Stijgende energieprijzen? Zo maak je van een kostenpost een kans

Nederland heeft altijd bekend gestaan als een aantrekkelijk land om een bedrijf in de maakindustrie of logistiek te vestigen. De baseload (het laagste tarief voor stroom) was jarenlang relatief laag, waardoor deze bedrijven konden concurreren met bedrijven in het buitenland. Daarvan is nu geen sprake meer, de baseload is de afgelopen jaren flink gestegen. Dat lijkt slecht nieuws voor bedrijven in de Nederlandse maakindustrie en transportsector. In deze blog vertelt Barend Goes, marketeer bij iwell, welke drie manieren er zijn om je energierekening toch beheersbaar te houden.

Energiebesparing

Een eerste optie is energiebesparing. Door efficiënter om te gaan met energie en te investeren in energiebesparende technologieën, kun je je energieverbruik én je kosten verlagen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van verouderde machines of het implementeren van slimme energiebeheersystemen.

Slim afnemen en terugleveren

Een batterij op zichzelf is niet veel meer dan een vorm van opslag. Een batterij wordt pas slim met ons Energy Management System (EMS). Het EMS is een stuk software dat de batterij vertelt wat het moet doen op basis van interne en externe databronnen. Interne bronnen zijn bijvoorbeeld de opwek van energie met zonnepanelen of een rittenplanningssysteem bij logistieke bedrijven. Externe bronnen kunnen zaken als de huidige energieprijs of weersvoorspellingen zijn. Zo speelt het EMS dus een cruciale rol in de businesscase van een batterij. Het stuurt dan bijvoorbeeld de batterij aan om op te gaan laden wanneer de stroomprijs laag is en om te gaan ontladen wanneer de stroomprijs hoog is. Zo neem je stroom af van het net wanneer het goedkoop is en gebruik je je eigen stroom wanneer de stroom duur is.

Kleinere netaansluiting dankzij batterij

Als afnemer van stroom betaal je voor de netaansluiting die je hebt. Dat is – heel simpel gezegd – de kabel in de grond die op jouw bedrijf is aangesloten. Hoe groter de netaansluiting, hoe groter het vermogen dat je kan afnemen of terugleveren. Vermogen staat voor de hoeveelheid stroom die er door de kabel kan. Vergelijk het met een tuinslang: hoe dikker de slang, hoe meer water er in een keer door kan. Bij de netaansluiting geldt helaas ook: hoe groter de netaansluiting, hoe meer je betaalt. Het jaarlijkse bedrag dat je aan de netbeheerder betaalt, is gebaseerd op de grootte van je aansluiting. Hoe kleiner je netaansluiting, hoe minder je jaarlijks kwijt bent voor je netaansluiting. Daar komt onze batterij van pas. Stel je hebt de ambitie om je bedrijfswagenpark te elektrificeren en wil tien laadpalen installeren. Dan zal de netbeheerder je zeggen dat je een grotere netaansluiting nodig hebt, waardoor je significant meer kwijt bent aan je netaansluiting. Onze batterij kan ervoor zorgen dat er op het moment van laden van auto’s geen beroep wordt gedaan op de netaansluiting, maar op de batterij. De batterij kan vervolgens bijvoorbeeld ’s nachts heel geleidelijk worden opgeladen via het net op de kleine netaansluiting die er is. Dan is de volgende dag de batterij weer vol en kan die de acute stroomvraag van de tien elektrische auto’s opvangen als die op het terrein aan de lader gaan.

Maak optimaal gebruik van duurzame energie

Duurzame energie biedt veel mogelijkheden. Er zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar om bedrijven te ondersteunen bij de overstap naar duurzame energiebronnen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. Als je dat combineert met slimme batterijsystemen, gaat er minder duurzame stroom verloren en kan duurzame elektriciteit geleverd worden op het moment dat je het nodig hebt. Zo verlaag je niet alleen je energierekening, je vermindert ook je ecologische voetafdruk en draagt bij aan het op gang houden van de energietransitie.

Ook aan de slag?

Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.