Het stroomnetwerk loopt vol. Filerijden of oplossen?

Op het Nederlandse elektriciteitsnet ontstaat steeds vaker file. Wachten we tot we moeten gaan ‘rekeningrijden’ om netcongestie op te lossen of gaan we vandaag zelf al aan de slag? Als het aan ons ligt, gaan we voor het laatste!

Het duurt te lang

Het kan niemand zijn ontgaan, ons stroomnetwerk loopt vol. Waarom er steeds vaker file ontstaat op het Nederlandse electriciteitsnetwerk, wordt heel helder uitgelegd in dit filmpje van Nu.nl. Dit kunnen we natuurlijk oplossen door fiks te investeren in kabels, maar als je weet dat alleen al het aanleggen een transformatorstation gemiddeld zeven jaar duurt, kun je op je vingers natellen dat daar de oorlog niet mee gaan winnen.

Meer vraag naar elektriciteit op piekmomenten

Bovendien, als je meer kabels aanlegt, krijg je meer van hetzelfde. Om naar een echt duurzame energievoorziening toe te gaan, moeten we het slimmer gaan aanpakken! We gaan de komende jaren namelijk alleen maar meer elektriciteit gebruiken op de piekmomenten. Elektrisch koken, elektrisch rijden en elektrisch verwarmen zorgt voor een toegenomen vraag naar elektriciteit in de ‘haarvaten’ van ons net. En dat is wat ons elektriciteitsnet niet aankan.

Slimme sturing en slimme energieopslag

Dit vraagt niet alleen om een investering in meer kabels, maar vooral ook een investering in slimme sturing en slimme energieopslag. Alleen op die manier kunnen we efficiënter gebruik gaan maken van onze huidige infrastructuur. Door lokale opwek en lokaal verbruik beter op elkaar af te stemmen, komen we tot een oplossing die slimmer, goedkoper en duurzamer is. Daarnaast vraagt dit om slimme ‘prikkels’ in ons energiesysteem, zoals het ‘rekeningrijden op het elektriciteitsnet’ voor verbruik op de piekmomenten.

Balans

Helaas komen in de huidige situatie en met de huidige regelgeving dit soort ‘prikkels’ pas wanneer de nood hoog is, soms ’te hoog’. Met onze slimme software in combinatie met ons slimme batterijsysteem verlagen we de piekstromen en brengen we weer balans in de mismatch tussen het opwekken en verbruiken van schone stroom. Al sinds 2016 werken we elke dag met een fantastisch team om ervoor te zorgen dat onze klanten alsnog hun zonnepanelen kunnen aansluiten, laadpalen kunnen plaatsen of uitbreiding van hun pand kunnen uitvoeren en ze niet een paar jaar moeten wachten op een netverzwaring.

Ook aan de slag?

We kijken ernaar uit om ook in 2022 onze klanten te helpen met slimme batterijsystemen. Samen kunnen we energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.