Use it or lose it: congestiemanagement voor een efficiënter stroomnet?

De vraag naar elektriciteit groeit snel. De verandering in het aanbod van energie door een fikse toename van zonne- en windenergie zorgt voor een onvoorspelbaarder aanbod van elektriciteit. Op veel plekken in Nederland legt dat een flinke druk op het net in de pieken en ontstaat netcongestie. De netbeheerders bestrijden netcongestie op lange termijn met uitbreiding van de netten, maar op korte termijn met zogenaamde alternatieve transportrechten (ATR).  In deze blog vertelt Barend Goes, marketeer bij iwell, over de dubieuze rol van het Use it or lose it-principe (UIOLI, ook wel bekend als GOTORK: Gebruik-Op-Tijd-Of-Raak-het-Kwijt) bij het creëren van meer ruimte op het stroomnet.

Een vermeende oplossing voor een groeiend probleem

Hoogleraar complexe energietransities aan de TU Delft, Laurens de Vries, waarschuwt al jaren voor verstopping op het elektriciteitsnetwerk, zo lezen we in dit artikel van de NOS van eind juni. De vraag naar stroom neemt enorm toe, en hoewel het aanbod van duurzame energie snel groeit, ontstaat er een groot probleem in de transport van energie. De energienetten zijn niet gebouwd op de grote hoeveelheden energie die heen en weer vloeien tijdens vraag- of aanbodpieken. Volgens netbeheerders kan het UIOLI (use it or lose it)-principe helpen in het bestrijden van netcongestie.

Het UIOLI-principe: onbenutte ruimte creëren op het stroomnet

Met het UIOLI-principe – dat net als het capaciteitsbeperkend contract valt binnen de Alternatieve Transportrechten (ATR) – kunnen netbeheerders flexibele contracten opstellen waarin ze het vermogen dat is gecontracteerd door de afnemer naar beneden mogen bijstellen als de afnemer een langere periode (die vooralsnog niet is gedefinieerd) de potentie van het gecontracteerd vermogen niet gebruikt. Het idee is dat er zo ruimte ontstaat op het bestaande stroomnet, waardoor meer partijen toegang krijgen tot de elektriciteitsvoorziening die zij nodig hebben. Zo zouden er sneller extra aansluitingen of verzwaarde aansluitingen kunnen komen voor organisaties die daarom vragen maar ook voor bijvoorbeeld zonneparken en windmolens, wat cruciaal is voor de energietransitie.

Kritiek op UIOLI

Er is echter veel kritiek op deze maatregel omdat netbeheerders bij het plannen van aansluitingen al rekening houden met het daadwerkelijk gebruikte vermogen en niet het gecontracteerde vermogen. En dus denken velen dat de maatregel de netcongestie niet gaat verhelpen. Ook Hans Grünfeld van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) – vertegenwoordiger van de energie-intensieve industrie in Nederland – heeft kritiek. Volgens hem hebben netbeheerders de maatschappelijke taak om te zorgen voor voldoende capaciteit en aansluitingen op het stroomnet. Zij hebben niet tijdig geïnvesteerd in het stroomnetwerk, wat nu zorgt voor de nodige uitdagingen.

Meer weten?

Wanneer je te maken krijgt met de UIOLI-maatregel kan het slim zijn om een slim batterijsysteem te overwegen. Deze zorgt er namelijk voor dat je ook met een lager gecontracteerd vermogen op de juiste momenten met het juiste vermogen stroom kan gebruiken of opslaan. Benieuwd hoe je, samen met onze slimme batterijsystemen, een positieve bijdrage levert aan een duurzame toekomst? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

 

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.