De mensen van iwell: Ontmoet Data Scientist Ravi

Data Scientist Ravi werkt aan de slimme software die draait op iwell’s batterijsystemen. Hij ontwikkelt onder andere batterijlogica die de energiestromen van de klant optimaliseert. “Wanneer al het denkwerk in je hoofd uiteindelijk als software draait op de batterij en een klant daardoor bespaart op de energierekening, geeft dat enorm veel voldoening.”

Een ‘shot in the dark’

Na mijn studie natuurkunde was ik niet zozeer op zoek naar een specifieke functie, maar meer naar een bepaald type organisatie. Ik wist zeker dat ik een groene baan wilde met impact. Het vinden van zo’n werkgever bleek nogal een uitdaging. Toen ik iwell tegenkwam, zei ik tegen mijn vriendin: “Dit zou echt mijn ideale werkgever zijn!” Maar er was geen vacature die paste bij mijn achtergrond. Mijn open sollicitatie voelde dus een beetje als een ‘shot in the dark’, maar het pakte goed uit. Nu werk ik met data, iets waar ik altijd al interesse in had, en dat binnen een organisatie die echt voorop loopt in de markt. Geen enkel ander bedrijf bestaat al 8 jaar in de intelligente batterijenmarkt, dus hier zit een hoop kennis en ervaring – precies waar ik naar op zoek was.

Werkcultuur = tafeltennis

Wat me naast de impact die iwell heeft op de energietransitie enorm aantrok, is de mindset van de mensen hier. Iedereen staat klaar om elkaar te helpen, zowel binnen het bedrijf als naar de klanten toe, zonder daar iets voor terug te vragen. Ook niet onbelangrijk: als fanatieke tafeltennisser ben ik hier helemaal in mijn element, want we spelen in de pauzes regelmatig een spelletje. Het is natuurlijk vooral bedoeld als een intermezzo van de werkdag, maar ik vind dat het ook iets zegt over de werkcultuur: er is hier ruimte voor plezier.

Meer focus op het totaalplaatje

Toen ik bij iwell begon, was het Data Team kleiner en deed ik verschillende taken tegelijk. Ik werkte aan de ontwikkeling van onze optimizer-software, hield me bezig met batterijlogica, deed wat monitoring en loste af en toe problemen op individueel batterijniveau op. Nu we groter zijn, heeft iedereen binnen het team specifieke taken. Voor mij betekent dit een verschuiving van ‘werken op batterijniveau’ naar ‘het grotere geheel overzien’. Ik vind het geweldig, omdat deze ontwikkeling laat zien dat we hard zijn gegroeid en de schaalbaarheid willen waarborgen.

Energiehandel nog lucratiever maken

Bij iwell bieden we drie soorten softwarediensten aan: controllers, optimizers en advanced modules. Ik focus me met name op de optimizers en controllers. Het doel hiervan is om de energiestromen te optimaliseren en de batterij nog efficiënter in te zetten om de energierekening van de klant te verlagen. Dit doe ik door de logica van de batterij in te richten. Met andere woorden onderzoek ik in welke scenario’s de batterij het beste kan opladen en ontladen. Een simpel voorbeeld van deze logica zou zijn: wanneer A, dan B. Maar met onze slimme batterijen is het vaak veel ingewikkelder dan dat. Op dit moment werk ik bijvoorbeeld aan het optimaliseren van software voor energiehandel. Daarbij is het belangrijk om meerdere interne en externe databronnen mee te nemen. Hoe beter wij bijvoorbeeld zijn in het voorspellen van het verbruik van de klant, hoe hoger de handelsopbrengsten voor de klant zijn. Dit stukje software maakt het handelen met energie nog lucratiever, maar het is behoorlijk ingewikkeld, omdat ieder bedrijf een totaal ander verbruiksprofiel heeft.

Een tastbaar resultaat

Het bedenken van de optimizer-software is een van mijn favoriete aspecten van mijn werk. Het is geweldig wanneer al dat nadenken en experimenteren met theoretische concepten resulteert in iets wat echt werkt en in onze batterijen kan worden toegepast. Wanneer de software dan draait en voordeel oplevert voor de klant, maakt dat mijn werk heel tastbaar. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Van focus wisselen is bijvoorbeeld super lastig. Soms zit je zo diep in het denkproces dat het moeilijk is om even een vraag te beantwoorden. Mijn werkzaamheden uitleggen aan anderen is ook een uitdaging, zowel aan collega’s als aan klanten. Daarom maak ik vaak tekeningen om mijn werk te visualiseren. Zo wordt duidelijk wat de software in de batterij doet en waarom.

Groei en het Europese toneel

Het zou me niet verbazen als we over vijf jaar bijna in heel Europa wel een batterij hebben staan. Maar het is lastig in te schatten, want in een dynamische markt zoals deze kan het altijd alle kanten opgaan. Als bedrijf moeten we dus flexibel blijven en meegaan met de trends. Ik ben ook heel benieuwd of we over een jaar weer verdubbeld zijn als bedrijf. Misschien hebben we zelfs weer een nieuw kantoor? Twee dingen weet ik zeker: onze bedrijfscultuur blijft behouden, zelfs als we verder groeien, en ik ben hier over een paar jaar nog steeds aan het werk.

Welke Cube is er voor jou?

Ontdek welk slim batterijsysteem de beste oplossing biedt voor jouw duurzaamheidsdoelstelling.

Reageer op dit artikel