Oplossing voor netcongestie: waarom energiehubs op zich laten wachten

Energiehubs, een systeem waarbij partijen lokaal elektriciteit delen, moeten de impact van de overbelasting van het elektriciteitsnet verkleinen. Het idee is goed: wanneer bedrijven of andere partijen op een flexibele manier stroom met elkaar delen, ontstaat er voor iedereen meer ruimte voor stroomgebruik. Maar in de praktijk blijkt dit helaas moeilijk te realiseren op dit moment. Ontdek in dit artikel waarom energiehubs op zich laten wachten en hoe slimme batterijen nu al een oplossing bieden voor netcongestie.

Wat is het idee achter energiehubs?

Het stroomnet in Nederland zit op steeds meer plekken vol en met het toenemende stroomverbruik in de komende jaren wordt dit probleem alleen maar nijpender. Netbeheerders zijn bezig met het uitbreiden van het stroomnet, maar dit is een langdurig proces, en slechts een deel van de oplossing. Door netcongestie worden nieuwe bedrijven in sommige regio’s al niet meer aangesloten op het elektriciteitsnet, en hebben bestaande bedrijven die willen groeien of verduurzamen moeite om een grotere netaansluiting te krijgen. Op dit moment wachten zo’n 9400 bedrijven op een aansluiting. Energiehubs zijn bedoeld als oplossing hiervoor. Het idee van energiehubs is dat deelemers hun gecontracteerd vermogen met elkaar delen, waardoor ze collectief binnen de vastgestelde netcapaciteit blijven. Met flexibele contracten en het slim verplaatsen van energieverbruik in de tijd zou zo extra elektriciteitsgebruik mogelijk worden.

Een voorbeeld verduidelijkt het idee achter energiehubs: bedrijven kunnen afspreken om hun piekverbruik te plannen op verschillende tijdstippen. Bijvoorbeeld, bedrijf A kan tussen 06.00 en 9.00 uur pieken, terwijl bedrijf B tussen 9.00 en 12.00 uur piekt. Als beide bedrijven elk een piekvermogen van 500 kW nodig hebben, kunnen ze samen volstaan met een netcapaciteit van 500 kW. Als ze tegelijkertijd zouden pieken, zou er lokaal 1000 kW netcapaciteit nodig zijn. Helaas blijken energiehubs in de praktijk minder effectief te zijn dan aanvankelijk gedacht.

Waarom blijven energiehubs uit?

Nieuwe inzichten van de Nederlandse netbeheerder TenneT laten zien dat het delen van stroom en het verschuiven van energieverbruik minder netcapaciteit oplevert dan aanvankelijk gedacht. Met andere woorden, er wordt niet voldoende netcapaciteit vrijgemaakt, waardoor de energiehubs op dit moment niet lucratief genoeg zijn. Bovendien vereist het proces van energiehubs aansluiten meer maatwerk dan verwacht, waardoor het nog ingewikkelder wordt om hubs te realiseren. Dit betekent dat het heel lang kan duren voordat een energiehub operationeel wordt. Dit is teleurstellend voor bedrijven die smachten naar een oplossing voor de beperkingen die zij ondervinden door netcongestie.

Hoe kan een slimme batterij helpen?

Dat energiehubs op dit moment lastig haalbaar zijn, betekent niet dat bedrijven op hun handen hoeven te zitten. Met behulp van een slim batterijsysteem kan een bedrijf meer elektrisch vermogen realiseren zonder de bestaande netaansluiting te vergroten of het gecontracteerde vermogen uit te breiden. Een batterijsysteem maakt namelijk slim gebruik van energie door stroom op te slaan en vrij te geven op momenten dat dit het meest gunstig is. Met behulp van geavanceerde software kan een slim batterijsysteem patronen in het energieverbruik herkennen en anticiperen op piekbelastingen. Op momenten van laag energieverbruik slaat de batterij energie op, en op momenten waarop energie nodig is voor bedrijfsprocessen, geeft de batterij energie vrij. Zo wordt de belasting op het elektriciteitsnet verminderd en maak je als bedrijf efficiënter gebruik van het beschikbare vermogen. Zodra energiehubs op grotere schaal worden uitgerold en de uitdagingen kleiner of opgelost zijn, kan je het batterijsysteem op de hub aansluiten.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.