Eneco is een internationaal energiebedrijf dat zich, net als wij bij iwell, inzet voor het versnellen van de energietransitie. Het is dan ook niet vreemd dat wij vier jaar geleden onze samenwerking zijn gestart. Dankzij onze Mega Cube zet Eneco weer een stap vooruit in de energietransitie. Op 8 maart was het zo ver: Huib van Essen, gedeputeerde van Provincie Utrecht en de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk zetten de Mega Cube daadwerkelijk op stroom bij de elektriciteitscentrale van Eneco in Utrecht.
Versnellen energietransitie
Het is de ambitie van Eneco om in 2035 volledig klimaatneutraal te zijn, voor hun eigen energiegebruik en dat van hun klanten, zo schreven wij al in een eerdere blog. Dat vraagt om radicale elektrificatie, het uitfaseren van aardgas in productie en levering van energie en het versnellen van duurzame warmte. Daarom onderzocht Eneco de batterijoplossing van iwell als een van de oplossingen voor energieopslag. Dankzij de Mega Cube kan Eneco weer een stap zetten in de energietransitie.
Minder gas
Waar de Cubes zorgen voor oplossingen in de lokale ‘wegen’ van bedrijfsterreinen en wooncomplexen, worden Mega Cubes ingezet op de ‘snelwegen’ van het elektriciteitsnet. Ter vergelijking: een standaard Cube is goed voor 10 kWh, een Mega Cube staat voor 1.400 gewone Cubes in één systeem. Onze batterijoplossing stelt Eneco voortaan in staat om de opgeslagen stroom uit de batterij in te zetten voor het balanceren van de in- en uitgaande energie op het stroomnet. Hierdoor kan de centrale een piekvraag opvangen door eerst duurzaam opgewekte energie in te zetten en productiecapaciteit van de centrale stapsgewijs op te schalen. Dit vermindert het gasverbruik.
Groene stroom
Met het FlexiDao monitoringsysteem wordt er daadwerkelijk groene stroom gebruikt van Nederlandse zon- en windparken. De Mega Cube is op het Eneco-terrein opgesplitst in zes losse containers, voorzien van drie transformatoren. Met de inzet van dit grote batterijsysteem maakt iwell het energienet minder afhankelijk van fossiele brandstoffen in dit geval gas. Het systeem bespaart 2,6 kiloton CO2 per jaar, wat gelijk staat aan het jaarlijks verbruik van ruim 2.600 huishoudens. Gedurende de gehele levensduur van de batterij wordt bijna 40 kiloton CO2 bespaard.
Versnelling energietransitie
De fluctuerende energieprijzen hebben een grote impact op de snelheid van de energietransitie. Bedrijven en eigenaren van vastgoed investeren op grote schaal in technologieën zoals warmtepompen, zonnepanelen, laadpalen, elektrificatie van hun wagenpark en de overstap van gas naar elektriciteit. Door gebruik te maken van slimme batterijsystemen kunnen ze de stroom die ze zelf opwekken optimaal benutten en mogelijk zonder dat ze hun aansluiting op het net moeten verzwaren. Dit bespaart niet alleen op kosten, maar voorkomt ook tijdrovende aanvragen voor de verzwaring van aansluitingen, wat met de huidige netcongestie vaak überhaupt niet mogelijk is.
Interesse?
Ben je ook van plan om grootschalige opslag toe te passen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.