Hoe metaalrecycling bedrijf Helmond Metalen hun process succesvol elektrificeert

Hoe metaalrecycling bedrijf Helmond Metalen hun process succesvol elektrificeert

Over het bedrijf

Helmond Metalen is een familiebedrijf wat zich al sinds 1965 bezig houdt met de recycling van metalen. De missie van Helmond Metalen is om de metalen zowel duurzaam in te zamelen en ook te recyclen en samen met hun klanten en relaties een belangrijke bijdrage te leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

125 kW / 215 kWh

Batterijsysteem

600 kWp

Zonnesysteem

CHARGING

2 Machines

Elektrisch

Peakshaving

Use case

PV Optimizing

Use case

De uitdaging

Naast de circulaire dienstverlening van het recyclen van metalen heeft Helmond Metalen ook de transitie naar elektrische bedrijfsprocessen ingezet. Daarbij zijn op dit moment twee grootverbruikers van stroom aan te wijzen, de elektrische kraan die wordt gebruikt om metalen op te tillen en te verplaatsen en de elektrische schaar die ervoor zorgt dat de metalen in kleinere werkbare stukken knipt. 

De twee elektrische zwaargewichten veroorzaakten grote pieken in het gevraagde vermogen van Helmond Metalen. De vermogenspieken bleken soms groter dan het gecontracteerd vermogen van het bedrijf.

Tegelijkertijd heeft Helmond Metalen op de muur die hun terrein omringt een veelvoud aan zonnepanelen liggen. In totaal liggen er 1.600 zonnepanelen, goed voor 600 kWp en zo’n 530.000 kWh aan jaarlijkse opwek van energie.

Zoals vaak het geval, bleek er een mismatch in opwek en verbruik van energie, waardoor Helmond Metalen ondanks grote aandeel zonne-energie alsnog vaak energie van het stroomnet moest afnemen.

De oplossing

Om de mismatch te verkleinen, meer gebruik te maken van eigen opgewekte schone stroom en geen risico meer te lopen om het gecontracteerd vermogen te overschrijden, plaatsten wij een slim batterijsysteem. Het systeem heeft een vermogen van 125 kW en een opslagcapaciteit van 215 kWh, voldoende voor Helmond Metalen om opgewekte zonne-energie op te slaan en te gebruiken wanneer ze het nodig hebben.

Het slimme batterijsysteem optimaliseert het energieverbruik van Helmond Metalen en maakt hen zo minder afhankelijk van het stroomnet. 

Op de momenten dat de zon schijnt gaat de batterij laden aan de eigen schone opgewekte stroom. Op de momenten dat de piekverbruikers dan stroom vragen kan het batterijsysteem razendsnel het gevraagde vermogen leveren. Zo draait het bedrijf maar ook de piekverbruikers overwegend op zonne-energie.

“Loop je het risico dat je zonnepanelen uitgeschakeld worden omdat je niet terug kunt leveren of dat je pieken in stroomverbruik groter zijn dan je netaansluiting, dan is een modulair batterijsysteem van iwell de ideale oplossing.”

Serge Meij
Proces Manager | Helmond Metalen

En het resultaat mag er zijn. Het slimme batterijsysteem heeft sinds de installatie gezorgd voor een toename van de zelfvoorzienendheid van Helmond Metalen van 41,55%. Daarmee is door de inzet van het slimme batterijsysteem 6.737 kg CO2 uitstoot vermeden.

Het systeem wat we plaatsten bij Helmond Metalen is modulair, dat wil zeggen dat deze ten alle tijden uitgebreid kan worden. Helmond Metalen heeft voor de toekomst meer plannen voor elektrificatie van hun bedrijfsprocessen. Dan kan het zijn dat er een grote vermogen en/of capaciteit van de batterij nodig is. Wij kunnen in dat geval de huidige installatie gemakkelijk uitbreiden.

Altijd op de hoogte

Nooit meer een project missen? Schrijf je in voor onze iwell update. Elke maand een nieuwe update vol met projecten, trends en ontwikkelingen in de markt en iwell nieuws.