Netaansluiting met te veel capaciteit? Ontdek hoe je die optimaal kunt benutten!

Hoewel het elektriciteitsnet in Nederland overbelast is en de meeste bedrijven lang moeten wachten op (uitbreiding van) hun netaansluiting, komt het ook regelmatig voor dat bedrijven netaansluitingen hebben die groter zijn dan hun bedrijfsprocessen nodig hebben. Omdat een grote netaansluiting steeds zeldzamer wordt, is het verstandig om te bedenken wat je er het beste mee kunt doen. In een te grote netaansluiting huist namelijk een enorm potentieel. In dit artikel ontdek je hoe je een grote netaansluiting kunt gebruiken voor energiehandel met een slimme batterij, waardoor je extra inkomsten binnenhaalt.

Lange wachtrijen door netcongestie

Door netcongestie ontstaan er lange wachtrijen voor bedrijven die een nieuwe aansluiting op het stroomnet nodig hebben of hun huidige aansluiting willen vergroten. Hoe kan het dan dat sommige bedrijven alsnog over een netaansluiting beschikken die te groot is voor hun activiteiten? Deze bedrijven hebben vaak al langere tijd een grote netaansluiting omdat ze in het verleden veel vermogen nodig hadden, of verwachten het in de toekomst nodig te hebben. In zeldzame gevallen is er in hun regio geen of minder sprake van netcongestie.

Een te grote netaansluiting: wegdoen of houden?

Een te grote aansluiting is in theorie niet ideaal, omdat je voor de aansluiting een hoger maandelijks bedrag betaalt aan de netbeheerder dan wanneer je een aansluiting hebt die perfect past bij je verbruik. Maar netaansluitingen met veel vermogen zijn door netcongestie heel schaars, waardoor veel bedrijven er ook niet zomaar afstand van doen. Dat is begrijpelijk, want er zit veel potentie in. Tegelijkertijd wil de ACM het mogelijk maken voor netbeheerders om de zogeheten ‘use-it-or-lose-it-maatregel’ toe te passen. Daarbij kunnen netbeheerders een gedeelte van het gecontracteerd vermogen van een bedrijf wegnemen als deze lange tijd onbenut blijft.

Wat maakt een grote netaansluiting waardevol?

Ten eerste kan de uitbreiding van het stroomnet nog veel tijd in beslag nemen. Maar met een grote netaansluiting ben je al klaar voor de toekomst, omdat je de mogelijkheid hebt voor elektrificatie en het toevoegen van bijvoorbeeld zonnepanelen en laadpalen. Daarnaast kun je een grote netaansluiting benutten om inkomsten te genereren door energiehandel met een slimme batterij.

Een grote netaansluiting slim benutten met een batterij

Met een slim batterijsysteem krijgt de ongebruikte ruimte op de netaansluiting veel potentieel. De extra ruimte komt namelijk goed van pas bij het handelen op de energiemarkten. Je kunt je zelf opgewekte zonnestroom verkopen, energie inkopen wanneer de prijzen gunstig zijn en verkopen tegen een hogere prijs, zoals tijdens piekuren, of deelnemen aan de onbalansmarkten. Met ongebruikte ruimte kun je handelen zonder dat dit impact heeft op je dagelijkse bedrijfsprocessen: je kunt een bepaald vermogen in kW volledig beschikbaar stellen voor energiehandel.

De rol van een slimme batterij

De slimme batterij speelt hierbij een belangrijke rol. Met een slim batterijsysteem wordt energiehandel veel lucratiever omdat je daarmee flexibiliteit krijgt in (terug)levering. Hierdoor heb je de controle om op basis van de prijs energie (terug) te leveren, waardoor je je handelspotentie optimaliseert. De deelname aan verschillende energiemarkten lijkt op het eerste gezicht misschien complex, maar de intelligente software in een batterijsysteem kan geautomatiseerd zonnepanelen en laadpalen aansturen voor optimaal resultaat. Zo benut je zonder enige moeite de volledige potentie van jouw te grote netaansluiting. Ontdek hier hoe energie handelen met een slimme batterij precies werkt.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.