Zo schakel je razendsnel over naar elektrisch koken

Aardgasloos wonen betekent ook gasloos koken. Maar elektrisch koken heeft nogal wat consequenties voor de piekbelasting van het elektriciteitsnet en daar weet ons huidige energienetwerk niet altijd raad mee. Tijdens onze webinar van 14 mei vertellen we je hoe je als gebouweigenaar toch – heel snel – de overstap kunt maken.

Impact op energienetwerk

Nederland stopt met het gebruik van aardgas in de energievoorziening. Veel vastgoedbezitters en woningcorporaties willen hun eigendommen all electric maken. Dat betekent ook dat de bewoners over moeten stappen naar elektrisch koken. Dat dat een enorme impact heeft op onze elektriciteitskabels en transformatorhuisjes, daar staat men niet altijd bij stil. Hoewel het jaarlijkse energieverbruik van een inductieplaat verwaarloosbaar is op de energierekening, zijn de piekvermogens die een inductieplaat verbruikt dat zeker niet. Zeker als bewoners van een flat tegelijk overstappen op inductiekoken, vraagt dat veel van het elektriciteitsnet. Stedin berekende dat door elektrisch koken in appartementen in de wijk Overvecht in Utrecht het gevraagde piekvermogen tussen 17.00 en 19.00 uur met vijftig procent stijgt.

Kip of ei?

Om dat op te lossen, moet de netbeheerder zwaardere kabels aanleggen en de transformatorhuisjes aanpassen. Een enorme investering die een meerjarenplanning vereist. Daarvoor willen ze natuurlijk eerst tot in detail weten wat de plannen van de woningcorporaties en vastgoedbezitters zijn. Maar die wachten op hun beurt met het vastleggen van hun plannen tot het netwerk is verzwaard. Een typische kip-of-ei-kwestie die de energietransitie er niet sneller op maakt.

Versnellen

Met onze Power Cube kunnen we de energietransitie versnellen, zonder eindeloos gepraat en zonder dat er in het energienetwerk geïnvesteerd moet worden. De batterij zorgt dat er extra elektriciteit geleverd wordt als dat nodig is: of dat nu tijdens het koken is, als de liften veelvuldig gebruikt worden of als elektrische auto’s aan de laadpaal hangen. Is het rustig? Dan slaat de batterij zonnestroom op waarmee het stroomnetwerk weer gestabiliseerd kan worden. Zo is iedereen blij. De netbeheerder krijgt een stuk flexibiliteit, vastgoedeigenaren en huurders een lagere energierekening en TenneT – van de hoogspanningsmasten – helpen we door hun stroomnetwerk te stabiliseren als de energie in het gebouw even niet nodig is.

Meer weten?

Wil je ontdekken of onze Power Cube ook jouw woningcorporatie een oplossing biedt om je woningen sneller en goedkoper aardgasvrij te maken? Tijdens onze webinar van 14 mei vertellen we je er alles over! Geïnteresseerd? Meld je dan hieronder aan. Wil je nu al meer weten over onze slimme batterijen? We spreken graag een keer af voor een digitale kennismaking vanuit onze iwell cockpit. Lees hier hoe wij te werk gaan of maak direct een afspraak!

Meld je hier aan voor de webinar op donderdag 14 mei van 10.00 uur tot 10.45 uur.

Welke Cube is er voor jou?

Ontdek welk slim batterijsysteem de beste oplossing biedt voor jouw duurzaamheidsdoelstelling.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde berichten

Lees over andere projecten of nieuws en ontwikkelingen met betrekking tot slimme energie-opslag.