Energie handelen met een slimme batterij: zo werkt het

Een slim batterijsysteem opent deuren naar verschillende energiemarkten. In dit artikel lees je meer over energiemarkten en leer je hoe je met een intelligent batterijsysteem in energie kunt handelen om je inkomsten te verhogen.

Wat is het nut van energiemarkten?

Allereerst is het goed om te weten dat er meer dan één energiemarkt bestaat. Op de verschillende energiemarkten komen vraag en aanbod samen, en dat bepaalt de energieprijs. Wanneer het aanbod hoog is en de vraag laag, daalt in de regel de prijs. Wanneer het aanbod laag is (bijvoorbeeld omdat de wind minder waait of de zon niet schijnt) en er veel vraag is naar energie, stijgen de prijzen.

Welke energiemarkten zijn er?

Als bedrijf kun je samen met energieleveranciers en traders deelnemen aan energiemarkten die diverse mogelijkheden bieden voor energiehandel binnen verschillende tijdsbestekken. Op de lange termijnmarkt, ook wel de forwardmarkt of futuremarkt genoemd, kun je een energiecontract afsluiten met een stabiele stroomprijs voor maximaal 5 jaar. Handelen met energie doe je voornamelijk op de spotmarkt en de onbalansmarkt:

De spotmarkt (of EPEX markt)

De day-ahead markt en de intraday markt zijn ook wel bekend als spotmarkt of EPEX (European Power Exchange) markt. De day-ahead markt richt zich op de handel in elektriciteit voor de aankomende dag. Deze markt geeft een dag van tevoren de prijs per uur weer, wat betekent dat de prijs die je vandaag betaalt voor energie, gisteren al is bepaald op de day-ahead markt. De veiling vindt dagelijks om 12:00 uur plaats. Terwijl de day-ahead markt de stroomprijs bepaalt voor elk uur van de komende 24 uur, wordt op de intraday markt elektriciteit verhandeld die nog op dezelfde dag wordt geleverd. De intraday markt biedt energieleveranciers en andere marktdeelnemers de flexibiliteit om snel te reageren op onverwachte gebeurtenissen of veranderingen in de vraag naar energie.

Hoe verdien je geld met energiehandel op de spotmarkt?

Ten eerste heb je een dynamisch energiecontract nodig om te kunnen handelen op de spotmarkt. Met een dynamisch energiecontract kun je bijvoorbeeld de zonnestroom die je zelf niet gebruikt en hebt opgeslagen in jouw batterijsysteem, verkopen op de spotmarkt. Slimme batterijsystemen bepalen de optimale laad- en ontlaadstrategie op basis van energieprijzen, uiteraard rekening houdend met wat jouw bedrijf aan energie nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het systeem koopt in wanneer de energie gunstig is en verkoopt energie later tegen een hogere prijs op de markt, bijvoorbeeld tijdens een piekvraag naar stroom. Soms is de EPEX prijs negatief, wat betekent dat je geld krijgt om stroom af te nemen. Een batterijsysteem kan hierop anticiperen door de energieprijs van de volgende dag te overwegen, samen met de voorspelde hoeveelheid zonnestroom die je gaat opwekken en het geschatte eigen energieverbruik.

De onbalansmarkt

Op de onbalansmarkt wordt flexibiliteit verhandeld om het evenwicht tussen vraag en aanbod op het stroomnet te handhaven. Af en toe kunnen onvoorziene gebeurtenissen, zoals een storing bij de NS waardoor treinen plotseling veel minder stroom verbruiken, het uitvallen van een elektriciteitscentrale, of een sterke toename in de opwekking van duurzame energie, het elektriciteitsnet uit evenwicht brengen. In dat geval dient de netbeheerder snel actie te ondernemen, aangezien het zijn taak is om ervoor te zorgen dat het elektriciteitsnet in balans is en daarmee goed functioneert. De netbeheerder maakt hierbij gebruik van regel-, reserve- en noodvermogen. Regelvermogen (aFRR) corrigeert kleine onbalans direct, reservevermogen (FCR) vangt grotere schommelingen op, en noodvermogen (mFRR) stabiliseert het net bij onverwachte gebeurtenissen.

Hoe verdien je geld met energiehandel op de onbalansmarkt?

Door je slimme batterij beschikbaar te stellen voor het corrigeren van onbalans op het stroomnet en pieken in opwek of verbruik op te vangen, kun je een interessante vergoeding ontvangen. De slimme software van een batterijsysteem maakt het mogelijk om jouw batterij aan te bieden als buffer voor de netbeheerder op het moment dat er een onbalans is. Daarbij wordt gekeken naar de voorspelde onbalansprijs om in te schatten of het lucratief is om de batterij te laden of juist te ontladen.

Stapel je verdienmodellen

Deelnemen aan de verschillende energiemarkten lijkt wellicht complex, maar met de software in onze slimme batterijsystemen wordt het proces van energiehandel vereenvoudigd en geoptimaliseerd. Zo is energiehandel maar een deel van de verdienmodellen die je kunt stapelen met een slim batterijsysteem. Naast energiehandel biedt je batterij nog meer mogelijkheden voor een lucratief verdienmodel. Ontdek bijvoorbeeld hier meer over het handelen met Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s).

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.