Bedrijventerreinen tot stilstand door netcongestie? Nergens voor nodig

We schreven al eerder dat bedrijven worden beperkt in hun pogingen tot verduurzaming door de beperkte netcapaciteit. Dat geldt natuurlijk ook voor bedrijventerreinen. Die netcongestie is prima op te lossen, maar dan moeten we stoppen met de traditionele manier van denken.

Het net loopt vol

De kranten staan er vol van, het net is vol in delen van Amsterdam, maar ook in Brabant en Limburg is aangekondigd dat er voorlopig geen nieuwe bedrijven kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Bedrijven die een grootverbruikersaansluiting nodig hebben kunnen niet opstarten en bestaande bedrijven kunnen hun aansluiting niet uitbreiden. Maar ook de overstap naar duurzame stroom wordt hiermee afgeremd. Hoewel ook burgers de klos zijn, komen ook veel bedrijven hierdoor in de problemen en dat zien we heel specifiek bij een groot aantal van de 3.500 bedrijventerreinen die Nederland kent.

Anders denken

Die netcongestie is prima op te lossen, maar als je vast blijft zitten in de traditionele manier van denken – investeren in dikke kabels en het aanleggen van een transformatorstation – dan komt de hele energietransitie wel heel snel tot stilstand. Deze oplossing is namelijk veel te duur en kost veel te veel tijd. Zo komen we niet verder. Uiteindelijk is netcongestie een probleem dat zich in veel gevallen maar op een paar momenten in een jaar voordoet. Volgens de netbeheerders reden genoeg om dan de probleemgebieden helemaal maar geen stroom te leveren.

Een stortbak vol elektriciteit

Door elektriciteit op te slaan in onze batterijen, kom je wel verder. Onze batterij werkt als een soort stortbak. Als je die bij een aantal bedrijven op een industrieterrein installeert, breng je de belasting van het net omlaag, waardoor er voor iedereen weer voldoende stroom op de juiste plek op het juiste moment is. Door de verschillende batterijen slim aan elkaar te knopen, bespaar je heel veel capaciteit en kan het hele bedrijventerrein een sprong vooruit maken. Bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht heeft al voor deze oplossing gekozen en dat komt de individuele bedrijven op het terrein ten goede. Zo voorkomen we dat energietransitie niet tot stilstand komt.

Ook aan de slag?

Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.