In 2016 begonnen Harm Welleweerd, Jan Willem de Jong en Vincent Ruijter op de spreekwoordelijke zolderkamer driehoog achter met de ontwikkeling van de eerste iwell thuisbatterij. Inmiddels biedt iwell verschillende batterijsystemen, van de Cube voor appartementen en wooncomplexen tot de Mega Cube voor grootschalige energieopslag voor logistiek en industrie. Ook het team is flink gegroeid en iwell is verhuisd van industrieterrein Lage Weide naar een duurzaam pand aan de Pythagoraslaan in Utrecht. In deze blog vertelt Steven Boerema, Head of Sales & Marketing bij iwell, wat het nieuwe pand zo bijzonder maakt.
Uit het jasje gegroeid
Als bedrijf dat vandaag werkt aan de energievoorziening van morgen, is het belangrijk om ook duurzaamheid uit te stralen. Nadat Harm, Jan Willem en Vincent hun zolderkamer waren ontgroeid, is het team naar industrieterrein Lage Weide gegaan. In een pand dicht bij de Eneco-energiecentrale van Utrecht, wat een hub is voor startups in de verduurzamingstak. Daar hebben we een jaar of drie gezeten. Toen we op een gegeven moment flink uit ons jasje groeide, was het tijd voor een nieuwe plek.
Scale-up-vibe
Ook al zijn we inmiddels met zo’n veertig mensen, het is belangrijk dat we die scale-up-vibe vasthouden, want daar zit onze innovatiekracht. Ons nieuwe pand aan de Pythagoraslaan heeft die vibe. Bij de inrichting hebben we geprobeerd zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale en circulaire producten en dat is goed gelukt. Het heeft de groene uitstraling die we zochten en is echt een visitekaartje van ons bedrijf. Waar we ook heel trots op zijn is de demoruimte. Zo’n batterijsysteem is natuurlijk enerzijds maar een stuk hardware, maar de software wordt steeds belangrijker. Hoe regel je de energiestromen? Hoe voorkom je nu die mismatch tussen opwek en verbruik van zonnestroom? Hoe kun je meer auto’s opladen zonder verzwaring van de netaansluiting? Hoe creëer je samen een stabiel energienetwerk? Dat is best complex om even uit te leggen. Zo’n demoruimte maakt het allemaal een stuk tastbaarder.
Strategie voor het nieuwe pand
Bij de inrichting van ons nieuwe pand hebben we ons stinkende best gedaan om zoveel mogelijk duurzaam in te kopen. Dan heb ik het niet alleen over de grondstoffen, maar ook over zaken als bedrijfsvoering, arbeidsomstandigheden, fabricage en afstand. Zo komt ons glaswerk van het Utrechtse bedrijf Rebottled, dat glaswerk maakt van gerecyclede flessen. De hand- en theedoeken zijn van Knit Factory, een honderd procent Hollandse breifabriek en dingen als vaatwastabletten, broodzakken en opbergboxen komen van fairhip. Onze houten planken, dienbladen en vazen zijn van Return to sender, een bedrijf dat zich al sinds 2006 inzet voor werkgelegenheid voor vrouwen in de armste regio’s van de wereld. Het artwork in ons kantoor is van Deze Zussen.nl, de lampen zijn van het Amsterdamse duurzame designmerk Van Tjalle en Jasper. De vloerbedekking komt van Interface in Scherpenzeel, het keukenblad van gerecyclede PET-flessen is van Sustonable en de kastjes zijn van hergebruikt versnipperd hout. En dat is nog maar een greep uit ons duurzame interieur. Ik zou zeggen, kom gerust een keer inspiratie opdoen, regelen we meteen een demo!
Ook aan de slag?
Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.