Netcongestie omzeilen met slimme opslag

Wat is netcongestie?

Het Nederlands elektriciteitsnet zit vol en bedrijven worden beperkt in hun pogingen tot verduurzaming door de beperkte netcapaciteit. Als de vraag naar elektriciteit groter is dan de netcapaciteit, dan is er sprake van netcongestie. Netbeheerders willen wel sneller maar kunnen dat vaak niet. Door gebruik te gaan maken van slimme opslag kun je toch verduurzamen.

Showstopper

Het Nederlands elektriciteitsnet zit vol, zo horen en lezen we overal in het nieuws. Verzwaren van het net lijkt de enige optie, als we de kranten mogen geloven. Dat kost miljarden en het kan tot acht jaar duren voor dat gerealiseerd is. Voor veel bedrijven is dit een enorme showstopper. Warmtepompen of zonnepanelen installeren, daar is geen capaciteit voor op het net. En acht jaar wachten? Dat is ook geen optie.

Nul op het rekest

Gelukkig kan het ook anders. Er is een alternatief waardoor je toch kunt verduurzamen, ondanks dat je nul op het rekest kreeg van de netbeheerder. Het slimme batterijsysteem van iwell slaat duurzaam opgewekte energie op. Door ons systeem aan te sluiten op zonnepanelen, wordt de belasting op het energienetwerk verlaagd. Omdat je zo ook bijdraagt aan het verminderen van de piekbelasting kan je ook nog eens gebruikmaken van een kleinere netaansluiting.

In de praktijk

Er zijn al meer dan 120 gebouwen verduurzaamd dankzij onze batterijen. Zo hebben we bijvoorbeeld aan de verbruikskant de case van a.s.r. real estate. De investeerder sloot namens het ASR Dutch Core Residential Fund een leaseovereenkomst met iwell. Dankzij ons batterijsysteem werd het wel mogelijk om duurzame energie in woningcomplexen op te slaan en konden wel laadpalen geplaatst worden. Aan de opwekkant is de case van voetbalvereniging Nieuw-Buinen een van de vele voorbeelden. De voetbalvereniging wilde de energietransitie in gang zetten, maar werd daarin geremd omdat er geen capaciteit bleek te zijn op het elektriciteitsnet van Enexis. Het aanschaffen, plaatsen én aansluiten van zonnepanelen leek daardoor op de lange baan geschoven te moeten worden. Ons batterijsysteem bracht daar verandering in door de energie van de zonnepanelen op te vangen en op te slaan voor later verbruik.

Ook netcongestie omzeilen?

Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.