Belastingvoordelen bij de aanschaf van een slimme batterij

Bedrijven kunnen de aankoop van een slim batterijsysteem fiscaal aftrekken via de energie-investeringsaftrek (EIA) en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Met deze belastingvoordelen kun je veel geld besparen op de aanschaf van een slim batterijsysteem. In dit artikel lees je meer over de voorwaarden, hoe deze regelingen werken en hoeveel geld je kunt besparen.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Ondernemers kunnen profiteren van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) om de kosten voor de aanschaf van een slimme batterij te verlagen. De KIA is bedoeld voor ondernemers die kleinere investeringen doen in bedrijfsmiddelen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten de bedrijfsmiddelen door de Belastingdienst worden erkend als aftrekposten. Een slim batterijsysteem valt hier in de regel onder. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting moet je in 2024 tussen de € 2.801 en € 387.580 investeren in bedrijfsmiddelen voor jouw onderneming om in aanmerking te komen. De hoogte van de aftrek in 2024 hangt af van de winst en het geïnvesteerde bedrag en wordt berekend als een bepaald percentage van deze investering. Je kunt de exacte percentages vinden in deze tabel van de Belastingdienst.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De energie-investeringsaftrek (EIA) is een aantrekkelijke fiscale regeling voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie, zoals een slim batterijsysteem. Deze regeling is verlengd tot en met 2028 en biedt de mogelijkheid om maar liefst 40% van de aanschafwaarde van de winst af te trekken. De aanvraag voor de EIA verloopt digitaal via het eLoket van de RVO. Een belangrijke voorwaarde is dat de batterij voldoet aan de eisen van de Energielijst. Met een batterijsysteem van iwell hoef je je hier geen zorgen over te maken, aangezien de batterijsystemen van iwell voldoen aan de gestelde criteria. Specifiek voor de batterijsystemen van iwell zijn er twee codes die in aanmerking komen: code 251118 [W] en 260101 [W]. Interessant om te weten is dat ook de aankoop van zonnepanelen onder de EIA-regeling valt, mocht je nog geen zonnepanelen hebben.

Hoe en waar vraag je het aan?

De KIA vraag je aan tijdens het indienen van je belastingaangifte, die jaarlijks plaatsvindt. Bij het aanvragen van de EIA dien je bewijsstukken aan te leveren, zoals aankoopfacturen en productfiches. Iwell helpt je graag bij het verzamelen van deze documenten. Op basis van deze informatie beslist de RVO of je in aanmerking komt voor de EIA. Indien dit het geval is, ontvang je een verklaring waarin het bedrag wordt vermeld. Deze gegevens worden vervolgens verwerkt in je belastingaangifte.

Een gestapeld verdienmodel

Belastingvoordelen maken ongeveer 17% uit van de totale opbrengst van het verdienmodel van een batterijsysteem. Naast belastingvoordelen zijn er nog andere bronnen van inkomsten, zoals zonne-energie, HBE’s, energiehandel en kosten die je bespaart doordat je je netaansluiting en gecontracteerd vermogen niet hoeft te verhogen. Door een combinatie van de verschillende inkomstenbronnen kun je de investering in een slim batterijsysteem soms al binnen 4 jaar terugverdienen. Ontdek hier alles over het verdienmodel achter slimme batterijen. Of doe de quickscan en kom erachter of een slim batterijsysteem voor jouw situatie een interessante investering is.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.