Het elektriciteitsnet is vol. Met het codebesluit congestiemanagement probeert ACM de markt te stimuleren om netbeheerders te helpen bij het tackelen van deze uitdaging. In deze blog vertelt Jan Willem de Jong hoe de nieuwe bilaterale congestiecontracten daaraan bijdragen.
Codebesluit congestiemanagement
Het elektriciteitsnet is vol, bedrijven kunnen niet meer groeien, windmolens kunnen hun stroom niet meer kwijt en zonnepanelen kunnen niet worden aangesloten. Netbeheerders moeten in opdracht van De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meer investeren in congestiemanagement. Met het codebesluit congestiemanagement daagt ACM de markt uit om netbeheerders te helpen bij het tackelen van deze uitdaging. Door netbeheerders in staat te stellen slimmer gebruik te maken van bestaande elektriciteitsnetten, ontstaat er meer ruimte en kunnen windmolens en zonnepanelen aangesloten worden zonder dat er gewacht moet worden tot het net verzwaard is.
Maatschappelijke schade te groot
Eén van de grote vragen voor netbeheerders is dan natuurlijk: hoeveel geld mag ik daarvoor jaarlijks vrijspelen? Voorheen was dat het bedrag dat het zou kosten om een kabel over een periode van vijftig jaar af te lossen. De ACM heeft daar nu een stokje voor gestoken. Het aanleggen van kabels is fysiek onmogelijk met de enorme doorlooptijden en arbeidstekorten die er zijn. Er is een hoger bedrag nodig om het probleem snel op te lossen, anders wordt de maatschappelijk schade te groot.
Congestiemanagementcontracten
Op dit moment zijn netbeheerders daarom bezig met congestiemanagementcontracten. Eerst wordt er een congestieonderzoek gedaan. Vervolgens kijken ze welke partijen in staat zijn om, op flexibele wijze, minder of juist meer stroom te leveren op de momenten dat het de netbeheerders uitkomt. Vanaf eind 2022 kunnen netbeheerders zoals Stedin en Enexis bilaterale contracten afsluiten met eigenaren van bedrijven, fabrieken en batterijen. Als zo’n organisatie op die momenten dat er topdrukte is op het net extra stroom kan leveren, krijgen ze daar een – flinke – vergoeding voor. Buiten die piektijden kunnen de bedrijven dan doen en laten wat ze willen, kun je het hele net gebruiken alsof er geen congestie is, want die is er dan ook feitelijk niet.
Verborgen verdienmodel
Dat is het verborgen verdienmodel van netbeheerders. Daarbij zetten ze een bestaande batterij of netaansluiting in voor die bilaterale contracten. Zo wordt het congestieprobleem een verdienmodel dat tegelijkertijd ook een maatschappelijk probleem oplost.
Meer weten?
Wil je weten hoe bilaterale contracten ook interessant kunnen zijn voor jou? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.