Van zonnepanelen tot batterijopslag: Excelsior ’20 hard op weg naar energieneutrale vereniging

De energiecrisis brengt niet alleen veel gezinnen en organisaties in de problemen, ook sportclubs worstelen om het hoofd boven water te houden. Het verhogen van het contributiebedrag is vaak de enige oplossing, maar dat belemmert veel Nederlanders weer om hun sport te blijven beoefenen. Omnivereniging Excelsior ’20 investeerde op tijd in energiebesparende maatregelen en is vandaag de dag zo goed als energieneutraal. In deze blog vertelt Jan Wegman, penningmeester bij de Schiedamse club en in het dagelijks leven werkzaam in de energiesector, over de vier grote maatregelen die de club zo ver bracht.

Stijgende energieprijzen

Het was het najaar van 2021 toen ik ineens zag dat de prijzen van gas en stroom heel hard begonnen te stijgen. Het energiecontract van Excelsior ’20 zou begin 2023 aflopen. Dat gaf me een jaar om een nieuwe energieleverancier te gaan zoeken én om energiebesparende maatregelen te nemen. Een half jaar later, op 24 februari 2022, viel Rusland Oekraïne binnen en was de energiecrisis een feit. We waren net op tijd dus.

Eigen stroom opwekken dankzij 245 zonnepanelen

In 2015 hadden we al 140 zonnepanelen laten plaatsen. Daarmee werd de stroomrekening gehalveerd. Toen onze huisinstallateur de beschikking over lichtere zonnepanelen kreeg, waarvoor minder draagkracht nodig is, hebben we er nog 105 laten plaatsen. Daardoor kunnen we ons stroomverbruik van 75.000 kWh nu bijna volledig zelf opwekken.

Infraroodpanelen om te verwarmen

Naast zonnepanelen hebben we infraroodpanelen geplaatst, waarmee we onder andere de kleedkamers en een deel van de kantine verwarmen. Dat kost meer stroom, maar scheelt een slok op een borrel als het gaat om het gasverbruik. Toen in augustus 2022 de gasprijzen explosief stegen, waren we blij dat we die maatregel genomen hadden.

Warm water dankzij warmtepomp

We hebben inmiddels ook de cv-ketels losgekoppeld en gebruiken nu een warmtepomp voor de warmwatervoorziening van onze vereniging. Dankzij deze warmtepomp kunnen onze sporters warm douchen, kan de wasmachine z’n werk doen en kunnen de kantinemedewerkers warm water gebruiken in de keuken.

Hoe Excelsior '20 vrijwel energieneutraal werd

Batterijopslag

Bij een sportclub als de onze, waar we voetballen, cricket spelen en bridgen, is de piekafname van stroom in de avond, als de zon niet schijnt. Dat levert een behoorlijk probleem op als je van zonnepanelen afhankelijk bent. Ik zag dat ze bij SC Everstein een batterijsysteem gebruiken dat opgewekte energie opslaat, de Power Cube. Ik ben daar eens gaan kijken en was meteen verkocht. We hebben twee Power Cubes van iwell aangeschaft en nu kan de opgewekte zonne-energie worden opgeslagen. Daardoor zijn we niet meer afhankelijk van het energienetwerk en kunnen we onze zelf opgewekte energie gebruiken wanneer we die nodig hebben.

Tachtig euro contributieverhoging of investeren?

Al deze maatregelen bij elkaar vroegen een totale investering van 450.000 euro. Dat is even slikken. Dankzij bijdragen van de gemeente Schiedam, het Fonds Schiedam Vlaardingen, de BOSA-regeling en een aantal donateurs was het grootste deel van dat bedrag afgedekt en moesten we nog ‘maar’ dertigduizend euro zelf betalen. Dat is een fors bedrag, maar zonder deze maatregelen hadden we de contributie met tachtig euro moeten verhogen. Dan was het waarschijnlijk snel gedaan met deze club.

Sociaal hart

Inmiddels zijn we, samen met partners en sponsoren, acties aan het optuigen voor onze leden. Zo willen we bijvoorbeeld bij de verkoop van tien infraroodpanelen er twee doneren aan achterstandsgezinnen. Het hart van Excelsior ’20 is namelijk niet alleen groen, maar ook sociaal.

Meer weten?

Nieuwsgierig naar onze slimme batterij? We vertellen je graag meer over de besparingen die je kan behalen, verzwaringen van netaansluitingen kan voorkomen en de andere mogelijkheden. Lees hier hoe wij te werk gaan of maak direct een afspraak!

Zestig complexen Bouwinvest krijgen Cube van iwell

Dat het net vol dreigt te lopen is inmiddels geen nieuws meer. Maar het levert nog steeds praktische problemen op, zo ondervond ook vastgoedbelegger Bouwinvest. Door te kiezen voor onze batterijoplossing, kunnen huurders in zestig van hun complexen van Bouwinvest tóch elektrisch rijden én laden. Inmiddels gaat Bouwinvest zelfs opschalen naar de Powercube.

Elektrisch laden

Bouwinvest investeert vermogen van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, in vastgoed. Al sinds 1952 belegt deze vastgoedbelegger ook namens bpfBOUW, het pensioenfonds van de bouw. In veel van hun appartementencomplexen neemt het aantal elektrische voertuigen snel toe, zoals overal in Nederland. De vraag naar elektrisch laden groeit dan ook enorm, maar op veel plekken kan het net niet worden uitgebreid. Verzwaren van het net kost miljarden en het kan jaren duren om dat te realiseren.

Onbezorgd elektrisch rijden én laden

Bouwinvest heeft onlangs zestig complexen geselecteerd en is voornemens de komende periode verschillende opdrachten te verstrekken om daar ook onze Cube neer te zetten. Zo kunnen er toch nieuwe laadpalen geplaatst worden, waardoor de huurders van Bouwinvest onbezorgd elektrisch kunnen rijden én laden zonder dat het net moet worden uitgebreid of verzwaard. Binnenkort gaat Bouwinvest zelfs opschalen naar de Powercube. Op die manier helpen wij ook hier de netbeheerders het elektriciteitsnet te ontlasten.

Ook aan de slag?

Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

Meer gezonde maaltijden voor schoolkinderen met hulp van iwell’s Power Cube

Onze visie is schone en betaalbare energie voor iedereen, van jong tot oud, van arm tot rijk. Als we dan ook nog eens bij kunnen dragen aan een betere gezondheid van kinderen, worden we daar natuurlijk helemaal blij van. TommyTomato voorziet kinderen op de basisschool van warme, vegetarische lunches. Helaas kan de gemeente Haarlem de groei van TommyTomato met de hoeveelheid stroom niet bijbenen, waardoor TommyTomato haar ovencapaciteit niet verder kon uitbreiden. Dankzij ons batterijsysteem kon de benodigde extra capaciteit wel worden aangesloten. Zo voorkomen we niet alleen dat de energietransitie piepend en krakend tot stilstand komt, we dragen ook bij aan een betere gezondheid van kinderen.

Op naar een gezondere toekomstige generatie

TommyTomato draagt bij aan een betere gezondheid van kinderen. Maar liefst 99 procent van de kinderen krijgt niet de juiste hoeveelheid groente binnen. Door kinderen op school te voorzien van een warme, gezonde en vegetarische lunch, brengt TommyTomato daar verandering in. Bovendien leren kinderen op deze manier hoe ze zelf in de toekomst gezonde keuzes kunnen maken. Zo werkt TommyTomato aan een gezondere toekomstige generatie.

Samen impact maken

Helaas heeft de gemeente Haarlem te weinig stroom, waardoor het aantal ovens niet kon worden uitgebreid. Dat betekende dat TommyTomato een groeiende groep kinderen niet kon bedienen. Tijdens een bijeenkomst van Social Enterprise NL, een organisatie die sociale ondernemers verbindt, maakte TommyTomato kennis met onze batterijoplossing. Daar zag het team wel brood – of groenten – in en binnen een week na het tekenen van de opdracht plaatsten wij de Power Cube en konden de benodigde extra ovens aan. Hierdoor krijgen nog meer kinderen een gezonde en lekkere lunch. Wat ons betreft een prachtige samenwerking van twee sociale bedrijven die samen impact maken en elkaar versterken.

Ook aan de slag?

Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

Woonzorgcentrum op Urk toch klimaatneutraal dankzij onze Cube

Woonzorgcentrum De Hofstee op Urk is helemaal klimaatneutraal gebouwd, precies volgens de eisen van de overheid. Omdat Urk in een gebied ligt waar het elektriciteitsnet overbelast is, kunnen de zonnepanelen niet terugleveren en zijn vervuilende dieselaggregaten nodig om de warmtepomp zijn werk te laten doen. Dat kan anders, vonden wij.

De wereld op z’n kop

Woonzorgcentrum De Hofstee is helemaal klimaatneutraal gebouwd, precies volgens de eisen van de overheid, zonder gasaansluiting, met warmtepomp. Eén probleempje: het elektriciteitsnet zit vol. Om te functioneren heeft een warmtepomp stroom nodig. Om te zorgen dat de warmtepomp toch de woningen kan verwarmen, was het woonzorgcentrum genoodzaakt twee dieselaggregaten in te zetten. Daarnaast liggen er ook 350 zonnepanelen op het dak die niet mogen terugleveren, omdat Urk in een gebied ligt waar het net overbelast is. Die liggen daar dus ook niets te doen. De wereld op z’n kop natuurlijk. Enerzijds een klimaatneutraal gebouw neerzetten, gefinancierd met subsidie van de overheid, om vervolgens twee vervuilende dieselaggregaten neer te moeten zetten, midden in een woonwijk nota bene. De Hofbar, het politieke tv-programma waarin presentator Rutger Castricum het land in trekt om de kloof tussen de samenleving en de politiek te overbruggen, bracht in februari van dit jaar een bezoek aan het woonzorgcentrum.

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

Er wordt rekening gehouden met een capaciteitsplanning op het net. Op dit moment geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt, ongeacht het type organisatie. Als een datacenter eerder een aanvraag doet dan een klimaatneutraal woonzorgcentrum – een maatschappelijke voorziening die ertoe doet voor de gemeenschap van Urk – gaat het datacenter voor. Toch biedt de wet wel ruimte om een prioritering te creëren, vertelt Michiel de Vries, hoogleraar bestuurskunde, in het tv-programma. Zo kunnen huishoudens die hernieuwbare energie produceren via zonnepanelen of windenergie en op die manier bijdragen aan de klimaatdoelen, toch voorrang krijgen. Volgens Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, biedt de wet die ruimte niet. Zoals hem wel is toevertrouwd legde Rutger Castricum de minister het vuur aan de schenen. Helaas kwam het niet verder dan ‘ik ga kijken hoe we de netcapaciteit zo snel mogelijk kunnen vergroten’. Een schoolvoorbeeld van hoe de energietransitie vastloopt.

Kromme tenen

Deze uitzending zorgde bij het team van iwell natuurlijk voor de nodige kromme tenen. We hebben dan ook contact gezocht met de eigenaar van het zorgcentrum. We hebben hem kennis laten maken met onze slimme batterijsystemen en hij was overtuigd. Eind 2022 worden de dieselaggregaten vervangen door onze Cube. Een prachtig voorbeeld van hoe we impact maken.

Ook aan de slag?

Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.