De mensen van iwell: Ontmoet Junior Business Developer Koen

Als Junior Business Developer is Koen verantwoordelijk voor het berekenen en uitwerken van business cases voor (potentiële) klanten van iwell. “Bij het opstellen van een business case vormt de slimme batterij misschien het hart, maar het gaat over de hele energiesituatie van de klant. Zo kom ik ook in aanraking met zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen. Deze rol omvat alles wat ik zo interessant vind aan de energietransitie.”

Van afstudeeropdracht naar eerste fulltime baan

Omdat ik altijd al goed was in de bètavakken wiskunde, scheikunde en natuurkunde, heb ik Molecular Science and Technology gestudeerd in Delft en Leiden en daarna een Master gedaan in Chemical Engineering. Tijdens mijn studie heb ik ook wel iets geleerd over batterijen, maar vooral over hun werking op moleculair niveau. De meeste overlap tussen mijn studie en wat ik nu doe bij iwell, zit hem in het verduurzamen van de energiesector. Mijn afstudeeropdracht ging bijvoorbeeld over het verduurzamen van de biogasindustrie. Door deze opdracht ben ik trouwens bij iwell beland, want ik heb hem mogen presenteren aan twee connecties van mijn professor, waarvan er een bij iwell werkt. Toen ik na mijn afstuderen een vacature op LinkedIn voorbij zag komen, heb ik meteen gebeld en gevraagd of er voor iemand met mijn studieachtergrond geschikte vacatures zijn. Ik zag iwell vooral als producent van batterijen, en kon me niet voorstellen wat voor werk je er dan precies zou kunnen doen. Gelukkig heb ik gebeld, want het antwoord op mijn vraag was: ja, de rol van Business Developer past precies!

Bij iwell kan ik leren én impact maken

Ik ben heel blij met mijn keuze voor iwell als eerste fulltime baan. Hier valt namelijk veel te leren, vooral omdat ze koplopers zijn in slimme batterijen en er veel kennis en ervaring in de organisatie zit. En daar zal ik zeker gebruik van maken, want hoewel ik al veel kennis heb opgedaan tijdens mijn stage en afstuderen over offshore windenergie, waterstof en biogas, is de wereld van batterijen helemaal nieuw voor mij. Ik heb de eerste weken dus wel een steile leercurve gehad. Dat de onboarding zo strak geregeld was, heeft enorm geholpen: we gingen met alle nieuwe collega’s langs elk team voor presentaties over wat zij doen. Dankzij mijn buddy en de topbegeleiding van de rest van mijn team, kon ik na 6 weken al hele werkdagen zelfstandig taken oppakken. Samen met mij zijn er overigens nog drie andere nieuwe collega’s gestart in verschillende teams. Dat was ook fijn, want daardoor konden we dingen zoals de nieuwe laptops en programma’s samen uitvogelen.

‘Huh, jij doet sales?’

Toen ik mijn vrienden vertelde over mijn nieuwe baan, was hun eerste reactie: ‘Huh, jij met je technische achtergrond doet sales?’ Maar binnen het Sales Team heb je een aantal mensen die veel klantencontact hebben, op bezoek gaan bij klanten en de klantrelaties onderhouden, en je hebt de Business Developers. Ik, als Junior Business Developer, houd me voornamelijk bezig met data: wanneer een klant interesse toont in een batterij, is het aan mij om relevante data te verzamelen, zoals verbruiksgegevens van elektriciteit, het aantal zonnepanelen, de aanwezigheid van laadpalen, de teruglevering aan het net, en de capaciteit van de netaansluiting. Mijn verantwoordelijkheid is het opstellen van een business case op basis van deze data, om te berekenen of een slim batterijsysteem een gunstige investering is voor de klant en binnen welke termijn de investering zichzelf terugverdient. Hoewel mijn positie binnen het Sales Team valt en er zeker een commercieel aspect aan zit, draait mijn functie voornamelijk om het analyseren van data. Ik vind deze combinatie ontzettend interessant!

Bij elke business case opnieuw slim puzzelen

Bij het opstellen van een business case komen allerlei factoren samen. De slimme batterij vormt het hart van het energiesysteem, maar vaak hebben klanten ook zonnepanelen, laadpalen of warmtepompen. Als ik een case binnenkrijg, check ik eerst of alle benodigde gegevens compleet zijn. Zo niet, dan stel ik vragen aan de potentiële klant. Het eindresultaat is een business case die we presenteren aan het betreffende bedrijf. Op basis daarvan kan het bedrijf beslissen of ze een slim batterijsysteem willen aanschaffen. Het voelt als een grote puzzel die ik elke keer weer anders moet leggen. Elke case is compleet anders, waardoor het uitdagend blijft. Daarbij komt dat de energiemarkt super dynamisch is: energieprijzen en subsidies veranderen aan de lopende band. Als Business Developers is het ook onze verantwoordelijkheid om de modellen die wij gebruiken om onze berekeningen te maken, altijd op de hoogte te houden.

“Ik dacht aanvankelijk dat het alleen zou gaan over batterijen, maar eigenlijk komt hier alles samen. Bij het opstellen van een business case gaat het over zonne-energie, laadpalen én warmtepompen. Deze functie integreert alles wat ik zo boeiend vind aan de energietransitie.”

Veel om naar uit te kijken

Als ik eenmaal mijn ritme heb gevonden en sneller ben geworden in het berekenen van de business cases, krijg ik bij iwell veel vrijheid om de extra tijd te besteden aan wat ik nog meer leuk vind om te doen. Ik kijk enorm uit naar het contact met klanten en naar de mogelijkheid om mijn business cases tijdens klantbezoeken zelf te presenteren. Bovendien heb ik in de wandelgangen al veel positiefs gehoord over de borrels, feestjes en uitjes bij iwell. Kortom: Ik kijk enorm uit naar wat de toekomst hier voor mij in petto heeft!

Welke Cube is er voor jou?

Ontdek welk slim batterijsysteem de beste oplossing biedt voor jouw duurzaamheidsdoelstelling.

Reageer op dit artikel