Nieuwe spelregels om netcongestie aan te pakken: batterijen krijgen voorrang op het stroomnet

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om overbelasting van het elektriciteitsnet tegen te gaan. Een van deze regels is dat batterijen prioriteit krijgen bij het aansluiten op het stroomnet, omdat deze het net direct ontlasten. In dit artikel lees je wat de nieuwe spelregels betekenen voor het bedrijfsleven en hoe batterijen helpen bij het stabiliseren van het stroomnet.

68 gigawatt aan batterijen in de wachtrij

De file op het stroomnet, ook wel bekend als netcongestie belemmert bedrijven in hun groei en verduurzaming en kan de energietransitie onnodig afremmen. Op dit moment staan meer dan 10.000 bedrijven op de wachtlijst om elektriciteit terug te leveren aan het net via bijvoorbeeld zonnepanelen. Nog eens 9.400 bedrijven wachten om überhaupt elektriciteit af te nemen. Daarnaast staat er volgens SolarMagazine 68 gigawatt aan batterijen in de rij, terwijl batterijen het elektriciteitsnet juist kunnen ontlasten. Om netcongestie tegen te gaan, heeft toezichthouder ACM nieuwe spelregels ingevoerd. Een van deze regels zorgt ervoor dat slimme batterijen voorrang krijgen bij het aansluiten op het stroomnet.

Nieuwe voorrangsregels voor aansluiting op het net

Naast het uitbreiden van het elektriciteitsnet, wat volgens de netbeheerder zelf nog zeker 10 jaar gaat duren, spelen batterijen een cruciale rol in de energie-infrastructuur van de toekomst. Door het integreren van slimme batterijen wordt het net direct ontlast en kan het beter omgaan met zowel de huidige als toekomstige piekvragen. Ook de ACM ziet de belangrijke rol van batterijen in en heeft daarom besloten dat batterijen voorrang krijgen op het net. Voorheen werd netcapaciteit toegewezen op basis van de volgorde van de wachtlijst. De nieuwe prioriteitsregels betekenen dat batterijen als eerste worden aangesloten. Daarna worden maatschappelijke instellingen behandeld, zoals woningbouw, scholen, veiligheidsdiensten en gezondheidszorg, die al geruime tijd pleiten voor prioriteit vanwege hun maatschappelijk belang en die veel last hebben van lange wachttijden.

Het net ontlasten

Slimme batterijen maken ruimte vrij op het elektriciteitsnet, omdat bedrijven met een slimme batterij hun energie vooral binnen hun eigen mini-grid gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan is onze klant Helmond Metalen. Dit metaalrecyclingbedrijf heeft zijn bedrijfsprocessen recentelijk geëlektrificeerd om te verduurzamen, inclusief elektrische kranen en scharen. Voorheen veroorzaakten deze zware machines grote elektriciteitspieken, maar nu vangt een intelligent batterijsysteem de pieken grotendeels op: de scharen en kranen draaien met name op de in de batterij opgeslagen zonne-energie. Helmond Metalen wekt de zonnestroom op via zonnepanelen op hun bedrijfsterrein. Door de slimme batterij wordt er minder zonne-energie naar het net gestuurd, en minder energie uit het net gehaald voor het gebruik van scharen en kranen.

Een buffer voor onbalans

Batterijen fungeren ook als buffer om onbalans op het net te corrigeren, wat een belangrijke uitdaging is van de energietransitie. De toenemende onbalans op het elektriciteitsnet wordt veroorzaakt doordat het lastig is om groene energieproductie, zoals wind en zon, nauwkeurig te voorspellen. We hebben simpelweg geen controle over hoe hard het gaat waaien of hoeveel de zon schijnt, wat resulteert in meer schommelingen in het elektriciteitsnet. Slimme batterijsystemen bieden hulp door energie op te slaan wanneer de vraag laag is en deze vrij te geven wanneer de vraag hoog is. Dit proces vindt plaats op de onbalansmarkt voor energie. In dit artikel lees je hoe bedrijven met een slim batterijsysteem kunnen deelnemen aan de onbalansmarkt.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.