Gecontracteerd transportvermogen

Wat is gecontracteerd transportvermogen?

Gecontracteerd transportvermogen is eigenlijk niets anders dan de maximale hoeveelheid elektriciteit die een bedrijf via zijn netaansluiting kan afnemen. Dit is vastgelegd in een contract met de netbeheerder. Het is belangrijk om te weten wat het gecontracteerde transportvermogen van een bedrijf is, omdat het bedrijf anders risico loopt op het overschrijden van dit vermogen wat op een boete kan uitlopen.

Het staat dus enigszins los van je netaansluiting – wat de fysieke kabel in de grond is – maar niet volledig. Je kunt je gecontracteerd transportvermogen uiteraard niet groter maken dan je netaansluiting, andersom kan wel. 

Wat is netcongestie?
Netcongestie is het vollopen van het energienet veroorzaakt door een onbalans in vraag en aanbod van energie.

Overschrijden gecontracteerd transportvermogen

Wanneer je als bedrijf jouw gecontracteerd transportvermogen hebt overschreden of dreigt te overschrijden, ontvang je van de netbeheerder hier een brief over. Daarin wordt toegelicht met hoeveel je het vermogen hebt overschreden. Wanneer jouw bedrijf niet gevestigd is in een netcongestie gebied biedt de netbeheerder je de optie om het gecontracteerd transportvermogen naar boven bij te stellen. Als je dat aanvraagt gaan je netbeheerkosten stijgen.

Als jouw bedrijf wel gevestigd is in netcongestie gebied geeft de netbeheerder dit aan in de brief en moet je op zoek naar andere oplossingen. Je moet ten eerste op zoek naar de oorzaak van het overschrijden. Welke apparaten vragen waarschijnlijk een groot vermogen? Of is er een moment te bedenken dat er veel apparaten tegelijkertijd draaien? Als je weet wat de overschrijding van vermogen veroorzaakt kan besparen al een deel van de oplossing zijn.

Een batterijsysteem voor meer vermogen

Een andere oplossing voor het overschrijden van het gecontracteerd transport vermogen is een slim batterijsysteem. Het batterijsysteem kan namelijk laden met het vermogen wat gecontracteerd is en kan vervolgens een veel hoger vermogen leveren aan een apparaat die hierom vraagt. 

Vergelijkbaar met een stortbak die we allemaal in huis hebben om de wc door te spoelen. Deze druppel langzaam vol middels een dunne waterleiding en kan bij het doortrekken een stortvloed aan water leveren.

Kom erachter welk batterijsysteem voor jouw organisatie werkt.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.