Van kostenpost naar verdienmodel. In deze blog vertelt Jan Willem de Jong hoe je de vervuiler kunt laten betalen voor het opladen van jouw elektrische voertuigen.
Hernieuwbare Brandstof Eenheden
De verkoop van elektrische voertuigen neemt een enorme vlucht. Voor alle elektrische voertuigen met een kenteken, zoals auto’s en trucks, is er een regeling van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), dé onafhankelijke nationale autoriteit voor uitvoering van en toezicht op marktinstrumenten die bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving. Die regeling betreft HBE’s, Hernieuwbare Brandstof Eenheden. HBE’s zijn certificaten waarvoor je via de NEa een vergoeding ontvangt. Eén HBE staat voor 1 GJ hernieuwbare energie die is geleverd aan de transportsector. Daarmee kunnen leveranciers van transportbrandstoffen voldoen aan de Jaarverplichting Energie Vervoer.
Vergoeding tot 25 cent per kilowattuur
Die HBE’s worden gevoed en gevuld door de Shells en BP’s van deze wereld, die betalen voor hun eigen CO2-uitstoot. HBE’s mag je inzetten voor iedere kilowattuur die je lokaal opwekt met zon of wind en die je ook op die locatie in een voertuig stopt, bijvoorbeeld een elektrische truck. De vergoeding kan oplopen tot 25 cent per kWh. Die vergoeding komt bovenop alle verdienmodellen die er al zijn voor elektrisch laden.
Van kostenpost naar verdienmodel
Stel: je bent een grote logistieke transporteur met grote klanten die eisen dat je hun spullen aflevert op een duurzame manier. Of je hebt te maken met steden die eisen dat je je op een duurzame manier verplaatst in de binnenstad. Dan heb je elektrisch vervoer nodig. Natuurlijk kun je op je bedrijfspand zonnepanelen plaatsen. Probleem is dat je de zonnestroom overdag in veel gevallen niet terug mag leveren aan het net en ’s avonds, als de trucks terugkomen, schijnt de zon niet meer. Door de zonnestroom overdag op te slaan in een batterij, kun je het ’s avonds inzetten om de trucks te laden. Zo krijg je die extra vergoeding van maximaal 25 cent per kilowattuur. Zo ontstaat een enorme prikkel om lokaal energie op te wekken en lokaal te benutten. Op die manier verandert een kostenpost in een verdienmodel. Dat gaat voor een enorme stormloop op elektrisch vervoer in combinatie met batterijen zorgen.
Ook bijdragen?
Wil je de waarde van HBEs verzilveren? Wij helpen je graag! Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.