Installatie van intelligent batterijsysteem voor e-trucks van Oegema Transport

Oegema Transport, gevestigd in Dedemsvaart, bereidt zich voor op een duurzame toekomst van de transportsector met een innovatief laadinfrastructuurproject ontwikkelt door Zonnegilde. De propositie van Zonnegilde genaamd “Laden op Zon” wordt in de praktijk gebracht met ‘launching partner’ Oegema. iwell plaatste onlangs voor dit project een slim batterijsysteem voor de opslag en management van de opgewekte energie. ABB levert de snelladers voor het laadplein.

Het batterijsysteem – de zogeheten Mega Cube Modular – van iwell zorgt ervoor dat de snelladers, e-trucks en zonnepanelen naadloos met elkaar samenwerken. Als dirigent van de energiestromen maakt het batterijsysteem het mogelijk om altijd te laden op de zon. Ook als de zon niet schijnt, tegen een zo laag mogelijke prijs. 

Het concept Laden op Zon met slim batterijsysteem zorgt voor een interessant business model. De meest duurzame stroom (als de zon schijnt), is ook vaak de goedkoopste stroom. De Mega Cube Modular van iwell anticipeert slim op volatiele marktprijzen en laadt en ontlaadt vervolgens op de meest gunstige momenten. 

Daarnaast verzilverd het ook Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s) voor Oegema tijdens het laden van de e-trucks. Zo is Oegema veel minder kwetsbaar voor grillige energieprijzen, nu én in de toekomst. Niet onbelangrijk als stroomkosten, vanwege de e-trucks, een steeds groter deel van je operationele uitgaven gaan uitmaken.  

De Mega Cube Modular van Oegema Transport heeft een capaciteit van 3,225 MWh en een vermogen van 1,5 MW. Het systeem werkt naadloos samen met een groot zonnedak van 1,8 MWp. Dit jaar maken 6 e-trucks gebruik van het intelligente energiesysteem. In korte tijd wordt dit uitgebreid naar, maar liefst, 36 e-trucks.

Op momenten dat de batterij niet wordt gebruikt voor het laden van e-trucks, wordt het batterijsysteem door Eneco ingezet op de balanceringsmarkten. Dit zorgt voor een stabieler elektriciteitsnet en helpt onbalans in het net voorkomen.

Oegema Transport laat zien dat de transitie naar een duurzame transportsector niet op zich laat wachten en neemt het voortouw. Slimme energie-opslag maakt het voor Oegema mogelijk om uitdagingen voor verduurzaming als netcongestie te overwinnen.

Jan Willem de Jong, CEO van iwell, prijst de innovatiekracht van Zonnegilde en Oegema: “het laat zien hoe het duurzame verdienmodel van transporteurs er uit kan zien. Zo is ze klaar voor een toekomst waarin steeds meer klanten een duurzame bedrijfsvoering eisen. Trots dat we hier met onze slimme software en batterij hieraan bij mogen dragen”

E. van Wijk Logistics verduurzaamt alsnog in netcongestiegebied

E. van Wijk Group – een internationaal logistiek bedrijf met meer dan 75 jaar ervaring – blijft innovatief in een markt vol uitdagingen. Het bedrijf wil verduurzamen en doet dat onder andere door in de nabije toekomst in te zetten op duurzaam opgeladen e-trucks, batterijen en zonnepanelen. En dat is nog niet zo makkelijk, omdat hun kantoorlocatie in Giessen geteisterd wordt door netcongestie.

Eigen opgewekte schone stroom

Om de e-trucks duurzaam te kunnen laden en optimaal gebruik te maken van het gebouw van de E. van Wijk Group wordt er door Zonnegilde een zonnestroomsysteem met maarliefst 2.800 zonnepanelen geïnstalleerd. Genoeg om naar verwachting zo’n 1.412 MWh aan duurzame energie op jaarbasis op te wekken. “Met het “Laden op Zon” concept van Zonnegilde helpen wij bedrijven in de transportsector in de volgende stap om elektrisch rijden mogelijk te maken.” aldus Gerard de Ruiter van Zonnegilde.

De zonnestroom mag niet worden teruggeleverd, omdat het lokale stroomnet overbelast is en moet dus volledig benut of gecontroleerd worden door E. van Wijk Group zelf. 

Oplossing

Als oplossing plaatst iwell een slim batterijsysteem met een vermogen van 1 MW en een capaciteit van 4,3 MWh. Zo kan er ondanks netcongestie alsnog het hoge gevraagde vermogen van de snelladers van e-trucks worden geleverd. Tegelijkertijd is er voldoende capaciteit beschikbaar om zonnestroom op te slaan en te leveren aan de snelladers.

Het slimme batterijsysteem is geïntegreerd met de grootste energieslurpers en opwekkers van het terrein. Het systeem stuurt de zonnepanelen en snelladers voor de e-trucks aan en bewaakt ondertussen de netaansluiting. Hiermee fungeert het slimme batterijsysteem als een dirigent van de lokale energiestromen. Zo is er altijd voldoende stroom beschikbaar op het juiste moment op de juiste plek in de juiste hoeveelheid.

Voorsorteren op een groene toekomst

Ewout van Wijk – CEO van de E. van Wijk Group verdient wat ons betreft alle lof voor zijn visie op de toekomst van de transportsector. Hij erkent dat de energietransitie de kern van zijn bedrijf gaat veranderen. Energie en energiemanagement worden een steeds belangrijker onderdeel van zijn transport business. Hij kiest voor een intelligente en innovatieve aanpak. In plaats van af te wachten tot de wal het schip keert, maakt Ewout nu al werk van een all-electric verdienmodellen. Als iwell zijn we er trots op het feit dat we de E. van Wijk Group daarbij kunnen helpen.

Ewout van Wijk zegt voor iwell te hebben gekozen vanwege “de intelligentie en flexibiliteit van het batterijsysteem rondom het rondom het managen van mijn energie on site en de bewezen track-record in een relatief nieuwe markt”. 

Aan de slag?

Wil je weten wat congestie, e-trucks en zonnepanelen voor jouw logistieke bedrijf betekenen? Doe de quickscan of plan een afspraak in.

Obelink eerste BENG DC in Europa met 1MW MegaCube van iwell

In het westen van Winterswijk staan een aantal panden gesigneerd met de naam Obelink. Obelink, al bijna 65 jaar een familiebedrijf met Achterhoekse roots, is inmiddels uitgegroeid tot de grootste kampeerspecialist van Europa. Door het combineren van een ruim 70,000m2 megastore met webshops in zes verschillende talen is Obelink de laatste twintig jaar in staat gebleken om het klantenbestand te vergroten en het merk te verstevigen. Deze groei vraagt om nieuwe investeringen. Zo is men aan de noordkant van Winterswijk bezig met de realisatie van een 27.000 m2 tellend distributiecentrum. Berry Velthuis, directeur bij Obelink, zegt daarover: “We willen blijven dromen en dat doen we op allerlei vlakken. We maken onze megastore meer en meer een ‘Belevenisparadijs’, maar ons nieuwe DC wordt ook heel bijzonder. We noemen hem de ‘Kampeergelukfabriek’. Dat bijzondere zit ‘m in de combinatie van drie logistieke principes waar robots, mensen en systemen samenkomen. Ook is het nieuwe DC een volledig geëlektrificeerd en bijna-energieneutraal gebouw (BENG) en heeft het als eerste van Europa een MegaCube van iwell inpandig geplaatst.”

Netaansluiting aanvankelijk ontoereikend

Nick Vooijs, een telg uit de derde generatie en werkzaam als inkoper meldt: “Als je grootse plannen hebt om de online verkoop in Europa een extra boost te geven en je wordt voor aanvang van de bouw geconfronteerd met de problematiek van netcongestie, dan moet je creatief schakelen. We hadden al besloten om geen gasaansluiting aan te vragen, zonnepanelen en warmtepompen te plaatsen, maar een grote stroomaansluiting bleek aanvankelijk een probleem te kunnen worden. Er leek daarmee geen sluitende oplossing voor ons energievraagstuk te zijn.” De netaansluiting die werd toegekend was primair 340 kVA verbruik en 1.400 kVA teruglevercapaciteit. Dat laatste is in januari 2023 verhoogd naar respectievelijk 1.000 kVA en 2.000 kVA.

Zeventig procent zonnestroom

Echter met de 6.490 zonnepanelen wordt een vermogen gerealiseerd van 2,59 MWp, waarmee overdag het batterijsysteem 2,15 MWh MegaCube van iwell wordt opgeladen. Vervolgens wordt deze capaciteit in de piek van de operationele activiteit in de avonden gebruikt voor de elektrische heftrucks, lopende banden, verlichting, IT-systemen, de zeven warmtepompen en dergelijke. Zo kan in zeventig procent van de 365 dagen het DC voorzien worden van zonnestroom. Vooijs hierover: “De realiteit is, dat we voor de zekerheid van de continuïteit van de operatie nog steeds een netaansluiting nodig hebben, maar de inschatting is dat we hiermee meer dan genoeg voor onszelf kunnen opwekken. Als we het overschot tegen een goede prijs terugleveren aan het net is dat goed voor het milieu én voor onze exploitatiekosten.”

Piekbelasting in de avonden

Het probleem en tegelijkertijd het geluk is dat het DC van Obelink vooral in de zonnige maanden volop draait. In de wintermaanden van november tot in februari zijn de bestellingen geringer. Wat bovendien ook meespeelt is, dat kampeerders het gros van hun bestellingen in de avonduren doen. Hierdoor is de piekvraag op die tijdstippen hoog, maar wordt door het batterijsysteem gezorgd voor de afvlakking van die pieken (peak shaving). Het iwell EMS (Energy Management System) maakt voorspellingen van het lokale verbruik op basis van historische data en koppelt die aan de weersverwachtingen. Hierdoor kan de zelflerende software van iwell het gebruik optimaliseren, waardoor er zo min mogelijk wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Netstabiliteit

Verder heeft de energieleverancier Nieuwe Stroom er met iwell EMS voor gezorgd dat geregeld gekeken wordt of de opgeslagen, en de komende 24 uur niet te benutten stroom, teruggeleverd kan worden aan het net. Het systeem kijkt dan uiteraard naar de dan geldende prijs, om optimaal te kunnen profiteren. Volgens Jan Willem de Jong, CEO bij iwell is het voor de toekomstige energievraag noodzakelijk om met behulp van batterijopslagsystemen alle energiestromen binnen en rondom een gebouw te optimaliseren. Hiermee vlak je de piekbelasting af, maar door de inzet van het batterijsysteem wordt ook het stroomnetwerk meer in balans gebracht. Op dit moment is door de sterk schommelende gasprijzen en groei van zon en wind erg veel sprake van onbalans. Batterijen concurreren steeds vaker gascentrales weg op de veilingmarkt die Tennet organiseert om haar stroomnetten in balans te houden.

Interesse?

Ben je ook van plan om grootschalige opslag toe te passen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

Eerste Mega Cube op stroom bij elektriciteitscentrale van Eneco

Eneco is een internationaal energiebedrijf dat zich, net als wij bij iwell, inzet voor het versnellen van de energietransitie. Het is dan ook niet vreemd dat wij vier jaar geleden onze samenwerking zijn gestart. Dankzij onze Mega Cube zet Eneco weer een stap vooruit in de energietransitie. Op 8 maart was het zo ver: Huib van Essen, gedeputeerde van Provincie Utrecht en de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk zetten de Mega Cube daadwerkelijk op stroom bij de elektriciteitscentrale van Eneco in Utrecht.

Versnellen energietransitie

Het is de ambitie van Eneco om in 2035 volledig klimaatneutraal te zijn, voor hun eigen energiegebruik en dat van hun klanten, zo schreven wij al in een eerdere blog. Dat vraagt om radicale elektrificatie, het uitfaseren van aardgas in productie en levering van energie en het versnellen van duurzame warmte. Daarom onderzocht Eneco de batterijoplossing van iwell als een van de oplossingen voor energieopslag. Dankzij de Mega Cube kan Eneco weer een stap zetten in de energietransitie.

Minder gas

Waar de Cubes zorgen voor oplossingen in de lokale ‘wegen’ van bedrijfsterreinen en wooncomplexen, worden Mega Cubes ingezet op de ‘snelwegen’ van het elektriciteitsnet. Ter vergelijking: een standaard Cube is goed voor 10 kWh, een Mega Cube staat voor 1.400 gewone Cubes in één systeem. Onze batterijoplossing stelt Eneco voortaan in staat om de opgeslagen stroom uit de batterij in te zetten voor het balanceren van de in- en uitgaande energie op het stroomnet. Hierdoor kan de centrale een piekvraag opvangen door eerst duurzaam opgewekte energie in te zetten en productiecapaciteit van de centrale stapsgewijs op te schalen. Dit vermindert het gasverbruik.

Groene stroom

Met het FlexiDao monitoringsysteem wordt er daadwerkelijk groene stroom gebruikt van Nederlandse zon- en wind­parken. De Mega Cube is op het Eneco-terrein opgesplitst in zes losse containers, voorzien van drie transfor­matoren. Met de inzet van dit grote batterij­systeem maakt iwell het energienet minder afhankelijk van fossiele brandstoffen in dit geval gas. Het systeem bespaart 2,6 kiloton CO2 per jaar, wat gelijk staat aan het jaarlijks verbruik van ruim 2.600 huishoudens. Gedurende de gehele levensduur van de batterij wordt bijna 40 kiloton CO2 bespaard.

Versnelling energietransitie

De fluctuerende energieprijzen hebben een grote impact op de snelheid van de energietransitie. Bedrijven en eigenaren van vastgoed investeren op grote schaal in technologieën zoals warmtepompen, zonnepanelen, laadpalen, elektrificatie van hun wagenpark en de overstap van gas naar elektriciteit. Door gebruik te maken van slimme batterijsystemen kunnen ze de stroom die ze zelf opwekken optimaal benutten en mogelijk zonder dat ze hun aansluiting op het net moeten verzwaren. Dit bespaart niet alleen op kosten, maar voorkomt ook tijdrovende aanvragen voor de verzwaring van aansluitingen, wat met de huidige netcongestie vaak überhaupt niet mogelijk is.

Interesse?

Ben je ook van plan om grootschalige opslag toe te passen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.