Loadbalancing. De sleutel tot slimme energieverdeling

Elektrische voertuigen spelen een cruciale rol in het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Het laden van deze voertuigen kan een flinke belasting vormen voor ons elektriciteitsnet. Als je een elektrische auto of vrachtwagen aansluit op een laadpaal, leidt dit tot een enorme stijging in stroomverbruik en gevraagd vermogen. Dat is waar loadbalancing om de hoek komt kijken, een slimme techniek die ervoor zorgt dat het beschikbare vermogen efficiënt wordt verdeeld, zonder overbelasting of uitval te veroorzaken. In dit artikel duiken we dieper in op het concept van loadbalancing en ontdek je hoe het bijdraagt aan een duurzame en veilige laadervaring.

Loadbalancing, wat is het?

Loadbalancing is een techniek die ervoor zorgt dat jouw netaansluiting niet overbelast raakt bij het laden van elektrische voertuigen. Met name bij snelladers kan het aansluiten van een voertuig leiden tot een piek in stroomverbruik. Het doel van loadbalancing is simpel maar essentieel: het verdelen van het beschikbare vermogen op een slimme en dynamische manier, om overbelasting te voorkomen.

Welke soorten  loadbalancing heb je?

Loadbalancing kan op twee manieren: statisch of dynamisch. Bij statisch loadbalancing stelt de installateur het maximaal vermogen in voor de laadpunten. Zo wordt ervoor gezorgd dat de laadpunten nooit de oorzaak van overbelasting kunnen zijn. Het nadeel van statische loadbalancing is dat het geen rekening houdt met het daadwerkelijke gebruik van de laadpunten. Alle laadpunten tegelijkertijd zorgen misschien voor een te hoge vermogenspiek, maar als bijvoorbeeld maar de helft van de laadpunten in gebruik zijn, worden die alsnog beperkt. Daar komt dynamische loadbalancing om de hoek kijken.

Dynamische loadbalancing kan het totale vermogen van een bedrijfspand bewaken. Zijn bijvoorbeeld alle laadpunten op vol vermogen aan het laden, maar moet er een machine aan die ook vermogen nodig heeft, dan zorgt dynamische loadbalancing ervoor dat het laadvermogen van de laadpunten iets teruggeschroefd wordt.

Voor wie is loadbalancing relevant?

Misschien vraag je je af waarom loadbalancing relevant zou zijn voor jou. Als je organisatie grote stroomverbruikers heeft, denk aan krachtige elektrische machines of een waterpomp, loop je risico op overbelasting als je deze stroomverbruikers gebruikt terwijl je voertuigen laden. Het vermogen van je laadstation speelt daarbij ook een rol; hogere vermogens kunnen meer stroom verbruiken. Loadbalancing wordt vooral aangeraden bij laadstations met hogere vermogens, omdat dit de veiligheid en efficiëntie van het laadproces versterkt.

Loadbalancing in combinatie met een slim batterijsysteem

Een slim batterijsysteem kan de rol spelen van dynamische loadbalancer. Het systeem kan laadinfra zodanig beïnvloeden dat het vermogens beperkt als dat nodig is. Het kan zelfs nog een stapje verder maken door gebruik te maken van data over bedrijfsprocessen of rittenplanningen. Zo kan het systeem er bijvoorbeeld voor zorgen, aan de hand van een rittenplanning, dat er op de juiste momenten genoeg vermogen beschikbaar is om op vol vermogen elektrische auto’s of trucks te laden. Daarbij kan het batterijsysteem ook rekening houden met (verwachte) zonne-opwek, om ervoor te zorgen dat je met zo veel mogelijk eigen schone stroom laadt. Dat is uiteraard beter voor het klimaat, maar het kan ook financieel interessante HBE’s opleveren. De batterij is dan als het ware de dirigent van alle energiestromen en zal altijd het maximale uit je aansluiting halen.

Slim laden voor een groenere toekomst

De overstap naar elektrische voertuigen heeft positieve impact op het milieu, maar brengt een nieuwe set uitdagingen met zich mee, waaronder de impact op ons elektriciteitsnet. Loadbalancing biedt een slimme en praktische oplossing om deze uitdaging aan te gaan.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.