iwell versnelt nu ook Duitse energietransitie met intelligente batterijsystemen

Eerste project elektrificatie Europees distributiecentrum van bekend kledingmerk reeds van start

Utrecht, 28 november 2023 – iwell breidt uit naar Duitsland waar het een tweede vestiging heeft geopend in Düsseldorf. Het Utrechtse bedrijf kent een vliegende start bij de oosterburen: iwell helpt het gloednieuwe Europese zero waste distributiecentrum van een wereldwijd bekend kledingmerk verduurzamen met slimme energiesturing en -opslag.

Bedrijven in Duitsland hebben net als in Nederland te maken met een toenemende urgentie om te verduurzamen. Dit komt enerzijds door Europese wetgeving en doordat in vele industrieën duurzaamheid in de hele keten doorslaggevend wordt. Om deze redenen verdubbelde de Duitse overheid onlangs de streefcapaciteit van zonne-energie voor opwek en opslag. “Duitse ondernemers moeten aan de slag, maar maken zich terecht zorgen over de betaalbaarheid van de energietransitie”, zegt Jan Willem de Jong, co-founder en CEO van iwell. “Daarom klinkt er een steeds luidere roep om verduurzamingsoplossingen die zichzelf terugverdienen. Onderaan de streep moet een investering ook lonen. Tel daarbij op dat ondernemers het hoofd moeten bieden aan volatiliteit van energieprijzen en je snapt waarom betaalbaarheid van de energietransitie zo sterk samenhangt met de haalbaarheid.”

Voorloperspositie Nederland

Ruim 250 Nederlandse bedrijven gebruiken op dit moment een energiesysteem van iwell, goed voor 70 MWh. Velen van hen zijn daardoor minder afhankelijk van het overvolle Nederlandse stroomnet. De Jong: “Netcongestie is in Nederland een groot probleem dat de energietransitie extra bemoeilijkt. Het is goed mogelijk dat Duitsland hiermee later ook te maken krijgt, zeker wanneer de energietransitie in een hogere versnelling komt. Naast betaalbaarheid en beschikbaarheid van energie geeft dat een extra reden om de oplossingen die we in Nederland al hebben verder uit te rollen door heel Europa, te beginnen met het Levi’s-centrum.”

Gloednieuw zero waste distributiecentrum

iwell werkt al geruime tijd samen met Sunrock om het gloednieuwe Europese distributiecentrum van 70.000 m² van het kledingmerk te voorzien van een slim batterijsysteem van iwell. Het gebouw, gebouwd met duurzaamheidsprincipes ingebed in het ontwerp, krijgt een systeem waarmee energie duurzaam, lokaal en efficiënt wordt gemanaged. Het systeem stuurt de zonnepanelen en laadpunten aan om optimaal gebruik te maken van de opgewekte schone energie. Overtollige zonne-energie wordt opgeslagen om op een minder zonnig moment te kunnen gebruiken. Het centrum in Noordrijn-Westfalen wordt opgeleverd in april 2024.

Tenders door heel Europa

De ambitie van de uitbreiding naar Duitsland is om binnen vijf jaar 500 MWh aan capaciteit te realiseren, gelijk aan het voorzien van 1.500 bedrijventerreinen van lokale, schone energie. En de ambities stoppen niet bij de energie- en klimaattransitie van Nederland en Duitsland. iwell dingt momenteel mee met tenders over heel het Europese continent en verkent uitbreiding en projecten in diverse landen. De Jong: “De uitbreiding naar Duitsland is wat ons betreft de eerste stap over de grens van velen. Als we willen voorkomen dat de ambities van de Europese Green Deal tot stilstand komen, moeten we de oplossingen die we in Nederland al hebben verder uitrollen door Europa, te beginnen met Duitsland.”

Over iwell

iwell bouwt intelligente energiesystemen met behulp van batterijen. Ondernemers krijgen hiermee grip op hun energiekosten, doordat ze meer lokaal stroom opwekken én verbruiken. Zo kunnen ze blijven groeien en verduurzamen. iwell biedt hiermee een antwoord op enkele ingrijpende maatschappelijke uitdagingen: netcongestie, stijgende energieprijzen, afhankelijkheid van buitenlandse mogendheden voor energie, afkalvend vestigingsklimaat en de kans op een afnemende werkgelegenheid, tempo van de energietransitie en meer. Klinkt allemaal erg duur? Niets is minder waar. Ruim 250 projecten zijn inmiddels gerealiseerd met een verdienmodel voor de eindgebruiker, de ondernemer.

Welke Cube is er voor jou?

Ontdek welk slim batterijsysteem de beste oplossing biedt voor jouw duurzaamheidsdoelstelling.

Reageer op dit artikel