Nieuws & blog

Hoe laad ik meer auto’s op de zon voor minder geld?

Het RVO ziet een groeispurt als het gaat om het aantal volledig elektrische auto’s. Op 31 januari 2020 telde Nederland er zo’n 109 duizend. Ruim twee keer zoveel als een jaar eerder. Wat betekent dat als al die auto’s gelijktijdig moeten opladen? Gaat het licht dan uit in de straat zoals soms beweerd wordt? Harm Welleweerd, directeur business development bij iwell, ziet juist licht in de duisternis.

Zo geven we de eend weer wat meer body

In een aflevering van Nieuwsuur sprak Marc van der Linden, CEO van Stedin, zich uit over de problemen die kunnen ontstaan als teveel elektrische auto’s gelijktijdig moeten worden opgeladen. Dat hij niet de enige is die zich zorgen maakt, is wel duidelijk als ik kijk naar mijn LinkedIn-feed. Er is nogal wat te doen over dit onderwerp. Een van de blogs die ik las, ging over de transformatie van de Duck-curve naar een zwaan. In het sprookje van Hans Christian Andersen was dat een mooie wending, maar in het geval van de Duck-curve is het niet zo fraai. De Duck-curve toont dat er een piekvraag naar energie is na zonsondergang, op het moment dat zonne-energie niet langer beschikbaar is. De nek van de eend wordt elk jaar langer en de rug wordt alsmaar lager. De rug zakt omdat er meer zonnestroom wordt opgewekt overdag. De nek wordt langer omdat er steeds meer stroom gevraagd wordt door elektrische auto’s, warmtepompen en kookplaten aan het eind van de middag als mensen thuiskomen van werk. Door overdag zoveel mogelijk stroom te gebruiken en op te slaan, geven we de eend – of de zwaan dus – weer wat meer body.

Slim laden of nog slimmer laden?

Als we het specifiek hebben over slim laden van elektrische auto’s, zien we grofweg twee visies. Sommigen pleiten voor laden wanneer er weinig vraag is naar elektriciteit. Dat is ’s nachts. Een andere groep – waar ik mijzelf toe reken – is juist voorstander van overdag laden: lever duurzame energie op de juiste plek, op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid. Als je in de nacht laadt, moet je overdag de zonnestroom opslaan om die ’s nachts weer af te geven. Als het niet anders kan, is dat een goede oplossing. Maar waarom zou je auto’s niet laden met zonnestroom, daar waar mensen aan het werk zijn, waar hun auto’s geparkeerd staan of waar ze onderweg even stil moeten staan? Meer én sneller laden overdag, met behulp van solar car ports, FastNed snellaadstations of grote laadpleinen bij kantoorlocaties.

Het capaciteitsprobleem te lijf

Als je grote hoeveelheden elektrische auto’s gaat laden in de nacht, moet je – tenzij het waait – al die energie opgeslagen hebben in grote batterijsystemen. Als je overdag laadt, kun je met veel kleinere batterijsystemen uit de voeten, omdat zo’n batterij dan constant bezig is met groene stroom opladen en afgeven. Dat is veel efficiënter. Vreemde zienswijze voor een batterijverkoper? Misschien. Maar het gaat ons er niet om zoveel mogelijk batterijen te verkopen. Wij springen ’s ochtends in de – elektrische – auto of op de fiets omdat we de energietransitie willen versnellen. Slim en efficiënt. Met ons modulaire batterijsysteem met relatief kleine batterijen gaan we heel slim en efficiënt het capaciteitsprobleem op de piekmomenten gedurende de dag te lijf.

Meer weten?

Tijdens onze webinar van 24 juni zoomen we meer in detail in op elektrisch rijden. Meld je dan hieronder aan. Wil je nu al meer weten over onze slimme batterijen? We spreken graag een keer af vanuit onze iwell cockpit voor een digitale kennismaking. Lees hier hoe wij te werk gaan of maak direct een afspraak!

Meld je hier aan voor de webinar op woensdag 24 juni van 10.00 uur tot 10.45 uur.

batterij lease icoon

Welke Cube is er voor jou?

Ontdek welke batterij de beste oplossing biedt voor duurzaamheidsdoelstelling. Doe de quick-scan

Reageer op dit artikel

Wij gebruiken cookies om jou de beste website-ervaring te kunnen geven. Lees er alles over in ons privacystatement.