Hoe slimme batterijen het verdienpotentieel van Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s) transformeren

Bedrijven die elektrische vervoertuigen laden, bijvoorbeeld transportbedrijven, kunnen inkomsten genereren door het creëren en verhandelen van Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s). Welke rol speelt een intelligent batterijsysteem hierbij? In dit artikel lees je hoe een slim batterijsysteem het verdienpotentieel van HBE’s transformeert en zo voor een hogere winst zorgt.

Het idee achter HBE’s

Om mobiliteit te verduurzamen, dienen brandstofleveranciers een deel van hun energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Dit kunnen zij (deels) doen door middel van een compensatie, genaamd Hernieuwbare Brandstof Eenheid (HBE). Daarbij geldt dat 1 HBE gelijk staat aan 1 gigajoule aan hernieuwbare energie. Als bedrijf dat elektrische voertuigen laadt, kun je met HBE’s extra inkomsten genereren, omdat deze certificaten een marktwaarde hebben en verhandelbaar zijn. De HBE’s die je als bedrijf creëert door het laden van elektrische trucks of auto’s, kun je verkopen aan brandstofleveranciers, zodat zij kunnen voldoen aan hun verplichting om te verduurzamen. Meer over het marktmechanisme en de herkomst van HBE’s.

Meer HBE’s genereren met zonnestroom

Als bedrijf genereer je dus HBE’s door elektrische voertuigen te laden. Daarbij kun je gebruikmaken van het stroomnet, maar je kunt ook je eigen opgewekte zonne-energie gebruiken. Bij het genereren van HBE’s is dit verschil heel belangrijk, want met netstroom genereer je slechts 39,9% van de mogelijke HBE’s, omdat gemiddeld slechts 39,9% van Nederlandse elektriciteitsmix uit hernieuwbare bronnen afkomstig is (niveau 2024).

Als je daarentegen eigen opgewekte zonne-energie gebruikt om je elektrische auto’s of trucks te laden, kun je voor de volle 100% HBE’s genereren. Je genereert meer HBE’s, en daarmee meer inkomsten. Met name voor transportbedrijven zijn HBE’s financieel erg aantrekkelijk, omdat elektrische vrachtwagens een aanzienlijke hoeveelheid kilowattuur aan zonne-energie nodig hebben.

Welke rol speelt een slimme batterij?

Dit is het punt waarop de slimme batterij van pas komt. Vooral elektrische trucks rijden vaak wanneer de zon schijnt, en staan ’s avonds of ’s nachts aan de laadpaal. In deze situatie wordt de duurzame zonnestroom niet optimaal benut voor het laden van de elektrische voertuigen (en dus voor het genereren van HBE’s). Dan wordt namelijk de zonne-energie overdag teruggeleverd aan het net en ‘s avonds, als de trucks aan de laadpaal staan, wordt stroom afgenomen van het net.

Een batterijsysteem verkleint de mismatch tussen opwek en verbruik door de overdag opgewekte zonnestroom op te slaan voor het laden van de trucks op het juiste moment. Daarnaast houdt de intelligente software in de batterij rekening met factoren zoals het rijschema van trucks, de verwachte opwek van de zonnepanelen, en de benodigde energie voor andere bedrijfsprocessen, om te bepalen wanneer en hoeveel stroom naar de laadpalen wordt gestuurd. Hierdoor benut je zonnestroom op de meest efficiënte manier om HBE’s te genereren.

Praktijkvoorbeeld: HBE’s creëren met een slimme batterij

Stel je een transportbedrijf voor met 11 elektrische trucks. Dagelijks heeft het bedrijf een laadbehoefte van 3.300 kWh voor al deze voertuigen. Zonder een slim batterijsysteem kunnen ze hun zelf opgewekte zonne-energie niet optimaal benutten voor het laden van de trucks, waardoor de winst uit HBE’s neerkomt op ‘slechts’ 185 euro per dag. Een slim batterijsysteem maakt optimaal gebruik van de beschikbare zonnestroom, waardoor het bedrijf vaker de volle 100% HBE’s genereert en per dag 304 euro verdient. Als het bedrijf 260 dagen per jaar operationeel is, betekent dit een extra opbrengst van meer dan 30.000 euro per jaar.

Rekenvoorbeeld: HBE's genereren met een slimme batterij

HBE’s, die gemiddeld ongeveer 16% van de totale opbrengst van een slimme batterij uitmaken, zijn slechts één van de inkomstenbronnen. Ontdek meer over de andere componenten van het gestapelde verdienmodel van een slimme batterij.

 

Webinar slimme batterijsystemen en HBE’s

Meer leren over hoe slimme batterijsystemen en Hernieuwbare Brandstof Eenheden een interessant verdienmodel vormen voor de transport sector? Alle details over de webinar vind je op de transportpagina, waar je je eveneens kunt inschrijven.

of kies hieronder een ander thema waar je meer over wilt weten.

Netcongestie

Een energietransitieversneller of -vertrager? Lees alles over het fenomeen netcongestie.

Energiemarkten

Hoe werken de energiemarkten? Lees alles over de verschillende energiemarkten en hun werking.

E-mobility

Wat is charge management? Lees alles over (snel)laders en slimme toepassing met energie-opslag.

Software

Wat is een EMS? Lees alles over energy management systemen en de rol van software in energie-opslag.

Veiligheid & regelgeving

Hoe veilig is een batterijsysteem? Lees alles over internationale en nationale regelgeving.

Slim batterijsysteem

Hoe werkt een slim batterijsysteem? Lees alles over de componenten van een batterijsysteem en hoe ze werken.

Altijd op de hoogte

De nieuwste artikelen, whitepapers en andere nieuwtjes altijd in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.