Wij krijgen vaak de vraag of opslag kan bijdragen aan het verduurzamen van vastgoed. Wat zijn zinvolle toepassingen, in financiële zin, maar ook in termen van CO2-besparingen en duurzaamheid? In deze blog beschrijven we de vijf stappen om te komen tot zinvolle duurzame toepassingen voor opslag in de bebouwde omgeving. Tijdens onze webinar van 2 april zoomen we dieper in op deze stappen.
1 Verzamel vastgoedinformatie
Data is het nieuwe goud. Begin daarom met een analyse van de juiste data: analyseer de beschikbare jaarnota’s die je hebt van de centrale voorzieningen van je appartementencomplexen en kijk naar het jaarverbruik. Op basis daarvan kunnen wij al een quick scan maken en je vertellen waar het laaghangend fruit hangt.
2 Ga op zoek naar stroompieken
Een belangrijke graadmeter om te bepalen of opslag interessant is, zijn kortstondige stroompieken. Die kun je eenvoudig met slimme batterijtechnologie verlagen en daardoor kun je flink besparen op je elektriciteitskosten. Verbruikers die kortstondige stroompieken veroorzaken zijn bijvoorbeeld liften die aangaan, elektrische kookplaten en elektrische auto’s die opgeladen worden.
3 Herken en benut kansen
Stem je investeringen af op geplande duurzaamheidsmaatregelen. Zo kun je het moment waarop je met opslag aan de slag gaat, combineren met bijvoorbeeld de grootschalige installatie van elektrische kookplaten, met gepland liftonderhoud, met de installatie van nieuwe laadpalen, of met het moment waarop daken worden voorzien van zonnepanelen. Op die manier combineer je activiteiten, bespaar je kosten en beperk je de overlast voor bewoners tot een minimum.
4 Kies de financieringsvorm die past bij je past
Heb je al een overvolle investeringsagenda en wil je eigenlijk meer dan dat je budget toelaat? Is snelheid bepalend of wil je je risico spreiden? Dan kan het slim zijn om opslag als een service af te nemen. Maar zit je financieel wat ruimer in je jas, dan wil je wellicht liever al je investeringen zelf bekostigen om zo geen onnodige rentekosten te betalen. Kijk goed wat bij je organisatie past en wat voor jou werkt.
5 Voorkom onverwachte verrassingen
De kans is groot dat je als organisatie nog maar beperkt ervaring hebt met opslagtechnologie, laat staan met onderhoud van dergelijke apparatuur. Een goed onderhoudscontract is dan onmisbaar. Waar moet je dan op letten? Zorg dat de resultaten in termen van bespaarde euro’s en CO2 inzichtelijk zijn, maak afspraken over rapportages die je op regelmatige basis ontvangt en vergelijk ook de uitkomsten van de praktijkrapportages met de beloftes die vooraf gedaan zijn. Op die manier ben je in control en heb je grip op je investeringen en voorkom je dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Meer weten?
Tijdens onze webinar van 2 april zoomen we meer in detail in op deze aspecten. Meld je dan hieronder aan. Wil je nu al meer weten over onze slimme batterijen? We spreken graag een keer af vanuit onze iwell cockpit voor een digitale kennismaking. Lees hier hoe wij te werk gaan of maak direct een afspraak!
Meld je hier aan voor de webinar op donderdag 2 april van 10.00 uur tot 10.45 uur.