Van ouderwetse stroomvoorziening naar energieleverend appartementencomplex

De manier waarop woningen in een appartementencomplex van stroom worden voorzien, is nog steeds redelijk traditioneel. Elke woning heeft een eigen meter en daarnaast zijn er nog een aantal gezamenlijke voorzieningen. Bij duurzame opwek van energie gaat er daardoor veel besparingspotentieel verloren. Gemiste kans. Door hardware en sturingssoftware te combineren is het mogelijk van een appartementencomplexen een energieleverende flat te maken.

Focussen op slimme oplossingen

Wij van iwell zijn klaar voor de toekomst van groene energie, daar schreven we al eerder een blog over. Onze productfilosofie is toekomstgericht en dat is broodnodig. In het Klimaatakkoord stelt immers onder andere dat in 2050 de gebouwde omgeving CO2-vrij moet zijn. Dat kan alleen door te kiezen voor innovatieve oplossingen. Focussen op slimme oplossingen en niet laten afremmen door de uitdagingen, vindt ook TNO. Daar kunnen wij ons natuurlijk helemaal in vinden.

Appartementencomplex op één aansluiting

Samen met TKITOE-Urban Energy, Bos Installatiewerken en de Universiteit Utrecht werken wij aan een serieuze transformatie van een ouderwets appartementencomplex aan de Henriëttedreef in Utrecht Overvecht. Traditioneel gezien heeft elke woning in een appartementencomplex een eigen meter en daarnaast zijn er nog een aantal gezamenlijke voorzieningen. Bij duurzame opwek van energie gaat er daardoor veel besparingspotentieel verloren. In het subsidieproject aan de Henriëttedreef gaan we voor een innovatieve aanpak. Door duurzame energieopwekking te combineren met een slimme gevel gaat dit complex energie leveren. Daarbij vangen we niet alleen de pieken van de centrale voorzieningen af, maar ook van alle appartementen erboven. Het heeft iets weg van wat we met Stedin hebben gedaan om kookpieken op te vangen. Dit nieuwe subsidieproject draagt de naam ‘Aptbat’, afgeleid van de woorden appartementencomplex en batterij. Met de combinatie van batterijinzet, slimme software en (geautomatiseerd) gedrag, zoals de EU-wetgeving dat voor ogen heeft, realiseren we een slim netwerk waarbij een heel appartementencomplex wordt voorzien via één aansluiting.

Ook aan de slag?

Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

Welke Cube is er voor jou?

Ontdek welk slim batterijsysteem de beste oplossing biedt voor jouw duurzaamheidsdoelstelling.

Reageer op dit artikel