De mensen van iwell: Ontmoet onze Software Ontwikkelaar Hanneke

iwell’s batterijsystemen zijn ‘intelligent’ dankzij de geavanceerde software waar onze ontwikkelaars dagelijks aan werken. Hanneke is een van de knappe koppen achter de software, en geeft ons in haar interview een inkijkje in wat voor velen nogal een black box is: “Software is tastbaarder dan je denkt.”

De andere kant van het bureau

Na jarenlang als projectmanager en afdelingshoofd te hebben gewerkt bij verschillende softwarebedrijven, besloot ik dat het tijd was voor iets nieuws. Ik wilde zelf leren programmeren en ervaren hoe het is aan de andere kant van het bureau. Ik heb een omscholingstraject gevolgd en ben daarna gaan werken bij een bedrijf dat voornamelijk software ontwikkelt voor organisaties zoals banken. Maar ik besefte al snel dat ik meer voldoening zou halen uit werken voor een organisatie met een grotere maatschappelijke impact. Dit bracht me uiteindelijk, ongeveer 4,5 jaar geleden, bij iwell. Als je mij vraagt wat typerend is voor iwell, moet ik gelijk denken aan ons teamuitje laatst: nog voordat de zaalhockey trainer het spel kon uitleggen, waren wij vol enthousiasme met de sticks bezig en probeerden het zelf uit. Natuurlijk streven we bij iwell naar excellentie, maar we omarmen ook het leerproces, het uitpluizen en leren van fouten. En laten we de sfeer niet vergeten. Die maakt het zo leuk om hier te werken. Het is informeel, iedereen is benaderbaar, en er is ruimte om plezier te hebben met elkaar.

iwell’s software in een notendop

Bij iwell hebben we grofweg twee types software. De ene draait lokaal bij de klant op het batterijsysteem en regelt het opladen en ontladen van de batterij. Deze software kan ook bepalen hoeveel energie de zonnepanelen moeten opwekken en kan met laadpalen communiceren over het beheren van het beschikbare vermogen voor het laden van bijvoorbeeld e-trucks. Het andere type software bevindt zich in de cloud en fungeert als monitoringplatform. Wij en onze klanten gebruiken deze software om de prestaties van een batterijsysteem in de gaten te houden. Ik focus me voornamelijk op de software die draait op het batterijsysteem van de klant. Mijn taak is ervoor te zorgen dat de software optimaal werkt. Onze software moet perfect passen bij de oplossingen die we klanten bieden. Soms houdt dat in dat we nieuwe software ontwikkelen, soms maken we bestaande software beter

Software is tastbaarder dan je denkt

Voor veel mensen is software een vaag begrip. Om te laten zien dat software en de impact ervan concreter zijn dan je denkt, geef ik het liefst een voorbeeld. Zo heb ik bijvoorbeeld meegewerkt aan de installatie van een batterijsysteem voor een voetbalclub. De club wilde zonnepanelen gebruiken om zowel de LED-verlichting op het veld als de elektrische boilers in de kleedkamers van zonnestroom te voorzien. Maar omdat ze zich in een gebied met netcongestie bevinden, kunnen ze geen grotere aansluiting op het elektriciteitsnet krijgen. Dat betekent dat hun zonnepanelen beperkt stroom aan het net mogen terugleveren. Daarom hebben we software ontwikkeld waarmee we ervoor zorgen dat de batterij ’s ochtends zo leeg mogelijk is, zodat deze gedurende de dag kan opladen terwijl de zon schijnt, zonder dat er zonne-energie verloren gaat. Tegelijkertijd moet de batterij aan het einde van de middag weer vol zijn, vooral in de winter, zodat de boilers aan kunnen voor warme douches, de veldverlichting aan kan én de frituurpannen kunnen werken. De software die we hebben ontwikkeld, zorgt voor de nodige balans.

Teamwork makes the dream work

Tot dit soort oplossingen komen we door een combinatie van individueel denkwerk (programmeren) en sparren met het Software Team over hoe we technische uitdagingen het beste kunnen aanpakken. Een ander project waarbij samenwerken centraal stond, is het batterijsysteem van Oegema. In de slimme batterij van Oegema komen veel functionaliteiten samen: elektriciteitspieken afvangen, zonnepanelen aansturen, e-trucks laden, onbalans corrigeren en energiehandel. Door de software die we hebben ontwikkeld kunnen we nu niet één, maar drie zonnepanelenvelden onafhankelijk van elkaar aansturen. De batterij communiceert daarnaast met energieleverancier Eneco: Eneco handelt op de onbalansmarkten door stroom af te nemen of terug te leveren afhankelijk van de onbalansprijzen. Ik ben enorm trots dat ons team heeft samengewerkt en onze softwareoplossingen hebben geholpen bij het elektrificeren van de vrachtwagenvloot van Oegema.

Pionieren betekent ontdekken

Het leukste aan deze baan is meteen ook de grootste uitdaging. Als pioniers hebben we niet altijd kant-en-klare oplossingen binnen handbereik zoals in sommige andere sectoren. We worden vaak voor nieuwe problemen gesteld waarvoor nog geen standaardoplossingen bestaan. Door iwell’s leidende rol in de energietransitie, ben je als ontwikkelaar voortdurend bezig met nieuwe en creatieve oplossingen bedenken. Het is een voortdurende uitdaging waarbij je je grenzen steeds opnieuw verlegt. Het vergt veel onderzoek, puzzelen en ontdekken, maar dat maakt het juist zo boeiend. Je groeit echt met je taken mee. Twee jaar geleden hebben we onze eerste Mega Cube geïnstalleerd, een batterij van 1 megawatt. Toen ik bij iwell begon, werkten we nog met kleine batterijen, en het idee om zo’n grote batterij zelf te plaatsen leek onwerkelijk. Toch is het ons gelukt, en nu is het zo’n beetje onze dagelijkse gang van zaken.

Zonnige toekomst

Voor de toekomst voorzie ik nog meer groei voor iwell, wat zeker ook invloed zal hebben op mijn functie. Dit heeft het al gehad. Vroeger behandelden de Software Ontwikkelaars zelf klantcommunicatie en verzamelden feedback. Nu, met onze groei, heeft ons team een speciale rol, de Product Owner, die deze taken op zich neemt. Dit helpt ons om ons te richten op de technische uitdagingen van softwareontwikkeling en om meer gespecialiseerd te werken. Ik verwacht ook een groei in klanten en installaties, maar ik hoop dat we als organisatie niet lineair hoeven mee te groeien, maar dat we schaalbaar kunnen blijven. Standaardisatie van zowel software als processen is hierbij belangrijk. Kortom, ik zie een zonnige toekomst voor me!

Welke Cube is er voor jou?

Ontdek welk slim batterijsysteem de beste oplossing biedt voor jouw duurzaamheidsdoelstelling.

Reageer op dit artikel