Netcongestie

Netcongestie een energietransitie beperkende factor die jou als ondernemer niet tegen hoeft te houden om te verduurzamen.

Wat is netcongestie?

Netcongestie beschrijft een situatie waarbij de beschikbare netcapaciteit niet meer toereikend is voor de gevraagde netcapaciteit. Het energienet van Nederland begint steeds meer vol te raken, er wordt ook wel gesproken van file op het energienet. Netcongestie vormt een grote uitdaging voor de energietransitie en in sommige gevallen zelfs voor economische groei.

We zien de ontoereikende netcapaciteit zowel op regionaal als landelijk niveau steeds verder toenemen. De netcongestie kaart van Netbeheer Nederland geeft inzicht in de capaciteit per postcode gebied. Zowel op afname van elektriciteit als op invoeding (ook wel teruglevering) vormt netcongestie een groot probleem.

We schreven een whitepaper over 5 situaties van netcongestie en hoe deze situaties zijn opgelost zonder beperkingen.

Netcapaciteit

Je netcapaciteit is afhankelijk van twee dingen. Ten eerste spreek je met een netbeheerder een bepaalde netcapaciteit af in een contract, dat heet het gecontracteerd transportvermogen. Deze kun je uitbreiden door een hoger gecontracteerd transportvermogen aan te vragen. Daarmee stijgen je netbeheer kosten.

Daarnaast is je netcapaciteit afhankelijk van de fysieke kabel die jou aansluit op het energienet. Simpel gezegd zorgt een dunnere kabel voor minder netcapaciteit en een dikkere voor meer. Je kunt bij de netbeheerder een verzwaring van jouw aansluiting aanvragen. Dit is een erg kostbare ingreep, en alleen mogelijk als er nog geen sprake is van netcongestie in jouw regio.

Meer lezen over netcongestie? Hieronder vind je alle artikelen over netcongestie.

Word (bijna) onafhankelijk van het net

Een slim batterijsysteem stelt jou in staat om weer de touwtjes in eigen handen te nemen. Laat je niet beperken door je netcapaciteit en sla eigen opgewekte energie op. Zo word jij baas over je eigen energie.

Probleemloos
je bedrijf laten groeien

Niet investeren in een
zwaardere netaansluiting

Gebruik eigen opgewekte
duurzame energie

Last van netcongestie? Doe de quickscan en kom er achter welk batterijsysteem voor jouw organisatie werkt.

Hoe ontstaat netcongestie?

Bij netcongestie wordt vaak gedacht aan het kunnen leveren van onvoldoende stroom via het energienet. Dit is echter maar één kant van het verhaal. Netcongestie wordt veroorzaakt door een hoge discrepantie in vraag en aanbod van energie. In de praktijk betekent dit dat het kan voorkomen dat een ondernemer geen zonnepanelen mag plaatsen omdat er lokaal sprake is van netcongestie door invoeding.

Netcongestie door invoeding

Netcongestie wordt vaak geassocieerd met een vraag naar elektriciteit die groter is dan het aanbod. Maar er is een andere kant aan netcongestie: overvloedige invoeding. Feitelijk schiet de capaciteit van het netwerk tekort, en dat geldt voor zowel afname als invoeding. Dat komt doordat ons energienet nooit is gebouwd op lokale invoeding, maar juist op centrale opwek en uitsluitend lokale afname. Zonne- en windenergie zijn weliswaar onze bouwstenen voor een groenere toekomst, het brengt ook uitdagingen met zich mee.

Elektriciteitsnet overbelast

Het dynamische en soms onvoorspelbare karakter van deze hernieuwbare energie kan lokaal leiden tot een overvloed aan opgewekte stroom die het elektriciteitsnet overbelast. Met andere woorden, te veel energie kan soms net zo problematisch zijn als te weinig. Uiteindelijk moet ons energienet altijd in balans zijn. Dit fenomeen staat bekend als netcongestie door invoeding en kan een obstakel vormen voor organisaties die zonnepanelen willen plaatsen om hun duurzame ambities waar te maken.. Het betekent dat er duizenden aanvragen op de wachtlijst staan voor aansluiting op het stroomnet.

Slim batterijsysteem als oplossing voor netcongestie

De uitdagingen van netcongestie kunnen de duurzame ambities van veel organisaties dus flink belemmeren. Onze batterijsystemen fungeren als een buffer tussen de energieopwek en -afname en het verbruik, waardoor schone energie efficiënter kan worden gebruikt. Het slimme batterijsysteem zorgt ervoor dat je de zonnepanelen ook in een netcongestie kunt plaatsen, door opgewekte energie op te slaan in plaats van terug te leveren. Zo wordt je (bijna) onafhankelijk van het beperkte energienet en kan je toch je bedrijf duurzaam laten groeien.

Last van netcongestie? Doe de quickscan en kom er achter welk batterijsysteem voor jouw organisatie werkt.