De mensen van iwell: Ontmoet Data Scientist Ravi

Data Scientist Ravi werkt aan de slimme software die draait op iwell’s batterijsystemen. Hij ontwikkelt onder andere batterijlogica die de energiestromen van de klant optimaliseert. “Wanneer al het denkwerk in je hoofd uiteindelijk als software draait op de batterij en een klant daardoor bespaart op de energierekening, geeft dat enorm veel voldoening.”

Een ‘shot in the dark’

Na mijn studie natuurkunde was ik niet zozeer op zoek naar een specifieke functie, maar meer naar een bepaald type organisatie. Ik wist zeker dat ik een groene baan wilde met impact. Het vinden van zo’n werkgever bleek nogal een uitdaging. Toen ik iwell tegenkwam, zei ik tegen mijn vriendin: “Dit zou echt mijn ideale werkgever zijn!” Maar er was geen vacature die paste bij mijn achtergrond. Mijn open sollicitatie voelde dus een beetje als een ‘shot in the dark’, maar het pakte goed uit. Nu werk ik met data, iets waar ik altijd al interesse in had, en dat binnen een organisatie die echt voorop loopt in de markt. Geen enkel ander bedrijf bestaat al 8 jaar in de intelligente batterijenmarkt, dus hier zit een hoop kennis en ervaring – precies waar ik naar op zoek was.

Werkcultuur = tafeltennis

Wat me naast de impact die iwell heeft op de energietransitie enorm aantrok, is de mindset van de mensen hier. Iedereen staat klaar om elkaar te helpen, zowel binnen het bedrijf als naar de klanten toe, zonder daar iets voor terug te vragen. Ook niet onbelangrijk: als fanatieke tafeltennisser ben ik hier helemaal in mijn element, want we spelen in de pauzes regelmatig een spelletje. Het is natuurlijk vooral bedoeld als een intermezzo van de werkdag, maar ik vind dat het ook iets zegt over de werkcultuur: er is hier ruimte voor plezier.

Meer focus op het totaalplaatje

Toen ik bij iwell begon, was het Data Team kleiner en deed ik verschillende taken tegelijk. Ik werkte aan de ontwikkeling van onze optimizer-software, hield me bezig met batterijlogica, deed wat monitoring en loste af en toe problemen op individueel batterijniveau op. Nu we groter zijn, heeft iedereen binnen het team specifieke taken. Voor mij betekent dit een verschuiving van ‘werken op batterijniveau’ naar ‘het grotere geheel overzien’. Ik vind het geweldig, omdat deze ontwikkeling laat zien dat we hard zijn gegroeid en de schaalbaarheid willen waarborgen.

Energiehandel nog lucratiever maken

Bij iwell bieden we drie soorten softwarediensten aan: controllers, optimizers en advanced modules. Ik focus me met name op de optimizers en controllers. Het doel hiervan is om de energiestromen te optimaliseren en de batterij nog efficiënter in te zetten om de energierekening van de klant te verlagen. Dit doe ik door de logica van de batterij in te richten. Met andere woorden onderzoek ik in welke scenario’s de batterij het beste kan opladen en ontladen. Een simpel voorbeeld van deze logica zou zijn: wanneer A, dan B. Maar met onze slimme batterijen is het vaak veel ingewikkelder dan dat. Op dit moment werk ik bijvoorbeeld aan het optimaliseren van software voor energiehandel. Daarbij is het belangrijk om meerdere interne en externe databronnen mee te nemen. Hoe beter wij bijvoorbeeld zijn in het voorspellen van het verbruik van de klant, hoe hoger de handelsopbrengsten voor de klant zijn. Dit stukje software maakt het handelen met energie nog lucratiever, maar het is behoorlijk ingewikkeld, omdat ieder bedrijf een totaal ander verbruiksprofiel heeft.

Een tastbaar resultaat

Het bedenken van de optimizer-software is een van mijn favoriete aspecten van mijn werk. Het is geweldig wanneer al dat nadenken en experimenteren met theoretische concepten resulteert in iets wat echt werkt en in onze batterijen kan worden toegepast. Wanneer de software dan draait en voordeel oplevert voor de klant, maakt dat mijn werk heel tastbaar. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Van focus wisselen is bijvoorbeeld super lastig. Soms zit je zo diep in het denkproces dat het moeilijk is om even een vraag te beantwoorden. Mijn werkzaamheden uitleggen aan anderen is ook een uitdaging, zowel aan collega’s als aan klanten. Daarom maak ik vaak tekeningen om mijn werk te visualiseren. Zo wordt duidelijk wat de software in de batterij doet en waarom.

Groei en het Europese toneel

Het zou me niet verbazen als we over vijf jaar bijna in heel Europa wel een batterij hebben staan. Maar het is lastig in te schatten, want in een dynamische markt zoals deze kan het altijd alle kanten opgaan. Als bedrijf moeten we dus flexibel blijven en meegaan met de trends. Ik ben ook heel benieuwd of we over een jaar weer verdubbeld zijn als bedrijf. Misschien hebben we zelfs weer een nieuw kantoor? Twee dingen weet ik zeker: onze bedrijfscultuur blijft behouden, zelfs als we verder groeien, en ik ben hier over een paar jaar nog steeds aan het werk.

De mensen van iwell: Ontmoet Junior Business Developer Koen

Als Junior Business Developer is Koen verantwoordelijk voor het berekenen en uitwerken van business cases voor (potentiële) klanten van iwell. “Bij het opstellen van een business case vormt de slimme batterij misschien het hart, maar het gaat over de hele energiesituatie van de klant. Zo kom ik ook in aanraking met zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen. Deze rol omvat alles wat ik zo interessant vind aan de energietransitie.”

Van afstudeeropdracht naar eerste fulltime baan

Omdat ik altijd al goed was in de bètavakken wiskunde, scheikunde en natuurkunde, heb ik Molecular Science and Technology gestudeerd in Delft en Leiden en daarna een Master gedaan in Chemical Engineering. Tijdens mijn studie heb ik ook wel iets geleerd over batterijen, maar vooral over hun werking op moleculair niveau. De meeste overlap tussen mijn studie en wat ik nu doe bij iwell, zit hem in het verduurzamen van de energiesector. Mijn afstudeeropdracht ging bijvoorbeeld over het verduurzamen van de biogasindustrie. Door deze opdracht ben ik trouwens bij iwell beland, want ik heb hem mogen presenteren aan twee connecties van mijn professor, waarvan er een bij iwell werkt. Toen ik na mijn afstuderen een vacature op LinkedIn voorbij zag komen, heb ik meteen gebeld en gevraagd of er voor iemand met mijn studieachtergrond geschikte vacatures zijn. Ik zag iwell vooral als producent van batterijen, en kon me niet voorstellen wat voor werk je er dan precies zou kunnen doen. Gelukkig heb ik gebeld, want het antwoord op mijn vraag was: ja, de rol van Business Developer past precies!

Bij iwell kan ik leren én impact maken

Ik ben heel blij met mijn keuze voor iwell als eerste fulltime baan. Hier valt namelijk veel te leren, vooral omdat ze koplopers zijn in slimme batterijen en er veel kennis en ervaring in de organisatie zit. En daar zal ik zeker gebruik van maken, want hoewel ik al veel kennis heb opgedaan tijdens mijn stage en afstuderen over offshore windenergie, waterstof en biogas, is de wereld van batterijen helemaal nieuw voor mij. Ik heb de eerste weken dus wel een steile leercurve gehad. Dat de onboarding zo strak geregeld was, heeft enorm geholpen: we gingen met alle nieuwe collega’s langs elk team voor presentaties over wat zij doen. Dankzij mijn buddy en de topbegeleiding van de rest van mijn team, kon ik na 6 weken al hele werkdagen zelfstandig taken oppakken. Samen met mij zijn er overigens nog drie andere nieuwe collega’s gestart in verschillende teams. Dat was ook fijn, want daardoor konden we dingen zoals de nieuwe laptops en programma’s samen uitvogelen.

‘Huh, jij doet sales?’

Toen ik mijn vrienden vertelde over mijn nieuwe baan, was hun eerste reactie: ‘Huh, jij met je technische achtergrond doet sales?’ Maar binnen het Sales Team heb je een aantal mensen die veel klantencontact hebben, op bezoek gaan bij klanten en de klantrelaties onderhouden, en je hebt de Business Developers. Ik, als Junior Business Developer, houd me voornamelijk bezig met data: wanneer een klant interesse toont in een batterij, is het aan mij om relevante data te verzamelen, zoals verbruiksgegevens van elektriciteit, het aantal zonnepanelen, de aanwezigheid van laadpalen, de teruglevering aan het net, en de capaciteit van de netaansluiting. Mijn verantwoordelijkheid is het opstellen van een business case op basis van deze data, om te berekenen of een slim batterijsysteem een gunstige investering is voor de klant en binnen welke termijn de investering zichzelf terugverdient. Hoewel mijn positie binnen het Sales Team valt en er zeker een commercieel aspect aan zit, draait mijn functie voornamelijk om het analyseren van data. Ik vind deze combinatie ontzettend interessant!

Bij elke business case opnieuw slim puzzelen

Bij het opstellen van een business case komen allerlei factoren samen. De slimme batterij vormt het hart van het energiesysteem, maar vaak hebben klanten ook zonnepanelen, laadpalen of warmtepompen. Als ik een case binnenkrijg, check ik eerst of alle benodigde gegevens compleet zijn. Zo niet, dan stel ik vragen aan de potentiële klant. Het eindresultaat is een business case die we presenteren aan het betreffende bedrijf. Op basis daarvan kan het bedrijf beslissen of ze een slim batterijsysteem willen aanschaffen. Het voelt als een grote puzzel die ik elke keer weer anders moet leggen. Elke case is compleet anders, waardoor het uitdagend blijft. Daarbij komt dat de energiemarkt super dynamisch is: energieprijzen en subsidies veranderen aan de lopende band. Als Business Developers is het ook onze verantwoordelijkheid om de modellen die wij gebruiken om onze berekeningen te maken, altijd op de hoogte te houden.

“Ik dacht aanvankelijk dat het alleen zou gaan over batterijen, maar eigenlijk komt hier alles samen. Bij het opstellen van een business case gaat het over zonne-energie, laadpalen én warmtepompen. Deze functie integreert alles wat ik zo boeiend vind aan de energietransitie.”

Veel om naar uit te kijken

Als ik eenmaal mijn ritme heb gevonden en sneller ben geworden in het berekenen van de business cases, krijg ik bij iwell veel vrijheid om de extra tijd te besteden aan wat ik nog meer leuk vind om te doen. Ik kijk enorm uit naar het contact met klanten en naar de mogelijkheid om mijn business cases tijdens klantbezoeken zelf te presenteren. Bovendien heb ik in de wandelgangen al veel positiefs gehoord over de borrels, feestjes en uitjes bij iwell. Kortom: Ik kijk enorm uit naar wat de toekomst hier voor mij in petto heeft!

De mensen van iwell: Ontmoet Technisch Projectmanager Hasib

Vanaf het moment dat een bedrijf een slimme batterij bij iwell aanschaft, zorgt Hasib, onze Technisch Projectmanager, ervoor dat het batterijsysteem efficiënt, veilig en doeltreffend wordt gerealiseerd. Hij houdt het grote geheel nauwlettend in de gaten en schakelt continu tussen de verschillende teams binnen iwell, leveranciers en de klant. “Ik ben dol op technologie en mensen. Vaak zijn dit twee uiterste, maar deze functie biedt de ideale mix van beide.”

Van pionier naar marktleider

Met mijn achtergrond in energiewetenschappen ben ik altijd al gefascineerd geweest door batterijen als oplossing voor energieopslag. Toen ik ruim drie jaar geleden bij iwell begon, waren we een van de weinige spelers in Nederland die zich bezighielden met batterijsystemen. Destijds geloofden niet veel bedrijven in het nut van energieopslag. De energieprijzen waren laag en men dacht dat het elektriciteitsnet een koperen plaat was. Maar toen de energieprijzen plotseling stegen en bedrijven door netcongestie in de problemen kwamen, maakte iwell een enorme sprong vooruit. We voerden aanzienlijk meer projecten uit en onze batterijsystemen werden groter. Hoe ver we zijn gekomen, wordt pas echt duidelijk als je kijkt naar het materiaal dat we binnenkrijgen. Afgelopen jaar waren dat maar liefst 40 containers, terwijl anderhalf jaar geleden twee pallets genoeg waren. Wat me drie jaar geleden naar iwell trok, is nog steeds hetzelfde: de vastberadenheid om door te zetten, zelfs als het even tegenzit.

De drijvende kracht achter iwell

Een andere belangrijke reden waarom ik voor iwell heb gekozen, zijn de mensen hier. Bij iwell vind je mensen die down to earth zijn, van aanpakken weten, probleemoplossend denken en niet bang zijn om fouten te maken en ervan te leren. Ons motto luidt: actie is belangrijker dan woorden. De toewijding en het talent van de mensen bij iwell hebben ons in staat gesteld om de snelle groei van de afgelopen jaren te meesteren en tegelijkertijd het iwell-DNA te behouden. Voor mij is dit van extra betekenis omdat ik, naast mijn passie voor technologie, ook veel waarde hecht aan sociaal contact en een goede band met mijn collega’s. Ik bloei op interactie met anderen.

Projectrealisatie is teamwork

Omdat ik als Technisch Projectmanager een verbindende schakel ben tussen de teams binnen iwell, klanten en leveranciers, komt het goed van pas dat contact leggen en samenwerken mij energie geeft. Kort samengevat is mijn verantwoordelijkheid in deze rol ervoor te zorgen dat onze batterijsystemen succesvol worden gerealiseerd. Ik neem het als het ware over van het Salesteam en geef het project pas weer door aan onze Asset Managers wanneer de batterij veilig, efficiënt en tip top geïnstalleerd is. De realisatie van een batterijsysteem doe ik natuurlijk niet alleen. We hebben onze monteurs nodig voor het aansluiten van de hardware en onze Software Engineers voor het operationeel maken van de software. Daarnaast hebben we leveranciers waarmee we moeten afstemmen, en werk ik natuurlijk heel nauw samen met de klant om vragen te beantwoorden en hen op de hoogte te houden van de voortgang. Het is dus teamwork!

Zichtbare impact achterlaten

Ik heb eigenlijk drie soorten werkdagen: kantoordagen, projectdagen en installatiedagen. Op kantoordagen begin ik mijn dag rond 8 uur met een kop koffie op kantoor. Ik kijk dan mijn e-mails na en heb meetings over lopende projecten, waarbij we eventuele hobbels en verbeteringen bespreken. Projectdagen zijn vooral klantgericht. Dan bezoek ik (nieuwe) klanten om over hun batterijsysteem te sparren, wensen op te halen en vragen te beantwoorden. Daarnaast heb ik nog een derde soort dag, namelijk een installatiedag. Op dit soort dagen ga ik vroeg naar de projectlocatie, waar de monteurs vaak al aanwezig zijn. Tijdens de installatie houd ik de klant op de hoogte van de installatie en los ik problemen efficiënt op, zoals bijvoorbeeld een vertraagde transporteur. Daarnaast onderhoud ik het contact met onze Software Engineers op kantoor om ervoor te zorgen dat de intelligente software in de batterij naar behoren werkt. Vaak is de installatie tegen zes uur ’s avonds afgerond en sluiten we de batterij aan. Dat is het hoogtepunt van mijn werk. Dan zien we direct de impact die we hebben op de energietransitie. Zo’n tastbaar resultaat is een geweldige beloning.

“Wanneer ik voor het eerst bij de klant kom, is de projectsite nog helemaal leeg. Maar als ik vertrek, laten we samen als team iets heel concreets achter. De impact die we hebben op de energietransitie is duidelijk zichtbaar, en dat geeft me veel voldoening!”

Alle ballen in de lucht houden

Het mooiste aan deze functie is, dat wanneer ik na een installatiedag naar huis rij, ik met trots kan terugkijken op het stukje duurzaamheid dat we aan Nederland hebben toegevoegd. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Je moet in deze rol veel ballen in de lucht houden. Soms lijkt een project vlot te verlopen, maar net voor de oplevering komen er nog uitdagingen op je pad. Dan moet je ervoor zorgen dat je het project toch kunt afronden, de afspraken met de klant nakomt, maar tegelijkertijd ook snel en efficiënt blijft werken. Je moet prioriteiten kunnen stellen, vooruitplannen en goed kunnen anticiperen. Dat maakt het werk dynamisch. Ook de communicatie kan een uitdaging zijn. De ene klant houdt van duidelijke, directe taal. Dan moet je durven om rechttoe rechtaan te zijn. Andere klanten hebben juist hele andere communicatievoorkeuren, daar moet je de boodschap dus op een andere manier overbrengen. Bij elke nieuwe klant moet je dit opnieuw uitvinden en een relatie opbouwen.

Blik in de toekomst

Ik heb tijdens mijn periode bij iwell een aanzienlijke groei mogen meemaken, en voor de toekomst zie ik nog meer internationale groei voor me. Want uiteindelijk zal elk land dat wil verduurzamen, elektrificeren om van de fossiele brandstoffen af te komen. En daarbij zijn batterijen een essentieel onderdeel. Iwell heeft inmiddels een hoop ervaring, en ik geloof sterk dat we ook in andere Europese landen veel kunnen betekenen op het gebied van batterijopslag. Ik kijk enorm uit naar de toekomst!

De mensen van iwell: Ontmoet onze Software Ontwikkelaar Hanneke

iwell’s batterijsystemen zijn ‘intelligent’ dankzij de geavanceerde software waar onze ontwikkelaars dagelijks aan werken. Hanneke is een van de knappe koppen achter de software, en geeft ons in haar interview een inkijkje in wat voor velen nogal een black box is: “Software is tastbaarder dan je denkt.”

De andere kant van het bureau

Na jarenlang als projectmanager en afdelingshoofd te hebben gewerkt bij verschillende softwarebedrijven, besloot ik dat het tijd was voor iets nieuws. Ik wilde zelf leren programmeren en ervaren hoe het is aan de andere kant van het bureau. Ik heb een omscholingstraject gevolgd en ben daarna gaan werken bij een bedrijf dat voornamelijk software ontwikkelt voor organisaties zoals banken. Maar ik besefte al snel dat ik meer voldoening zou halen uit werken voor een organisatie met een grotere maatschappelijke impact. Dit bracht me uiteindelijk, ongeveer 4,5 jaar geleden, bij iwell. Als je mij vraagt wat typerend is voor iwell, moet ik gelijk denken aan ons teamuitje laatst: nog voordat de zaalhockey trainer het spel kon uitleggen, waren wij vol enthousiasme met de sticks bezig en probeerden het zelf uit. Natuurlijk streven we bij iwell naar excellentie, maar we omarmen ook het leerproces, het uitpluizen en leren van fouten. En laten we de sfeer niet vergeten. Die maakt het zo leuk om hier te werken. Het is informeel, iedereen is benaderbaar, en er is ruimte om plezier te hebben met elkaar.

iwell’s software in een notendop

Bij iwell hebben we grofweg twee types software. De ene draait lokaal bij de klant op het batterijsysteem en regelt het opladen en ontladen van de batterij. Deze software kan ook bepalen hoeveel energie de zonnepanelen moeten opwekken en kan met laadpalen communiceren over het beheren van het beschikbare vermogen voor het laden van bijvoorbeeld e-trucks. Het andere type software bevindt zich in de cloud en fungeert als monitoringplatform. Wij en onze klanten gebruiken deze software om de prestaties van een batterijsysteem in de gaten te houden. Ik focus me voornamelijk op de software die draait op het batterijsysteem van de klant. Mijn taak is ervoor te zorgen dat de software optimaal werkt. Onze software moet perfect passen bij de oplossingen die we klanten bieden. Soms houdt dat in dat we nieuwe software ontwikkelen, soms maken we bestaande software beter

Software is tastbaarder dan je denkt

Voor veel mensen is software een vaag begrip. Om te laten zien dat software en de impact ervan concreter zijn dan je denkt, geef ik het liefst een voorbeeld. Zo heb ik bijvoorbeeld meegewerkt aan de installatie van een batterijsysteem voor een voetbalclub. De club wilde zonnepanelen gebruiken om zowel de LED-verlichting op het veld als de elektrische boilers in de kleedkamers van zonnestroom te voorzien. Maar omdat ze zich in een gebied met netcongestie bevinden, kunnen ze geen grotere aansluiting op het elektriciteitsnet krijgen. Dat betekent dat hun zonnepanelen beperkt stroom aan het net mogen terugleveren. Daarom hebben we software ontwikkeld waarmee we ervoor zorgen dat de batterij ’s ochtends zo leeg mogelijk is, zodat deze gedurende de dag kan opladen terwijl de zon schijnt, zonder dat er zonne-energie verloren gaat. Tegelijkertijd moet de batterij aan het einde van de middag weer vol zijn, vooral in de winter, zodat de boilers aan kunnen voor warme douches, de veldverlichting aan kan én de frituurpannen kunnen werken. De software die we hebben ontwikkeld, zorgt voor de nodige balans.

Teamwork makes the dream work

Tot dit soort oplossingen komen we door een combinatie van individueel denkwerk (programmeren) en sparren met het Software Team over hoe we technische uitdagingen het beste kunnen aanpakken. Een ander project waarbij samenwerken centraal stond, is het batterijsysteem van Oegema. In de slimme batterij van Oegema komen veel functionaliteiten samen: elektriciteitspieken afvangen, zonnepanelen aansturen, e-trucks laden, onbalans corrigeren en energiehandel. Door de software die we hebben ontwikkeld kunnen we nu niet één, maar drie zonnepanelenvelden onafhankelijk van elkaar aansturen. De batterij communiceert daarnaast met energieleverancier Eneco: Eneco handelt op de onbalansmarkten door stroom af te nemen of terug te leveren afhankelijk van de onbalansprijzen. Ik ben enorm trots dat ons team heeft samengewerkt en onze softwareoplossingen hebben geholpen bij het elektrificeren van de vrachtwagenvloot van Oegema.

Pionieren betekent ontdekken

Het leukste aan deze baan is meteen ook de grootste uitdaging. Als pioniers hebben we niet altijd kant-en-klare oplossingen binnen handbereik zoals in sommige andere sectoren. We worden vaak voor nieuwe problemen gesteld waarvoor nog geen standaardoplossingen bestaan. Door iwell’s leidende rol in de energietransitie, ben je als ontwikkelaar voortdurend bezig met nieuwe en creatieve oplossingen bedenken. Het is een voortdurende uitdaging waarbij je je grenzen steeds opnieuw verlegt. Het vergt veel onderzoek, puzzelen en ontdekken, maar dat maakt het juist zo boeiend. Je groeit echt met je taken mee. Twee jaar geleden hebben we onze eerste Mega Cube geïnstalleerd, een batterij van 1 megawatt. Toen ik bij iwell begon, werkten we nog met kleine batterijen, en het idee om zo’n grote batterij zelf te plaatsen leek onwerkelijk. Toch is het ons gelukt, en nu is het zo’n beetje onze dagelijkse gang van zaken.

Zonnige toekomst

Voor de toekomst voorzie ik nog meer groei voor iwell, wat zeker ook invloed zal hebben op mijn functie. Dit heeft het al gehad. Vroeger behandelden de Software Ontwikkelaars zelf klantcommunicatie en verzamelden feedback. Nu, met onze groei, heeft ons team een speciale rol, de Product Owner, die deze taken op zich neemt. Dit helpt ons om ons te richten op de technische uitdagingen van softwareontwikkeling en om meer gespecialiseerd te werken. Ik verwacht ook een groei in klanten en installaties, maar ik hoop dat we als organisatie niet lineair hoeven mee te groeien, maar dat we schaalbaar kunnen blijven. Standaardisatie van zowel software als processen is hierbij belangrijk. Kortom, ik zie een zonnige toekomst voor me!

De mensen van iwell: Ontmoet onze Office Manager Sophie

Office Manager Sophie draagt op diverse manieren bij aan happiness op het kantoor van iwell. Als echte duizendpoot speelt ze een actieve rol in HR, recruitment, eventmanagement én heeft ze de realisatie van ons gloednieuwe kantoor in Utrecht in goede banen geleid. “Dit is een van mijn favoriete projecten, omdat het letterlijk en figuurlijk iedereen bij elkaar brengt.”

Kantoorgeluk en andere taken

Als Office Manager zorg ik ervoor dat ons kantoor een fijne werkplek is en dat iedereen zijn werk hier zo goed mogelijk kan doen. Dat betekent niet alleen dat de koffie ’s ochtends klaar staat en er dagelijks vers fruit is, maar ook dat ik het contact onderhoud met de schoonmaakploeg en de leaseautocontracten voor onze monteurs regel, zodat ze naar de batterijsystemen kunnen rijden. Naast mijn dagelijkse taken als Office Manager heb ik ook verantwoordelijkheden op het gebied van recruitment, HR en eventmanagement, waardoor mijn rol lekker divers is. Ik voer bijvoorbeeld de eerste gesprekken met potentiële nieuwe collega’s, stel arbeidsovereenkomsten op, ondersteun het management tijdens vergaderingen met aandeelhouders en organiseer evenementen zoals de openingsborrel van ons nieuwe kantoor in Utrecht.

Iedereen weer bij elkaar op het nieuwe kantoor

Ik heb enkele terugkerende taken en werk daarnaast vooral aan grotere projecten die telkens variëren. Neem bijvoorbeeld de realisatie van ons nieuwe kantoor in Utrecht – daar ben ik vanaf dag één bij betrokken. Het geeft me veel voldoening dat er straks een tastbaar resultaat ligt dat hopelijk voor veel happiness zorgt bij mijn collega’s. Dit project was voor mij bijzonder leuk omdat ik hiervoor uitgebreid in gesprek ben gegaan met veel van mijn collega’s om te begrijpen wat zij nodig hebben om zich op kantoor thuis te voelen: waar moet wat komen, wat zijn de behoeften en hoe gaan we de ruimtes functioneel indelen? De laatste maanden werkten we verdeeld over twee verdiepingen vanwege de groei in het aantal nieuwe collega’s. Met de opening van het nieuwe kantoor zitten we nu weer allemaal bij elkaar, wat perfect aansluit bij onze bedrijfscultuur, waarin samenwerken centraal staat.

Samenwerken staat hier hoog in het vaandel

De afgelopen 10 jaar heb ik als Executive Assistant gewerkt, onder andere in finance, zowel in Amsterdam als in Londen. De laatste 5 jaar heb ik gewerkt voor een internationaal bedrijf dat veganistische kookproducten produceerde. De financiële sector kan soms heel hard zijn. Hoewel ik werkte voor een maatschappelijk relevant doel – dat was voor mij heel belangrijk – groeide mijn wens om deel uit te maken van een organisatie met een meer familiaire en positieve werksfeer. Iwell combineert voor mij twee belangrijke elementen: een fantastisch product met grote meerwaarde voor de energietransitie en een sterke teamspirit. Samenwerken staat bij iwell hoog in het vaandel, wat sterk heeft bijgedragen aan mijn keuze voor iwell als werkgever. Daarnaast vind ik het fijn dat ik veel autonomie krijg. Ik heb invloed op mijn werk en geniet van de vrijheid om op mijn eigen manier te werken, zonder strikte voorschriften.

“Iwell creëert niet alleen op productniveau verbinding, maar ook op de werkvloer.”

De juiste culturele fit

Omdat we veel waarde hechten aan het behoud van deze werkcultuur, staat de culturele fit centraal in mijn initiële gesprekken met sollicitanten. Bij het selecteren van potentiële collega’s kijk ik of mensen zich kunnen identificeren met onze kernwaarden: Sustainable, Confident, Caring, Walk the talk. Om me voor te bereiden op de sollicitatiegesprekken, overleg ik met collega’s uit het betreffende team. Zo achterhaal ik welke vaardigheden ze nog meer verwachten van een nieuw teamlid. Bij het werven van een nieuwe Software Engineer bijvoorbeeld, laat ik me bijpraten over de specifieke programma’s waar onze Software Engineers mee werken, zodat ik daar gericht naar kan vragen. Het leuke hieraan is dat ik op deze manier met zo’n beetje de hele organisatie samenwerk en voortdurend mijn inhoudelijke kennis over onze batterijsystemen en de slimme software bijspijker.

Groeien met behoud van het iwell-DNA

In de komende jaren zie ik iwell flink groeien, zowel nationaal als internationaal. Dit is een hele leuke maar ook spannende stap! Niet alleen omdat iwell een leidende rol en daarmee ook een voorbeeldfunctie in de energietransitie heeft, maar ook omdat we het iwell-DNA willen behouden te midden van de groei. Onlangs hebben we onze eerste internationale vestiging in Duitsland geopend. Ik volg vol enthousiasme en spanning de ontwikkelingen in Duitsland, en ik weet zeker dat ik niet de enige ben: veel van mijn collega’s zijn druk met de expansie. Wat mijn persoonlijke toekomst binnen iwell betreft, hoop ik nog meer te leren over HR en recruitment, omdat dit vak voor mij vrij nieuw is en ik er ontzettend veel energie uithaal.