Wokken met het licht aan

Nederland gaat van het gas. Dat heeft gevolgen voor de piekbelasting van het elektriciteitsnet. Om die uitdaging het hoofd te bieden, schreef Stedin een wedstrijd uit. Het team van iwell nam de handschoen op en met succes. Power Cube goes Stedin!

Stormachtige groei elektrisch koken

Heel Nederland is druk bezig met gasloos wonen. Het is dan ook niet vreemd dat elektrisch koken een stormachtige groei doormaakt. Het jaarlijkse energieverbruik van een inductieplaat is immers verwaarloosbaar op de energierekening en de overstap is redelijk eenvoudig. Maar dat heeft nogal wat consequenties voor de piekbelasting van het net. Zo berekende Stedin dat in appartementen in de wijk Overvecht in Utrecht het gevraagde piekvermogen tussen 17.00 en 19.00 uur met vijftig procent stijgt. Dat is maar heel even, maar de elektriciteitskabels en transformatorhuisjes zijn daar simpelweg niet op gebouwd.

Zwaardere kabels. Of toch niet?

De meest voor de hand liggende oplossing? Het aanleggen van zwaardere kabels. Maar dat kost enorm veel tijd en vraagt om grote investeringen. Vervolgens worden die kabels voor negentig procent van de tijd helemaal niet ten volle benut; alleen op piekmomenten zijn ze even nodig.

Challenge

Om met die uitdaging om te kunnen gaan, lanceerde Stedin eind 2019 een challenge onder de naam ‘Heel Holland wokt en het licht in de flat blijft aan!’. De concrete vraag? Hoe kan de piekvraag naar elektriciteit op zo’n manier gespreid worden dat het niet te veel vraagt van het elektriciteitsnet? Een vraag die ons team op het lijf is geschreven. Met de Power Cube hebben we een batterijsysteem ontwikkeld dat extra krachtig is. Zo kun je een batterij inzetten voor een hele flat. Op de piekmomenten zorgt de batterij dat er extra stroom geleverd wordt, zodat je geen dikkere kabels nodig hebt. Op de rustiger momenten kan de batterij zonnestroom opslaan via de zonnepanelen die op de daken liggen. Zo stabiliseren we met onze batterij het stroomnetwerk.

And the winner is…

Stedin nodigde de bedenkers van de vijf meest innovatieve ideeën uit om te pitchen. Daarbij keek Stedin niet alleen naar de inhoudelijke oplossing, maar beoordeelde ook in hoeverre de pitch zich richtte op het proces erna. Zoals zij het zelf formuleerden: ‘De eindgebruiker is vaak degene die in contact komt met het product, hoe neem je die mee in het verhaal, wat is het voordeel voor de gebruiker?’ Uiteindelijk kwam iwell met de Power Cube als – trotse – winnaar uit de bus!

Flinke ambities

Het ambitieniveau van Stedin is fors: pas als zij minimaal vijftig procent van de problemen die optreden door de piekbelasting kunnen oplossen met de Power Cube, zien zijn de oplossing als geslaagd. We weten dat ons systeem technisch gezien werkt, maar het toepassen in zo’n praktische context, daar heb je een partij als Stedin voor nodig. Voor ons een prachtige kans om ervaring op te doen. Iedere flat is weer net iets anders. Met welke scenario’s krijg je te maken? Hoe ga je je product daar zo op engineren dat de installatiekosten laag blijven en de overlast beperkt blijft? En natuurlijk: hoe zorgen we voor voldoende draagvlak onder bewoners in deze deze transitie?

Niet praten maar doen

We moeten tempo maken maken met de energietransitie. Er moet nog heel veel gebeuren, maar het gaat veel te langzaam. Het helpt enorm als je het enerzijds betaalbaar houdt en aan de andere kant versnelt, door te kiezen voor slimme oplossingen. Als wij met z’n allen zo snel mogelijk gasloos willen wonen, dan moeten we niet praten maar doen. En dat is waar wij voor staan: praktische oplossingen waar gebouweigenaren morgen mee aan de slag kunnen. We kijken er dan ook echt naar uit met Stedin aan de slag te gaan!

Meer weten?

Nieuwsgierig naar onze slimme batterij? We komen graag langs om je meer te vertellen over de mogelijkheden. Lees hier hoe wij te werk gaan of maak direct een afspraak!

Welke Cube is er voor jou?

Ontdek welk slim batterijsysteem de beste oplossing biedt voor jouw duurzaamheidsdoelstelling.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde berichten

Lees over andere projecten of nieuws en ontwikkelingen met betrekking tot slimme energie-opslag.