Netbeheerders overtreffen inflatie met 50 procent prijsverhoging voor 2023, wat nu?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de netbeheertarieven voor 2023 bekendgemaakt. Zowel voor groot- als kleinverbruikers stijgen de tarieven met dertig tot maar liefst vijftig procent. Daarmee is de stijging fors hoger dan de historisch hoge inflatie. Veel ondernemers en organisaties hebben al te maken met enorme prijsstijgingen. Wat kun je doen om de kosten te beheersen?

Definitieve tarieven bekend

De netbeheerders hebben zelf begin oktober een voorstel ingediend bij de ACM voor de transport- en aansluittarieven voor elektriciteit die ze hun gebruikers in rekening wil brengen. De ACM heeft de tarievenvoorstellen beoordeeld en heeft de definitieve tarieven eind november bekend gemaakt. Het percentage waarmee de netbeheertarieven stijgen verschilt per netbeheerder en de capaciteit van de aansluiting. Zo stijgt het tarief van Enexis met 30 procent, van Liander met 42 procent en van Stedin met maar liefst 50 procent.

Pieken uit je aansluiting halen loont, voor groot- en kleinverbruikers

Dankzij deze nieuwe tarieven kunnen de hoge netverliezen worden gecompenseerd en geeft de ACM de netbeheerders de ruimte om te investeren in de energietransitie. Voor kleinverbruikers van energie zijn deze stijgende netbeheertarieven een reden om uit te zoeken wat het oplevert als je de pieken uit je aansluiting haalt. Als je je aansluiting verlaagt van bijvoorbeeld drie keer 63 ampère (2843,78 euro) naar drie keer 25 ampère (€ 346,38), bespaar je – inclusief btw – maar liefst 2.500 euro per jaar. Ook voor grootverbruikers is dit een lucratieve oplossing. Voor hen zijn de tarieven met hetzelfde percentage gestegen. Dat betekent dat een Power Cube-systeem in tien jaar nu bijna 7.000 euro meer bespaard ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor neemt de terugverdientijd sterk af. Zo hebben wij inmiddels al honderden bedrijven – van industrie tot mkb’ers en van vastgoedeigenaren tot logistieke bedrijven – geholpen met onze slimme batterijoplossing.

Nieuwsgierig?

Wij helpen ook jou graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.