Nieuws & blog

KNVB startet Zusammenarbeit mit iwell, um Fußballvereine nachhaltiger zu machen

De Groene Club is opgericht door de KNVB met als doel alle sportverenigingen in Nederland te verduurzamen. Daar is een mooie rol voor het batterijsysteem van iwell weggelegd. Micha Rots, projectleider De Groene Club, over onze samenwerking.

Vijfstappenplan

Energie is de grootste kostenpost bij voetbalverenigingen. De Groene Club gelooft dat sportverenigingen kunnen zorgen voor een gezonde clubkas terwijl ze ook zorg dragen voor het milieu. Een win-winsituatie, voor het milieu en voor de sport. Maar hoe bereik je dat? De gemiddelde sportvereniging wordt gerund door vrijwilligers, die hebben niet per se de tijd en kennis om zich bezig te houden met verduurzaming. Daarom heeft de KNVB vier jaar geleden De Groene Club opgericht, om voetbalverenigingen te ontzorgen in het energiebesparingstraject. Dat doen we met een vijfstappenplan, waarvan wij uit ervaring weten dat het, van nulmeting tot realisatie, binnen een jaar uitgevoerd kan worden. Op deze manier hebben we inmiddels al 1.300 verenigingen geholpen en is er voor zo’n 11 miljoen euro geïnvesteerd in duurzame oplossingen.

Mismatch in energieverbruik en -opwekking

Op twee thema’s zagen we nog uitdagingen: de opslag van energie en het aardgasvrij maken van accommodaties. Voetbalclubs wekken overdag, via zonnepanelen, enorm veel energie op, terwijl ze het dan zelf amper nodig hebben. Pas ’s avonds, als de veldverlichting aangaat en de lampen aangaan in de kantine en in de kleedkamers, dan hebben ze die energie nodig. Daar is natuurlijk sprake van een fikse mismatch. We zijn toen op zoek gegaan naar een partij die ons zou kunnen helpen. iwell kwam als de juiste partner uit de bus.

Haalbaarheidsonderzoeken

Samen met iwell hebben we een subsidieaanvraag ingediend bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), en die hebben we toegekend gekregen. Hiermee zijn we tien haalbaarheidsonderzoeken bij voetbalclubs aan het uitvoeren. Eén Power Cube hebben we al geïnstalleerd voor de periode van een jaar, bij de Rotterdamse tweedeklasser Alexandria ’66. Zo kunnen we een jaar lang leren en ervaren wat het effect is van energieopslag bij sportaccommodaties en kunnen we ontdekken wat de businesscase is van elektriciteitsopslag, rekening houden met de wijzigingen die eraan zitten te komen op onder andere het gebied van de salderingsregeling. Veel clubs hebben al zonnepanelen, hoe kunnen we hen helpen daar werkelijk een succes voor de toekomst van te maken?

Pragmatische club

We hebben met veel partijen contact gehad. We hebben voor een samenwerking met iwell gekozen omdat zij lekker pragmatisch en heel ondernemend zijn. Zij zien bij voetbalverenigingen dezelfde potentie die wij zien en willen ook echt investeren in onze samenwerking. Bij de Groene Club hangt een echte start-up-vibe en diezelfde energie voelen we bij iwell.

Möchten Sie mehr wissen?

Run je een sportvereniging en ben je benieuwd of zo’n batterij iets is voor jouw organisatie? Vul het formulier in voor grootverbruik- of kleinverbruikaansluitingen en ons team neemt contact met je op!

Liever even sparren? Neem dan gerust contact met ons op

batterij lease icoon

Welcher Cube ist der richtige für Sie?

Finden Sie heraus, welche Batterie die beste Lösung für Ihre Nachhaltigkeitsziele bietet. Den Schnellscan durchführen

LinkedIn
Twitter
Facebook

Reageer op dit artikel

Schreibe einen Kommentar