Slim laden. De toekomst van duurzaam elektrisch rijden

Met de groei van elektrische voertuigen wordt efficiënt opladen steeds belangrijker. Slim laden biedt hiervoor de oplossing. Zo kun je er met slim laden bijvoorbeeld voor zorgen dat je elektrische voertuigen grotendeels op eigen schone (zonne-)stroom rijden. Maar het kan ook rekening houden met de actuele energieprijzen. Een slim batterijsysteem is in staat een complexe mix van factoren mee te nemen om op de juiste manier en op het juiste moment te laden. 

Een nieuwe dimensie in opladen

Natuurlijk kun je je elektrische voertuig aan een laadpaal hangen en wachten tot de accu vol is. Maar door te kiezen voor slim laden wordt het een stuk efficiënter, groener en potentieel zelfs financieel voordeliger. Deze technologische innovatie houdt rekening met factoren zoals energieprijzen, beschikbaarheid van schone energiebronnen en in sommige gevallen zelfs met rittenplanningen bijvoorbeeld.

Kosten besparen en het net ontlasten

Stel je voor dat je auto om zes uur ’s avonds aan de laadpaal hangt. Met een slimme laadpaal wordt de laadtijd optimaal benut, bijvoorbeeld door gebruik te maken van daluren, zo lezen we in dit artikel van ANWB. In dat geval weet de laadpaal niet alleen dat tussen elf uur ‘s avonds en zeven uur ‘s ochtends het daltarief geldt, maar kan ook berekenen of er dan genoeg tijd is om je accu weer vol te laden. Zo bespaar je, veroorzaak je geen piekverbruik én kun je ‘s ochtends toch met een volle accu de weg op.

Een tank vol zonnekracht

De kracht van zonne-energie kan ook benut worden met slim laden. Als je zonnepanelen op je dak hebt, kan je auto worden opgeladen met zelf opgewekte energie. De laadpaal kan dit – indien nodig – slim combineren met stroom van het elektriciteitsnet, waardoor je altijd met groene energie rijdt.

Hernieuwbare Brandstof Eenheden

Slim laden kan een financieel interessant aspect met zich meebrengen. Het laden van elektrische voertuigen (met schone zonnestroom) kan Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s) opleveren. Dit zijn een soort verhandelbare certificaten om duurzame mobiliteit te stimuleren. Als je als bedrijf elektrische voertuigen laadt op bijvoorbeeld jouw eigen parkeerplaats kan je daarmee HBE’s genereren. Dit is interessant omdat het indirect de prijs per geladen kWh flink kan drukken.

Balans bewaren 

Een ander aspect van slim laden is loadbalancing. Bij loadbalancing wordt er rekening gehouden met het beschikbare vermogen van je bedrijf.  Stel er is veel vermogen nodig voor een machine, een lift of bijvoorbeeld een warmtepomp, dan zorgt loadbalancing ervoor dat de laadpalen niet over het beschikbare vermogen heen gaan. Het beschikbare vermogen, rekening houdend met het vermogen dat de warmtepomp vraagt bijvoorbeeld, wordt gelijkwaardig verdeeld over de laadpalen.

Bidirectioneel laden

Een toepassing waar steeds meer aandacht voor is, is bidirectioneel laden van elektrische vervoermiddelen. Dankzij deze technologie kan een elektrische auto zowel laden als ontladen. Het wordt als het ware een batterij op wielen. Steeds meer automerken zijn bezig om hun elektrische auto’s klaar te maken voor deze technologie. Voor huishoudens kan dit een mooie oplossing zijn die de noodzaak voor een thuisbatterij overbodig kan maken. Stel je gaat regelmatig naar werk met je elektrische auto, dan laadt je je auto daar op. Liefst door middel van zonnestroom die het bedrijf zelf opwekt met zonnepanelen op het dak. Vervolgens neem je je volle batterij op wielen mee naar huis waar deze fungeert als bron van energie voor je huis.

Hoewel bidirectioneel laden voor het gebruik van een mobiele thuisbatterij een sterke toepassing zal worden, zien wij het niet als een oplossing voor het balanceren van het netwerk en het verminderen van congestie in het netwerk. In vakjargon spreken we ook wel over Vehicle-To-Grid-toepassingen (V2G). Hierbij wordt beoogd om de capaciteit van elektrische auto’s te gebruiken om het elektriciteitsnet in balans te brengen bij overproductie of onderproductie van stroom. Wij vrezen dat elektrische auto’s niet voldoende beschikbaarheid en flexibiliteit kunnen bieden om daadwerkelijk een bijdrage van betekenis te leveren aan deze oplossing.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.