Kerncentrales en grote windparken, of zonnepanelen op je eigen huis? Wat is het juiste schaalniveau en hoe profiteer je als vastgoedeigenaar het meest van het nieuwe energiesysteem?
Grote schaal versus dichtbij huis
Kerncentrales zouden zo maar eens een hot issue kunnen zijn tijdens de huidige formatiegesprekken. Voor de een de oplossing voor de hele klimaatcrisis, voor de ander totaal uit den boze. Een gelijksoortige discussie is gaande over zonneparken en windmolens. Dé oplossing voor heel Nederland volgens de een, een no-go voor een ander. Er gaan ook stemmen op om het klimaatprobleem vooral heel dichtbij huis op te lossen. Zo heeft de gemeente Utrecht een uitvraag gedaan voor het plaatsen van snelladers in de stad. In die uitvraag kun je punten scoren als je energie opwekt op precies dezelfde plek als waar je de snellader aanbiedt. Er zijn een aantal locaties voorgesteld door de gemeente, bijvoorbeeld in de buurt van grote winkelcentra. Het idee is dat als je boodschappen gaat doen, in dat halve uur je auto wordt volgeladen. Wij vragen ons dan af: waarom moet je per se op die specifieke plek ook de stroom opwekken, waarom gebruik je de stroom van het dak van de supermarkt niet om die auto’s te laden? Of van de flatgebouwen in de aangrenzende wijk? Hoe lokaler, hoe specifieker en gedetailleerder je gaat denken, en hoe moeilijker het project in onze ogen wordt.
Elk schaalniveau eigen aanpak
Misschien moeten we met z’n allen nadenken over de schaalniveaus van de energietransitie. Elk schaalniveau – of dat nu je eigen huis, je eigen buurt, je eigen stad, of het hele land is – vraagt om een unieke aanpak, en dat is onzes inziens niet hoe er nu naar gekeken wordt. Nu is het ofwel heel lokaal – bijna ieder voor zich – of meteen op enorme schaal: kerncentrales, windparken op zee. Als ik redeneer vanuit mijn visie op de energietransitie past dat niet goed bij elkaar.
De supermarkt als spil van het energiesysteem
Wij denken bij iwell dat energie opwekken niet alleen een individueel ding is. Ik woon in een dorp waar huizen veelal niet geschikt zijn voor het opwekken van stroom, er staan veel bomen om de huizen heen en de daken vangen niet optimaal de zonnestralen. De meeste mensen zijn overdag aan het werk, er staat niemand onder de douche, er worden geen elektrisch auto’s geladen. Al die stroom die wordt opgewekt door huizen die wel zonnepanelen op het dak hebben, gaat het net op. ’s Avonds kopen we weer massaal stroom in. Ondertussen staat er een supermarkt in het dorp waar geen zonnepanelen op het dak liggen. Waarom verkopen we niet de stroom van de particulieren aan de supermarkt en voorzien we ‘s avonds de woningen in de wijk van stroom van de windmolens in de buurt. Waarom geen zonnepanelen en kleine windmolens op het dak van de supermarkt, óók voor de buurt? We denken nog veel te veel individueel, in plaats van over een energiesysteem van een dorp of wijk. Mijn suggestie: ga op zoek naar werkbare oplossing. Dat is vaak niet de individuele oplossing, maar ook niet die grote kerncentrale. Dat zijn de twee uitersten van spectrum, die misschien allebei onderdeel zijn van de oplossing. Maar er is nog een ander onderdeel van de oplossing, en die ligt, zoals zo vaak, in het gulden midden. Kijk eens naar de supermarkt die midden in het dorp ligt, zie dat eens als de spil van het energiesysteem.
Meepraten?
Welke mogelijkheden zie jij om de energietransitie te versnellen? Stuur een mailtje naar info@iwell.nl of reageer via onze LinkedIn-pagina.