Demissionair minister Rob Jetten van Klimaat en Energie heeft nieuwe verregaande maatregelen tegen netcongestie aangekondigd. In een kamerbrief geeft Jetten aan hoe het gesteld is met het stroomnet en vertelt hij dat “vrijwel heel Nederland zo goed als vol is”. In veel gebieden worden de wachtrijen voor een netaansluiting alsmaar langer.
Buiten de piekuren
Jetten kwam gisteren met een pakket aan maatregelen waar vooral afnemers van stroom te maken gaan krijgen. Zo wil Jetten bedrijven verplichten om aan te geven bij hun netbeheerder of zij mogelijkheid zien om buiten de piekuren – vaak aangemerkt als tussen 16.00 en 20.00 uur – stroom af te nemen. Daarbij wil de minister weten welke vergoeding de bedrijven daarvoor willen krijgen, hij wil zogezegd “hun prijs” weten.
Bedrijven konden eerder al vrijwillig afspraken maken met netbeheerders voor flexibele tarieven bij afname van stroom buiten de piekuren. Maar daar bleek in de praktijk maar weinig animo voor te zijn bij bedrijven. Jetten gaf hierover al een waarschuwing dat als blijkt dat bedrijven zich niet gaan melden, de overheid alsnog een vaste vergoeding vaststelt.
Een andere maatregel is dat contracten die nu 24 uur per dag levering van stroom tegen een bepaald vermogen garanderen, duurder gaan worden. Volgens Jetten worden dit soort contracten een “premium product” en worden flexibele en goedkopere contracten de standaard.
Versnelling van uitbreiding
Naast de maatregelen voor de afnemer van stroom, wil Jetten ook maatregelen doorvoeren die de vergunningverlening voor projecten voor de uitbreiding van het stroomnet versnellen. Zo wil hij het mogelijk maken dat bijvoorbeeld een hoogspanningsmast gebouwd kan worden, ook al is de vergunning nog niet volledig rond. Voorwaarde hiervoor is dan wel dat dit project een zogenaamd “zwaarwegend maatschappelijk belang” heeft. Dat kan zijn als de aanleg van een dergelijke uitbreiding regionaal een acuut netcongestie probleem oplost voor veel afnemers. De minister wil ook het vergunningverleningsproces versnellen door uitbreidingsprojecten al doorgang te kunnen geven zonder dat deze onherroepelijk zijn verklaard. Deze maatregel heeft als doel om lange bezwaarprocedures te omzeilen.
Als laatste maatregel wordt er vooral geld uitgetrokken om de verzwaring van het net sneller te laten verlopen.
Word onafhankelijk(er) van het net
Al met al zorgen de voorgestelde maatregelen voor meer onzekerheid voor bedrijven. Bedrijven die hun proces hebben ingericht op de mogelijkheid om 24 uur per dag een bepaald vermogen af te kunnen nemen, zullen moeten gaan schikken. De maatregelen verhogen de mate van afhankelijkheid van het grillige stroomnet, waarop de juiste hoeveelheid stroom een onzekerheid wordt.
Wij zien de oplossing voor bedrijven én het volgelopen stroomnet veel lokaler. Door als bedrijf in beheer te zijn van eigen energie en deze te kunnen gebruiken wanneer je wilt, word je onafhankelijk van het grillige stroomnet. Zo hoeven je duurzame ambities en/of uitbreidingsplannen niet te wachten op de juiste netaansluiting. Een slim batterijsysteem zorgt ervoor dat jij altijd over voldoende vermogen en capaciteit beschikt om je bedrijf draaiende te houden of uit te breiden. Wek je eigen zonne-energie op en sla deze op in de batterij om later te kunnen gebruiken. Zo minimaliseer je jouw afname van het net en ben je dus 24 uur per dag verzekerd van het vermogen wat jij nodig hebt. Weten hoe het werkt? Lees het hier.