslagen, waardoor de belasting op het energienetwerk juist vermindert en jij de netcongestie omzeilt.

Optimaal gebruik zonder nadenken

Een slim batterijsysteem kan zonnepanelen proactief bijsturen. Deze functionaliteit is belangrijk omdat het niet altijd voordelig is om zonne-energie op te slaan. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de elektriciteitstarieven zo gunstig zijn, dat de kosten voor het afnemen van stroom van het net lager zijn dan de besparing die je behaalt door zonne-energie op te slaan. Op momenten waarop het elektriciteitsnet overbelast is, kan het daarnaast wenselijk zijn om de zonnepanelen tijdelijk te verminderen (ook wel curtailment genoemd) om de belasting op het net te reduceren. Hier kan dan een interessante vergoeding tegenover staan. Ons batterijsysteem neemt deze beslissingen automatisch om jouw zonnesysteem optimaal te benutten.

Laadpalen slim gebruiken

Wil je je duurzame energiesysteem uitbreiden met laadpalen? Ons slimme batterijsysteem maakt deze uitbreiding mogelijk zonder extra kosten voor een zwaardere netaansluiting. Het batterijsysteem fungeert als verbindende schakel tussen de zonnepanelen en de laadpalen, waarbij het de zelf opgewekte zonnestroom maximaal benut voor het laden van elektrische voertuigen en tegelijkertijd het gebruik van netstroom minimaliseert. Via de API van ons batterijsysteem kan dan bijvoorbeeld ook een rittensysteem worden gekoppeld. Dit is niet alleen waardevol voor het verduurzamen van de organisatie, maar kan ook financieel voordelig zijn door de mogelijkheid om Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s) te behalen. Dat zijn een soort verhandelbare certificaten die je met eigen opgewekte zonne-energie nog sneller kan genereren.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.