Omzeil de uitdagingen van de energietransitie

De energietransitie brengt talloze uitdagingen met zich mee, zoals fluctuerende energieprijzen, een groeiende vraag naar elektriciteit en overbelasting van het elektriciteitsnet. Voor organisaties die duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan, kunnen dit fikse struikelblokken zijn. In deze blog bespreekt Barend Goes, marketeer bij iwell, de belangrijkste uitdagingen en draagt hij een aantal slimme oplossingen aan.

Volatiele energieprijzen

De energieprijzen kunnen tegenwoordig sterk fluctueren, waardoor het moeilijk is om ze op lange termijn te voorspellen en te plannen. Dit volatiele karakter van energieprijzen heeft directe invloed op bedrijven en sectoren, zoals de chemie, glastuinbouw en voedingsmiddelenindustrie. Daarom is het voor grootverbruikers belangrijk om alternatieve oplossingen te vinden die hen minder afhankelijk maken van de schommelingen in energieprijzen. Slimme energiesturing en energieopslag kunnen helpen om de energiekosten te beheersen en financiële stabiliteit te waarborgen. Zo kun je profiteren van momenten waarop de energieprijzen gunstig zijn, en energie opslaan wanneer deze goedkoop is om later te gebruiken wanneer de prijzen stijgen. Dit is een manier van slim energiemanagement dat ervoor zorgt dat je minder kwetsbaar wordt voor de volatiliteit van energieprijzen.

Groeiende vraag naar elektriciteit

De toenemende vraag naar elektriciteit zorgt in steeds meer regio’s voor flinke congestie op het elektriciteitsnet. Dit wordt mede veroorzaakt door de installatie van warmtepompen, zonnepanelen en elektrische voertuigen met bijbehorende laadpalen. Installaties die we nodig hebben voor een succesvolle energietransitie maar die steeds vaker niet plaats kunnen vinden door netcongestie.  Het simpelweg uitbreiden van de netcapaciteit is kostbaar en tijdrovend. Een gevolg hiervan is dat het op sommige momenten niet mogelijk is om je eigen duurzaam opgewekte energie terug te leveren. Doordat opwekpieken en gebruikspieken niet op elkaar aansluiten gaat er dus potentieel zonne-energie verloren. Door te investeren in slimme batterijsystemen kunnen we lokale opwekking en verbruik beter op elkaar afstemmen, waardoor de belasting van het net wordt verminderd. Zo kunnen organisaties flink verduurzamen en worden ze minder afhankelijk van het energienet.

Beperkte netcapaciteit voor bedrijfsuitbreiding

Veel bedrijven die willen uitbreiden en/of verduurzamen worden belemmerd door beperkte netcapaciteit in hun regio. Dit probleem doet zich met name voor op bedrijventerreinen waar de vraag naar elektriciteit groot is. Zo zijn er tal van organisaties die graag hun vloot willen elektrificeren en voor de (snel)laders meer vermogen nodig hebben. Maar hier geeft de netbeheerder geen gehoor aan door beperkte netcapaciteit. Door samenwerking tussen bedrijven en het gebruik van slimme energieopslag kan de belasting op het net worden verminderd. Een slim batterijsysteem staat tussen de netaansluiting en de laders en kan ervoor zorgen dat het hoge vermogen wel geleverd kan worden, zonder een uitbreiding van de netaansluiting. Zo kunnen organisaties alsnog uitbreiden en/of verduurzamen zonder belemmerd te worden door de beschikbare netcapaciteit.

Een voorbeeld van zo’n organisatie is E. van Wijk Logistics, een grote internationale logistieke speler met even grote duurzame ambities. Voor de aanschaf van e-trucks wilde het bedrijf snelladers plaatsen, maar gelegen in Giessen wat wordt geteisterd door netcongestie ging dat niet zomaar. Lees hier hoe we dat hebben opgelost.

Slimme oplossingen voor uitdagingen energietransitie

Voor een succesvolle energietransitie is het essentieel om slimme oplossingen te omarmen en de uitdagingen van fluctuerende prijzen en netcongestie te overwinnen. iwell biedt een innovatieve oplossing in de vorm van slimme energiesturing en energieopslag. Onze batterijsystemen fungeren als een buffer tussen de energieopwek (of -afname) en het verbruik, waardoor schone energie efficiënter kan worden gebruikt. Door gebruik te maken van geavanceerde data-analyse en slimme software kunnen onze batterijsystemen optimaal worden ingezet op basis van voorspellingen en vraagpatronen.

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe slimme energiesturing en energieopslag kunnen helpen bij het omzeilen van netcongestie? Download dan nu onze whitepaper ‘Help! Ik sta in de file voor het stroomnet!’ Hierin bespreken we de verschillende uitdagingen in meer detail en dragen we concrete oplossingen aan. Zo ontdek je hoe je jouw organisatie kunt laten groeien terwijl je toch bijdraagt aan een duurzame toekomst. Zo gaan we samen op weg naar een groenere en efficiëntere energievoorziening.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.