Subsidieregeling voor laadinfrastructuur e-trucks in 2024

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangekondigd dat er in 2024 een nieuwe subsidieregeling komt voor de laadinfrastructuur van elektrische vrachtwagens. Deze regeling heeft als doel duurzaam transport te bevorderen en de groei van het aantal elektrische vrachtwagens te faciliteren. In deze blog bespreekt Barend Goes, marketeer bij iwell, de impact van deze regeling en hoe batterijsystemen kunnen bijdragen aan de energie-uitdagingen die gepaard gaan met de groei van e-trucks.

Laadpunten voor e-trucks

Om de groei van elektrische vrachtwagens te ondersteunen, is het van essentieel belang dat de ontwikkeling van laadinfrastructuur gelijk opgaat met de vraag. De nieuwe subsidieregeling geldt voor zowel publieke als private laadpunten en geeft bedrijven financiële steun bij het realiseren van logistieke laadinfrastructuur. Hierdoor wordt een landelijk dekkend netwerk van laadpunten gecreëerd op strategische locaties. Dit is een belangrijke stap richting duurzaam transport die bijdraagt aan de energietransitie in de logistieke sector.

Beschikbaarheid van netcapaciteit

Bij de uitrol van laadinfrastructuur is de beschikbaarheid van netcapaciteit een belangrijk aspect. Vanwege toenemende netcongestie in Nederland worden veel duurzame initiatieven in de logistieke sector een grote uitdaging. Ondernemers die graag hun vloot willen elektrificeren kunnen niet de uitgebreide netaansluiting krijgen die daarvoor nodig is. Om te voldoen aan de groeiende elektriciteitsvraag – die ook deze subsidie gaat vergroten – en de beschikbaarheid van netcapaciteit te waarborgen, zijn aanvullende transportcapaciteit en slimme oplossingen nodig.

Slimme oplossingen voor energie-uitdagingen

Batterijsystemen, zoals die van iwell, spelen een cruciale rol bij het oplossen van energie-uitdagingen in de logistieke sector. Zo kan een slim batterijsysteem bijvoorbeeld veel (piek-)vermogen leveren om ervoor te zorgen dat er geen grotere netaansluiting nodig is. De batterij laadt ‘druppelsgewijs’ op aan het net en kan groot vermogen leveren wanneer de trucks snel opgeladen moeten worden. Bij gebruik van zonnepanelen kan het slimme batterijsysteem er zelfs voor zorgen dat eigen opgewekte (zonne-)energie wordt gebruikt om de trucks te laden. Zo wordt je bijna onafhankelijk van het overbelaste energienet.

Aan de slag?

Benieuwd hoe onze slimme batterijsystemen kunnen bijdragen aan duurzaam transport? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.