Nieuws & blog

‘Energietransitie? Daar moet je nu mee aan de bak.’

Jan Willem de Jong houdt zich van jongs af aan al bezig met maatschappelijke vraagstukken. Vier jaar geleden richtte hij, samen met Vincent Ruijter en Harm Welleweerd, iwell op, fabrikant en ontwikkelaar van slimme opslagsystemen. Zo helpt iwell de energietransitie te versnellen. Want dat het sneller moet, daar is Jan Willem van overtuigd: ‘Eindeloze gesprekken? Daar zijn wij niet van. Niks wachten, wij gaan gewoon vandaag aan de bak.’ In deze blog vertelt hij waarom dat zo hard nodig is.

Slechtste kindje van de klas

Er wordt al jaren gepraat over het belang van energieopslag. Op elk congres staan er weer honderd standhouders die roepen dat energieopslag de toekomst is. Ondertussen gebeurt er maar weinig. Dat wilden wij doorbreken. In ons polderlandje zijn we enorm goed in praten over hoe dingen beter kunnen. Wij wilden daadwerkelijk in actie komen en direct aan de slag gaan met verduurzaming, zonder daarbij een dief van onze eigen portemonnee te zijn. Als er één onderwerp is waar je niet te veel moet vertragen, is het wel de energietransitie. Nederland is al het slechtste kindje van de klas, Europees gezien. Zelfs Malta heeft ons ingehaald qua hoeveelheid duurzame energie in het elektriciteitssysteem.

Pieken in het stroomverbruik verlagen

Als iwell hebben wij Cube ontwikkeld, een batterij die de energie van wind en zon opslaat en verdeelt wanneer het nodig is. Cube wordt ingezet om zonnestroom op te slaan. Zo is er ook stroom beschikbaar op het moment dat de zon even niet schijnt en er wel behoefte aan stroom is. Maar Cube kan ook worden ingezet om razendsnel pieken in het stroomverbruik te verlagen door even heel veel power te leveren. Dat doen we aan de hand van een aantal casussen. Zo zien we in appartementencomplexen met een lift een enorme piek in stroomverbruik op het moment dat mensen naar hun werk gaan of thuiskomen van werk. Met onze Cube kunnen we zorgen dat de piekbelasting van de elektriciteitskabels verlaagd wordt. Per aansluiting bespaar je daarmee zo’n tweeduizend euro per jaar. Hetzelfde doen we samen met netbeheerders en woningcorporaties die flats gasloos maken. Daar zie je een enorme piek in het stroomverbruik als mensen gaan koken. Er ontstaat een grote piekbelasting tussen 17 en 19 uur. Voor het elektrische laden van auto’s geldt hetzelfde. Of het nu gaat om liften, elektrische kooktoestellen of auto’s. Overal zijn onze batterijen de intelligente ‘stortbak’ van schone stroom. Zo zorgen we dat er ook op piekmomenten voldoende schone stroom beschikbaar is.

Zwaardere kabels? Duur en traag

In de ‘oude’ wereld, is er bij netbeheerders maar één oplossing als de vraag groter is dan de kabels aankunnen: zwaardere kabels aanleggen. Maar er is op dit moment een schreeuwend tekort aan elektrotechnisch personeel. Dit zorgt voor vertraging en is bovendien heel duur. Die kabels worden vervolgens voor negentig procent van de tijd helemaal niet ten volle benut, alleen op piekmomenten zijn ze even nodig. De intelligente Cube-batterijen kun je inzetten als de vraag – of de opwek – even heel groot is. Een onmisbare schakel op weg naar een duurzame energievoorziening dus.

Meer weten?

Nieuwsgierig naar onze slimme batterij? We komen graag langs om je meer te vertellen over de mogelijkheden. Lees hier hoe wij te werk gaan of maak direct een afspraak!

batterij lease icoon

Welke Cube is er voor jou?

Ontdek welke batterij de beste oplossing biedt voor duurzaamheidsdoelstelling. Doe de quick-scan

Reageer op dit artikel

Wij gebruiken cookies om jou de beste website-ervaring te kunnen geven. Lees er alles over in ons privacystatement.